Vinneren har skapt noe eget fra jord til bord
Den Sorte Havre – Tveter gård Foredling AS er vinner av Bedriftsutviklingsprisen for landbruket 2022 i Viken. Prisen ble høytidelig overrakt en fornøyd vinner i dag
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Luksus i hverdagen
Juryformann Kristin Willoch Haugen, direktør for Innovasjon Norge Oslo Viken, sto for overrekkelsen. Under overrekkelsen legger hun vekt på at med en sunn råvare, forskning og fokus på helse, har bedriften skapt en lønnsom virksomhet.
- De har lykkes med å bygge et brand, har blitt synlige i markedet og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen. Hverdagskost av høy kvalitet pakket inn i lekker design har blitt et high end produkt som gir kunden «luksus i hverdagen», forteller Willoch Haugen
Urkorn med unik smak
Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. På Tveter gård i Våler i Østfold dyrkes igjen Svarthavren, og i dag er dette nå et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkorn etter avtale med produsenten.
- Vi bruker ingen sprøytemidler og sørger for at kornet er best mulig behandlet frem til ferdig produkt. Vi gleder oss til å dyrke den sunneste havren som er å få tak i mange generasjoner til, stråler tre generasjoner av familien Anstensrud på Tveter gård.
Gründerne har utviklet mange spennende produkter basert på det sunne urkornet, tilgjengelig i dagligvare og spesialforretninger, og selvfølgelig i deres egen gårdsbutikk. Den Sorte Havre har oppnådd Spesialitetsmerket for Unik Smak for begge sine hovedprodukter.
- Den Sorte Havre og familien Anstensrud er en viktig omdømmebygger for landbruket, både det tradisjonelle og tilleggsnæring, og det skaper stolthet og sysselsetting langt ut over egen gård, sier landbruksdirektøren hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, Nina Glomsrud Saxrud.
Om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Kandidatene er vurdert etter følgende kriterier:
Bærekraft, herunder
- Økonomisk resultat/lønnsomhet
- Sosialt som sysselsetting og ringvirkninger i lokalsamfunnet
- Miljømessig som utnytting av lokale ressurser, fremme av lokal kultur og reduserte utslipp
- Innovasjon /nyskaping
De fylkesvise vinnerne får en pengepremie på 50 000 kroner og går videre til konkurransen om den nasjonale prisen.
Landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud fra Statsforvalteren i Oslo og Viken sitter i juryen sammen med representant fra Bondelagene, Bonde- og Småbrukarlagene og Viken fylkeskommune, i tillegg til nevnte juryleder.
Vinneren av den nasjonale prisen offentliggjøres i januar 2023.