Bærekrafthjelperen

Prosjekt bærekraftige distriktskommuner i Troms og Finnmark er nå avslutta. Her vil resultatene fra prosjektet bli publisert fortløpende.

Prosjektet har vært ledet av Statsforvalteren i Troms og Finnmark i samarbeid med rådgivingsselskapet BDO, to prosjektmedarbeidere og ni deltagerkommuner i Troms og Finnmark.

Utgangspunktet for prosjektet har vært å bistå kommunene i å «bryte ned» og omsette bærekraftbegrepet i deres lokale kontekst, sett opp mot kommunale oppgaver og ansvarsområder  som planmyndighet, og ansvaret for en bærekraftig og forsvarlig planlegging etter plan- og bygningsloven. 

«Bærekraftarbeid» i kommunene omfatter alle aspekter av kommunens arbeid, noe som kan gjøre det utfordrende å forstå hva det egentlig innebærer. Måten bærekraft omtales på i nasjonale føringer og forventninger kan være utfordrende å overføre til lokal kontekst og gir lite veiledning om helhetsperspektivet i planlegging, og hvordan ivareta bærekraft i ulike planprosesser. Dette har prosjektet forsøkt å gjøre noe med.

Det overordna formålet med prosjektet har vært å øke bevisstheten omkring bærekraftarbeid i distriktskommuner og bistå kommunene i arbeidet med å ivareta statlige forventninger om at bærekraft skal omsettes og ivaretas i kommunal planlegging.  

Prosjektet har hatt følgende hovedmålsettinger:

  1. Kompetanseheving og bevisstgjøring for politikere og administrasjon om bærekraft 
  2. Definere hva som kjennetegner en bærekraftig distriktskommune  
  3. Gi en klar og konkret forståelse av hvordan bærekraft kan integreres i plan- og beslutningsprosesser i kommunene

Verktøykasse 

Prosjektet har utviklet en verktøykasse med praktiske hjelpemidler til kommunene, kalt «Bærekrafthjelperen». Verktøykassen består av 3 deler:

  1. Prosjektets anbefalinger til hvordan lykkes med bærekraft i kommunen. Hvordan komme fra plan til handling og oppnå den «røde tråden» i kommunens plan- og virksomhetsstyring
  2. Bærekraftguiden med konkrete tips og maler til hvordan arbeide helhetlig og systematisk med bærekraft i planprosesser og virksomhetsstyring i kommuner – gjøre helhetsvurderinger på tvers av bærekraftdimensjonene
  3. Vurdere/oppsummere en plan/enkeltsaks helhetlige bærekraftpåvirkning basert på miljømessige, sosiale og økonomisk forhold med trafikklysvurdering. Benyttes i saksforberedelser og som oppsummering i saksframlegg til politikere

I tillegg er det laget ndre praktiske hjelpemidler:

    1. virkemiddeloversikt
    2. veileder for dilemmatrening
    3. tips til gode metoder for medvirkning og politikerinvolvering i planprosesser

Bærekraftguiden er ikke ment som en uttømmende liste over alle hensyn som en kommune må ivareta i planprosesser etter plan- og bygningsloven, men er et supplement til å se helheten innenfor de tre bærekraftsdimensjonene.

For en fullstendig oversikt over lovpålagte krav og veiledning knyttet til planlegging etter plan- og bygningsloven viser vi blant annet til planlegging.no og miljødirektoratet.no.

En mer detaljert beskrivelse av hvordan de ulike hjelpemidlene i verktøykassen kan anvendes finner dere ved å klikke dere inn på verktøykassen i margen på høyre side.

Det er også utarbeidet en sluttrapport som sier noe om bakgrunn for prosjektet, samt gir en grundig innføring i metode og hvordan vi har arbeidet med de ni deltagerkommunene og andre interessenter i prosjektet. Rapporten bidrar også med nyttig og viktig kunnskap om hva kommunene selv sier som er forutsetninger og barrierer i deres eget bærekraftarbeid.

Kontaktpersoner