Nå starter kampen mot pukkellaksen
Allerede har de første pukkellaksene blitt hentet opp fra flere elver i Finnmark og Troms. Høy vannstand gjør at noen foreninger foreløpig ikke har fått startet jobben med uttak.
- Statsforvalteren er som oppdragsgiver tydelig på at førsteprioriteten er sikkerhet. Vi er derfor tydelig på at montering og uttak må vente til det er forsvarlig for foreningene å arbeide på felleneute i elvene. Det kan selvfølgelig være at noe av pukkellaksen får svømt opp, men slik situasjonen er nå, er det ikke forsvarlig å starte uttak i elvene dette gjelder, sier seksjonsleder for fisk- og vannforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.
- Vi er fortsatt optimistiske på at fellene kommer på plass i mange elver før hovedinnsiget av pukkellaks forventes å starte i midten av juli, sier han
Det er naturgitte forhold som topografi, størrelse på elvas nedbørsfelt, hvor snørikt dette er og påfyll av nedbør som regn, som avgjør vannmengden i elva. I Sør-Varanger, som har lavereliggende nedbørsfelt, har vannstanden sunket tilstrekkelig til at fellene har kunnet settes ut. I Vest-Finnmark og store deler av Troms, hvor det er høyere fjell og senere snøsmelting, vil det kunne ta noe lenger tid før vannstanden synker så mye at det er forsvarlig å jobbe i elvene.
I Sør-Varanger, som har lavereliggende nedbørsfelt, har vannstanden sunket tilstrekkelig til at fellene har kunnet settes ut. I Vest-Finnmark og store deler av Troms, hvor det er høyere fjell og senere snøsmelting, vil det kunne ta noe lenger tid før vannstanden synker så mye at det er forsvarlig å jobbe i elvene.
Første pukkellaks er fanget
Men det er flere elver som nå er godt i gang med å drifte fellene. I Kongsfjordelva i Berlevåg kommune har allerede de første pukkellaksene svømt inn og blitt henta ut. I Munkelva har de driftet fella i over en uke og har til nå tatt ut 80 pukkellaks.
- Det er godt å se at de første fellene nå er i drift og har startet å fangste pukkellaks. Selv om det i år er sein snøsmelting og vedvarende høy vannstand i mange elver, sammenliknet med tørkesommeren 2023, så har vi fortsatt håp om å rekke å få ut de fleste fellene før hovedinnsiget starter, sier Tandberg.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har laget en egen kartløsning som viser hvilke elver som har feller i år. Den kan du finne her. (Velg kartlag: Natur - Anandrom laksefisk - Pukkellaks-innsyn)
Miljødirektoratet har også opprettet en egen side som rapporterer inn hvor mange pukkellaks som har blitt fanget og hentet ut. Den oppdateres en gang i uka. Den finnes her.
Pukkellaksen er allerede i buret
Da Statsforvalteren fredag 27. juni besøkte Berlevåg JFF sin felle i Kongsfjord, ble årets tre første pukkellaks tatt ut.
I fella sto også to atlanterhavslavs som ble sluppet videre. Foreninga har drivtelt elva ovenfor fella og kan konkludere med at ingen pukkellaks har rukket å gå opp i elva før fella ble satt ut.
De siste dagene har feller blitt montert i Lille Porsangervassdraget i Lebesby kommune og Laggo i Gamvik kommune. I Børselva i Porsanger- og i Komagelva i Vardø kommune er foreningene godt i gang med å montere fellene. Også i Sør- og Midt-Troms har arbeidet startet. I Gratangsbotn, Mårelva, Sandselva er deler av fella satt ut, mens i Tønnsvikelva er hele fella ferdig montert. Lenger nord i Troms, som i Reisaelva, er vannstanden fortsatt for høy.
I Vesterelv i Nesseby er spilefella satt ut, men har ikke begynt å fange pukkellaks enda. Dette var fella som, tross at dette er en ganske liten elv, tok flest pukkellaks i 2023. Også i Neiden er de klare før pukkellaksen starter sin oppvandring. Her er fangstburet i tilknytning til laksetrappa satt ut, og det er fortsatt ikke sett pukkellaks på videokameraet i trappa. I 2023 var Neidenelva på sjetteplass over elver hvor mest pukkellaks ble tatt ut.
Både i Lakselva og Vestre Jakobselv tester de nå ut en ny plassering av fella lenger ned i elva sammenliknet med i 2023. Dette for å begrense strekningen pukkellaksen kan gyte nedstrøms fella. Fellene er foreløpig ikke satt ut i disse elvene på grunn av mye vann og sterk strøm som gjør det uforsvarlig å jobbe i elva. Statsforvalteren og foreningene følger situasjonen tett, og avventer montering til det er trygt for foreningene å oppholde seg ute i elvene.

Malin S. Høstmark fra Statsforvalteren og Sigurd Arvesen som jobber som røkter hos Berlevåg JFFi Kongsfjordelva viser frem den første pukkellaksen som ble tatt i fella. Fotograf: Håvard Vistnes/ Berlevåg JFF
Kontaktpersoner
Ny blokk
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har laget en egen kartløsning som viser hvilke elver som har feller i år. Den kan du finne her.
(Velg kartlag: Natur - Anandrom laksefisk - Pukkellaks-innsyn)
Miljødirektoratet har også opprettet en egen side som rapporterer inn hvor mange pukkellaks som har blitt fanget og hentet ut. Den oppdateres en gang i uka. Den finnes her.