Gjør du miljøtiltak på din gård?

Er du bonde og har gjort tiltak som tar vare på kulturlandskapet og reduserer forurensning fra jordbruksdrifta? Da kan du søke om regionalt miljøtilskudd innen 15. oktober.

Publisert 04.10.2024

Tilskuddsordningene i forskrift om regionale miljøtiltak i jordbruket for Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus spenner over et vidt felt, fra seterdrift i fjellområdene våre, til tiltak som reduserer avrenning fra jordbruksarealer til våre vann og vassdrag. I våre fylker er det 32 ulike miljøtiltak som kan være aktuelle å søke tilskudd for.

vår temaside om regionale miljøtilskudd, kan du finne lenke til forskriften, veiledningsmateriale, lenke til søknadsskjema og annen nyttig informasjon, som kan hjelpe deg når du skal søke om regionalt miljøtilskudd.

Søknadsfrister

Fristen for å søke regionale miljøtilskudd er 15. oktober.

Fristen for å søke om tilskudd til drift av beitelag er 15. november.

Ta kontakt med landbrukskontoret ditt om du lurer på noe.

Bøndene våre var RÅ på miljøtiltak i 2023!

I 2023 søkte over 4400 jordbruksforetak om tilskudd til regionale miljøtiltak i våre fylker. Det tilsvarer 73 % av alle som søkte om produksjonstilskudd det samme året. Slår vi denne rekorden i 2024?

Av det totale kornarealet i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus i 2023 (ca. 1 400 000 dekar), lå nesten 974 500 dekar i stubb vinteren 2023/2024. Dette tilsvarer nesten 4 % av landarealet i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Hvor mye areal vil ligge i stubb vinteren 2024/2025?

Stubb etter tresking av korn. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Det er også søkt om 1 153 kilometer med "grasdekt kantsone i åker, potet/grønnsaker og korn". Dette er like langt som Oslo til Fauske langs E6.

Grasdekt buffersone mot vassdrag. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Redusert jordarbeiding og kantsoner er begge viktige tiltak som reduserer avrenning fra jordet til vann og vassdrag.

Vi håper du ser hvor viktige beitedyra våre er for å ivareta kulturlandskapet vårt. Gjengroing av kulturlandskapet er en stor utfordring mange steder som truer biologisk mangfold og endrer landskapet.

Kuer på beite i eikelunden ved Tomb i Råde. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

I 2023 ble det nærmere 900 000 meter med soner for pollinerende insekter (blomsterstriper). Dette tilsvarer en togreise tur/retur Drammen-Bergen. Blomsterstripene er fine å se på, men de er også viktige habitater for de pollinerende insektene våre, som igjen er viktige for matproduksjonen ikke minst for frukt- og bærprodusenter.

De siste årene har flere bønder i våre områder sådd solsikker langs veien. Noen steder har det vært mulig å plukke disse, og vippse noen kroner til et godt formål.

Sådd blomstersone for våre pollinerende insekter. Foto: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Tusen takk for alle miljøtiltakene dere i jordbruket utfører, og lykke til med videre miljøinnsats!