Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Drammen tettbebyggelse - Linnes renseanlegg - Lier kommune
- Høringsfrist:
- 31. august 2025
Lier kommune har i søknad av 28.05.2025, sist revidert 11.07.2025, søkt Statsforvalteren om ny tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Drammen tettbebyggelse, i Lier kommune.
Bakgrunn
Linnes avløpsrenseanlegg har hatt en vesentlig økning i tilført belastning siden tillatelsen ble gitt 18.02.2002. Anlegget er derfor omfattet av sekundærensekravet, jf. forurensningsforskriften § 14-6.
Lier kommune har innført byggestopp i deler av Lier som følge av at Linnes avløpsrenseanlegg ikke overholder sekundærrensekravet. Kommunen planlegger å etablere et nytt biologisk rensetrinn på renseanlegget i løpet av 2026. Dette for å sikre stabil overholdelse av sekundærrensekravet, slik at byggestopp i kommunen kan oppheves og nye abonnenter kan kobles på Linnes avløpsrenseanlegg.
I 2032 skal Linnes avløpsrenseanlegg legges ned, og avløpsvannet fra tettbebyggelsen vil føres til det nye regionale avløpsrenseanlegget som skal bygges på Nordbykollen, i Drammen kommune. Dette anlegget vil bli bygget med nitrogenrensing.
Søknad
Avløpsrenseanlegg og tettbebyggelse
Linnes avløpsrenseanlegg er et kommunalt avløpsrenseanlegg regulert etter kapittel 14 i forurensningsforskriften. Anlegget er et mekanisk-kjemisk primærfellingsanlegg med en dimensjonerende kapasitet for organisk stoff på 26 500 pe (BOF5). Avløpsrenseanlegget betjener hovedsakelig boligbebyggelse, men har også påslipp fra industri og næringsvirksomheter (herunder BAMA og Nortekstil). Anlegget har utslipp til indre Drammensfjord.
Linnes avløpsrenseanlegg mottar mer organisk stoff enn anlegget er dimensjonert for. Som følge av dette klarer ikke renseanlegget sekundærrensekravet. Kommunen skal bygge et biologisk rensetrinn på anlegget i løpet av 2026, noe som vil gi vesentlig økt kapasitet for rensing av organisk materiale.
Linnes avløpsrenseanlegg ligger innenfor Drammen tettbebyggelse. Drammen tettbebyggelse er en større tettbebyggelse som strekker seg over flere kommuner. Lier kommune har beregnet at størrelsen på kommunens del av tettbebyggelsen var ca. 30 300 pe i 2024, og at den vil være ca. 37 200 pe i 2040.
Omsøkt ramme
Lier kommune søker om en ramme på 40 000 pe (BOF5). Kommunen forventer at dette vil være dekkende med tanke på fremtidig belastning på renseanlegget, forutsatt at industrivirksomheter med påslipp til Linnes avløpsrenseanlegg, reduserer sine påslipp i årene fremover.
Omsøkte rensekrav
Lier kommune søker om 95 % rensing av fosfor og maksimalt utslipp av 1,1 tonn Tot-P. Det søkes om minstekravene til rensing av organisk stoff, det vil si 70 % rensing av BOF5 eller maksimalt 25 mg O2/l ved utslipp, og 75 % rensing av KOFCR eller maksimalt 125 mg O2/l ved utslipp. Det søkes ikke om rensekrav for nitrogen da det ikke er mulig å etablere nitrogenfjerning ved Linnes avløpsrenseanlegg som følge av plassmangel. Avløpsvannet fra Linnes vil renses for nitrogen når det nye avløpsrenseanlegget på Nordbykollen er satt i drift.
Håndtering av slam
Linnes avløpsrenseanlegg har slambehandling som består av fortykking og avvanning (sentrifugering). Avvannet slam transporteres til Lindum for videre behandling. Rejekt- og dekanteringsvann fra slambehandlingen føres tilbake til renseanlegget etter innløpsristen.
Linnes avløpsrenseanlegg mottar også tilkjørt septik fra spredt avløp, samt våtslam fra andre avløpsanlegg.
Avløpsnett
Kommunens avløpsnett består av ca. 284 km med ledninger, hvorav 56 % av disse er spillvannsledninger og 44 % er overvannsledninger. Avløpsnettet er i all hovedsak et separatsystem, med kun en liten andel fellesledninger. Ifølge kommunen er tapet av avløpsvann fra avløpsnettet beregnet til å være rundt 15 %, men det er noe usikkerhet knyttet til dette tallet. Kommunen har utfordringer med tilførsler av fremmedvann til avløpsnettet. I 2024 ble det estimert at fremmedvann utgjorde omkring 62 % av den totale vannmengden ved Linnes avløpsrenseanlegg.
Det er 36 pumpestasjoner med overløp på avløpsnettet. Fire av overløpene har buffertank, og fire blokkeres av nedstrøms pumpestasjoner, slik at utslipp til ytre miljø ikke er mulig. De resterende 28 pumpestasjonene har overløp til vannresipient. Alle pumpestasjonene på avløpsnettet har driftsovervåking, hvor antall episoder med overløpsdrift og varigheten av den enkelte episode registreres. Videre er samtlige overløp bygget slik at avløpssøppel holdes tilbake.
I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Lier kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.
Du kan sende innspill eller merknader til søknaden
En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 31.08.2025. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/15697».
Informasjon om videre saksgang
Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.
- Høringsfrist:
- 31. august 2025