Nå kommer høstens vaksiner som beskytter mot influensa og korona
Også i år er de over 65 år anbefalt å ta både influensa- og koronavaksine. I tillegg er de som er kronisk syke, har alvorlig fedme eller er gravide også anbefalt å ta vaksinene.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Dekningen blant ansatte i helsetjenestene har falt og det er bekymring for at for få barn i risikogruppen får influensavaksinen. Arbeidsgivere i helsetjenesten oppfordres til å tilrettelegge for influensavaksinasjon av ansatte. Vi oppfordrer også til at helsepersonell for barn i risikogrupper sørger for at foreldre får informasjon om influensavaksinasjon.
Folkehelseinstituttet er bekymret for at ikke mange nok tar vaksinene de trenger for å unngå alvorlig sykdom og innleggelse på sykehus. Bare det siste året har 12 000 personer blitt innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom. Samtidig har antall personer som har tatt influensavaksine gått ned.
De oppfordrer derfor flere til å ta vaksinene for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død.
Hvem er anbefalt vaksine og hvordan kan du få tilgang til den?
Folkehelseinstituttet oppfordrer spesielt alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta vaksine mot influensa, samt en oppfriskningsdose mot korona. FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år for alle som er over 65 år og i risikogrupper. For nærmere informasjon, følg lenkene i boksen "Lenker".
Om du er usikker på om noe av dette gjelder for deg, så vil legen din kunne gi deg råd. Se på din kommunes hjemmeside om hvordan vaksineringen skjer der du holder til.
Oppfordring til helsepersonell for barn i risikogruppene
Det er også en bekymringsfull lav vaksinasjonsdekning mot influensa blant barn i risikogrupper. Her har helsepersonell en rolle for å sørge for at foreldrene til disse barna får informasjon om influensavaksinering.
Oppfordring til arbeidsgivere
Også blant helsepersonell har dekningen for influensavaksine falt, og både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet oppfordrer arbeidsgivere i helsetjenesten til å tilrettelegge for influensavaksinasjon på slikt vis at flere får beskyttet seg og slik at man får redusert smittepresset i helsetjenesten. Arbeidsgiver skal bekoste vaksinering og sørge for godt informasjonsarbeid og enkel tilgang til vaksine. Den nasjonale målsetningen er at 75 % av de som jobber med pasienter i helsetjenestene skal ta den årlige influensavaksinen. Vi har ikke nådd målet ennå, og i forrige sesong var det 50 % av helsepersonell i landet som tok vaksinen.
Hvordan er tallene for Vestfold og Telemark?
Fra kommunehelsa statistikkbank kan man finne informasjon om influensavaksinerte over 65 år. Forrige sesong (2022/2023) ble 65,4 % av gruppen vaksinert i Vestfold og Telemark, noe som var bedre enn landsgjennomsnittet på 62,3 %. Det var stor variasjon blant kommunene i fylket, og de som utmerket seg med høyest dekning for gruppen var Bamble (71,4 %), Horten (69,1 %) og Vinje (68,7 %) kommuner.
Vi anbefaler kommuner i fylket med lavere vaksinasjonsdekning å søke inspirasjon og veiledning fra kommuner med høyere dekning.
Kilde: Kommunehelsa - FHI (se lenke i boksen)
Hva kan vi vente oss denne vinteren?
Det er alltid vanskelig å forutsi hvordan smittesituasjonen blir, men det er en mulighet for at vi kan få en kraftigere influensasesong denne vinteren. Vi kan også vente nye smittetopper med korona.