Overføring av barnevernssak til en annen kommune (settebarnevern)
I noen tilfeller hvor barneverntjenesten på grunn av inhabilitet ikke kan behandle en sak, kan Statsforvalteren overføre saken til en annen kommune. Dette kalles også settekommune eller settebarnevern.
Statsforvalteren har myndighet til å overføre barnevernssaker til et sideordnet eller overordnet forvaltningsorgan etter forvaltningsloven § 9 annet ledd, jf. forvaltningsforskriften § 44 og vedtak om delegering av myndighet 16. februar 2011 nr. 152 fra Barne- og familiedepartementet.
Når saksbehandleren er inhabil
Forvaltningsloven § 9 bestemmer at når en ansatt (tjenestemann) er inhabil, skal det om det er nødvendig oppnevnes eller velges stedfortreder for vedkommende. Det betyr at tjenesten selv kan overføre saken til en annen ansatt ved inhabilitet.
Vurdering av habilitet
Det er den ansatte selv som avgjør om han eller hun er inhabil, i følge forvaltningsloven § 8.
I forvaltningsloven § 6 fremgår det i hvilke tilfeller en tjenestemann er inhabil i en sak:
- Første ledd oppstiller de konkrete tilknytningsforholdene som automatisk medfører inhabilitet.
- Etter annet ledd er den ansatte også inhabil når «andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet; blant annet skal legges vekt på om avgjørelsen i saken kan innebære særlig fordel, tap, eller ulempe for han selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til.» Videre skal det legges vekt på om habilitetsinnsigelsen er reist av en part.
Stedfortreder i kommunen
Hvis det er en ansatt i barneverntjenesten som er inhabil, kan saken som oftest overføres til en annen ansatt i tjenesten. At en ansatt i barneverntjenesten anses som inhabil, betyr ikke at hele barneverntjenesten er inhabil. Hvis leder i barnevernstjenesten er inhabil, medfører dette imidlertid at alle ansatte i barneverntjenesten er inhabile, i følge forvaltningsloven § 6 tredje ledd. Det samme gjelder dersom barnevernleders direkte overordnede er inhabil. I disse tilfellene kan det ofte være vanskelig å finne en egnet stedfortreder. Derfor er det først og fremst når barnevernsleder eller andre overordnede er inhabile, at vi vurderer settebarnevern. Det er først når det er svært vanskelig eller umulig å finne en stedfortreder, at settekommune kan vurderes.
Kontakt med statsforvalteren om overføring av sak
For at statsforvalteren skal kunne behandle anmodning om settekommune, må barneverntjenesten redegjøre for habilitetsvurderingen og hvorfor det har vært forbundet med særlig ulempe å oppnevne stedfortreder internt i kommunen. Selv om kommunen har fastslått inhabilitet, skal statsforvalteren foreta en selvstendig vurdering av om vilkårene for å overføre saken er oppfylt.
Privatepersoner kan ikke be om settekommune
Det er kommunen som må sende anmodning til statsforvalteren om settekommune. Privat part har ikke anledning til å be om dette. Hvis en privat part mener at en ansatt i barnevernstjenesten er inhabil, må dette rettes til kommunen. I en klagesak hos oss, kan inhabilitet medføre at vedtaket er ugyldig.
Ansvar for saken etter overføring
I de tilfellene hvor Statsforvalteren beslutter å overføre saken til en annen kommune, har den kommunen som får saken overført, ansvaret for videre behandling av saken. Barnets oppholdskommune er ansvarlig for de økonomiske kostnadene knyttet til saken, med mindre kommunene avtaler noe annet. Dette går fram av brev 23. desember 2011 fra departementet til Fylkesmannen i Hedmark og brev 29. april 2016 fra Bufdir til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.
Kontaktpersoner
-
Christina Grøsfjeld
Tlf: 35 58 63 72 -
Helena Glede
Tlf: 33 37 24 22 -
Gunn Helen Vårvik
Tlf: 33 37 24 41 / 91 39 82 83