Høring- Forvaltningsplan for Adalstjern naturreservat

Høringsfrist:
8. april 2019

Forvaltningsplanen for Adalstjern naturreservat ligger nå ute til offentlig høring. Fristen for uttalelser er 8.4.19. En forvaltningsplan skal veilede om skjøtsel, bruk og tilrettelegging som bidrar til å oppfylle hensikten med vernet. 

Publisert 14.02.2019

Forslag til forvaltningsplan for Adalstjern naturreservat i Horten ligger nå tilgjengelig på nett; https://fpnv.naturbase.no/Plan/View?naturvernId=VV00002457.

Fylkesmannen vil spesielt be om innspill til følgende:

  1. Opplysninger om naturverdier som ikke er fanget opp i planen
  2. Opplysninger om bruk av området som ikke er beskrevet godt nok eller inneholder feil
  3. Synspunkter på eventuelle interessekonflikter som planforslaget kan/vil medføre. Disse bør beskrives mest mulig konkret, for eksempel hvilken del av området dette gjelder, og hvilke justeringer av planen som vil være mulig for å løse eller redusere konflikten.
  4. Synspunkter på foreslåtte tiltak

 

Fremmede fiskearter: Adalstjern regnes som et naturlig fisketomt tjern, en viktig naturtype for mange amfibier, insekter og bunndyr. Det er imidlertid oppdaget sørv og suter i vannet, to fiskearter i karpefamilien som står på den norske fremmedartslisten. Fisk er en artsgruppe som står øverst i næringskjeden, og spiser alt fra dyreplankton og planter til bunnfauna, rumpetroll og salamanderlarver. Utsetting påvirker derfor biomangfoldet i vannet ved at antall arter og antall individer av arter endres. Dette er spesielt negativt i vann hvor det tidligere ikke har vært fisk. Småsalamander er tidligere registrert i reservatet og storsalamander er observert i andre dammer i Borre, men dagens salamanderbestand er ukjent. Spissnutefrosk er observert så sent som sommeren 2018, men gyter trolig bare i bekken fra Bakkenteigen og smådammer rundt tjernet.

For å få en oversikt over dagens tilstand for fisk, frosk og salamandere er det i tiltaksplanen foreslått å kartlegge bestandene (f.eks. ved bruk av miljø-DNA) og eventuelt rotenonbehandle tjernet dersom det viser seg at fiskebestandene er store.

Myrrestaurering: Myra rundt Adalstjern er betydelig påvirket av tidligere torvuttak. Det er rundt 5 kilometer med dreneringsgrøfter og ca. 21 daa torvtak innenfor vernegrensen, som fører til at deler av myra gradvis tørker ut og blir skogkledd. Ifølge Stortingsmelding 14 (2015: Nasjonal handlingsplan for naturmangfold) er restaurering av våtmark et av regjeringens viktigste tiltak for å følge opp det internasjonale målet om å restaurere minst 15 prosent av forringede økosystemer (definert gjennom Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD), Aichimål 15). Et av hovedtiltakene i forvaltningsplanen er derfor å restaurere myra i to eller tre omganger. Dette vil føre til hevet vannstand i tjernet og bløtere forhold i verneområdet, klopping og vedlikehold av stinettet vil derfor være naturlige oppfølgingstiltak.

Granplantefelt: I dag vokser det plantet gran innenfor vernegrensen i områder hvor det naturlig ville vært bøkeskog eller furumyrskog, samt noe naturlig gran og løvtrær i overgangen mellom disse. I forvaltningsplanen foreslås det derfor å hugge disse plantefeltene, for å få tilbake en naturlig skog fra myra og inn i bøkeskogen.

 

Høringsinnspill sendes til fylkesmannen innen 8.4.19

Uttalelser sendes til:

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark
Miljøavdelingen
Postboks 2076
3103 Tønsberg

eller på epost til fmvtpost@fylkesmannen.no

Høringsfrist:
8. april 2019