Interreg Aurora: Våre verdifulle grensevassdrag
Der vassdrag og naturressurser deles mellom to eller flere land, deler man også de samme truslene mot miljøet. Interreg Aurora prosjektet «Våre verdifulle grensevassdrag» er et prosjekt som har som mål å utvikle felles verktøy som trengs for en felles forvaltning av vassdragene Pasvik, Neiden og Tana.
Miljøtilstanden i Pasvikelvas nedbørsfelt
En av de største kildene til forurensning i Pasvikelvas nedbørsfelt har vært Kola GMK nikkel-smelteverk i byen Nikel i Russland. Smelteverket ble stengt i desember 2020. Opphør av denne forurensningskilden vil være positivt for det sårbare subarktiske miljøet.
Prosjektet vil dokumentere langtidseffekter av forurensningen fra den russiske metallurgisk industri i det norsk-finske grenseområdet og hvordan nedlegging av denne industrien fører til en positiv forbedring av vannmiljøet.
Storørreten i Pasvik-Enare-området
Brunørreten er av stor sosioøkonomisk betydning for lokalsamfunn på tvers av landegrenser. For tiden står denne unike trekkfisken ovenfor flere utfordringer knyttet til vannkraft: habitatfragmentering på grunn av demninger, tap av habitat og gyteområder, og tap av genetisk mangfold på grunn av avl- og utsettings-programmer. Dette har ført til en bekymringsvekkende nasjonal nedgang i naturlige ørretbestander. Konsekvensene av av utsettingsprogram, som originalt har blitt satt i gang for å motvirke effektene av vannkraft demninger, kan føre til tap av genetisk diversitet, som kan komprimere overlevelsen av brunørreten på lang sikt.
Prosjektet skal lage en genetisk database for å avsløre menneske-skapte endringer hos brunørret i det unike Pasvik-Inari vassdraget for å forbedre grenseoverskridende bevaring og forvaltning av denne fisken.
Neiden laksen
Antallet laks som reutrnerer til Neidenelva ser ut å ha gått ned de siste årene. En kommende fornyelse av den bilaterale fiskeavtalen mellom Finland og Norge krever tilgang til bruk av all eksisterende informasjon og data om Neidenlaks på begge sidene av grensen.
Prosjektet skal oppdatere og komplettere databasen, gjøre siste vurderinger og dele all informasjon om statusen til laksebestandene i Neidenelva som grunnlag for bevaring og forvaltning av laks.
Gyrodactylus salaris, den dødelige lakseparasitten
En spredning av lakseparasitten Gyrodactylus salaris til de nordlige grensevassdragene Tana- og Neidenelvene, vil ha betydelige negative økologiske konsekvenser for laksebestandene i disse elvene. Dette vil igjen føre til konsekvenser for innbyggerne i området og spesielt for den samiske kulturen. Det er derfor viktig å opprettholde bevisstheten om denne parasitten for å minimere sannsynligheten for spredning til området. I tillegg er det viktig å være forberedt på smitte og jobbe med beredskap. Tidlig påvisning av mulig smitte med G. salaris i elvesystemene er avgjørende.
Prosjektet vil arbeide for å øke felles bevissthet rundt lakseparasitten G. salaris og utarbeide en felles beredskapsplan for G. salaris i det finsk-norske grenseområdet. Overvåkingen skal blant annet forbedres ved å videreutvikle og prøve ut miljø-DNA-overvåking som metode.