Barnehage og opplæring

Oppdatert 13.08.2024

Barn og unge har rett til et godt utviklings- og opplæringsløp fra barnehagealder til fullført videregående opplæring.

  • Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass. Barnet kan få plass i kommunal eller ikke-kommunal barnehage.
  • Barn og unge har plikt og rett til en tiårig grunnskoleopplæring fra de fyller seks år, og rett til å få denne finansiert av det offentlige. Det er kommunene som har ansvaret for grunnskoleopplæringen.
  • De som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har rett til videregående opplæring. Retten til videregående opplæring varer frem til du har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Dette er nye regler som gjelder fra 1. august 2024 når ny opplæringslov trer i kraft. Det er fylkeskommunen som har ansvar for opplæring på videregående skole. 

Statsforvalteren gjennomfører tilsyn og behandler klager

Statsforvalteren informerer og veileder innbyggere og eiere av barnehager og skoler etter opplæringsloven, privatskoleloven og barnehageloven med tilhørende forskrifter. Statsforvalteren er også klageinstans for enkeltvedtak på dette området og fører tilsyn etter opplæringsloven og barnehageloven.

Tilskudd til skoler og barnehager

Det er i hovedsak skole- eller barnehageeieren og kommunene som har rett til offentlige tilskudd. Statsforvalteren har oppgaver knyttet til kontroll, klage og oppfølging av slike tilskudd.

Vis mer


13.11.2024

Utsett og tidleg skolestart

Lovgivar har bestemt at det beste for barn er å byrje på skolen det året dei blir 6 år (jf. opplæringslova § 2-2 fyrste ledd). Nokre barn har forsinka utvikling, og foreldra ynskjer utsett skolestart. Nokre barn er komne så langt i utviklinga, at foreldra meiner det beste for barnet er å byrje på skolen eit år tidlegare. Kva er reglane?


12.11.2024

Fagdag om sluttvurdering i grunnskolen

Statsforvalteren inviterer til fagdag om sluttvurdering tirsdag 4. februar 2025 kl 10 - 15 i nordfylket og torsdag 6. februar kl 10-15 i sørfylket.


29.10.2024

Digital BASIL-samling

Årets BASIL-innsamling nærmer seg, og som vanlig inviterer vi til et møte i forkant. Møtet er på TEAMS torsdag 28. november kl. 10 - 11


29.10.2024, Oppdatert 29.10.2024

Program for nasjonal Inn på tunet-konferanse 11. - 12. februar 2025 er klart

Vi kan by på et variert og spennende program med innledere som gleder seg til å formidle kunnskap, erfaringer og kompetanse. Vel møtt til to innholdsrike dager i Stavanger!


29.10.2024, Endret 29.10.2024

SoMe og Psyken 19. november

Statsforvalterens Ungdomspanel, Regionalt kompetansesenter for barn og unge og Statsforvalteren i Rogaland har gleden av å invitere alle som jobber med barn og unge til konferanse i Stavanger.


25.10.2024

Webinar om regelverk for deltakere i introduksjonsprogram

Fredag 29. november kl. 10.00-11.00


16.10.2024

Bærekraftig utvikling: Undervisningstips

Bærekraftig utvikling er et tverrfaglig tema i skolen. I læreplanen heter det at elevene skal utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.


08.10.2024

Retten til gratis skoleskyss

Reglene om gratis skoleskyss skal være med på å sikre lik rett til opplæring uavhengig av økonomisk bakgrunn, fysiske forutsetninger, bosted og geografi. Etter at ny opplæringslov trådte i kraft fra 01.08.2024 er reglene om skoleskyss for elever i grunnskolen regulert i kapittel 4, mens de for elever i videregående opplæring følger av kapittel 9.

Se Utdanningsdirektoratet sitt Rundskriv om skyss  for utfyllende informasjon om retten til skyss.


06.10.2024

Tilsynskonferansen 2024

Statsforvalteren i Rogaland arrangerer årlig en konferanse med aktuelle tema om statlige tilsyn i kommunene. I år vil et hovedtema være statlige tilsyn i fremtiden.


04.10.2024

Fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk

Elevar i vidaregåande opplæring i studieførebuande utdanningsprogram som er hardt ramma av dysleksi, spesifikke språkvanskar eller andre vanskar som gir likearta konsekvensar i språkfaget, kan søkje om fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel