Landbruk og mat

Oppdatert 26.11.2024

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer


07.11.2024

Invitasjon til å bli Matkoordinator i Matrike Vestfold?

Vil du eller din organisasjon bli «Matkoordinatoren» som kan løfte frem «Matrike Vestfold»?


05.11.2024

Blåtunge påvist i Vestfold

Blåtunge er påvist i Norge for første gang siden 2009. Er det behov for tiltak?


16.10.2024

Nettverkssamling for Inn på tunet- tilbydere

Inn på tunet-tilbydere i Vestfold, Telemark, Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus inviteres til samling lørdag 9. november for faglig påfyll og kollegaprat. Tilbydere i godkjenningsprosess er også velkomne. Les hele programmet og meld deg på her:


20.08.2024

Skogeigarar i Hjartdal og Tokke – redd verdiar før borkbillene tar dei!

Mykje granskog i Hjartdal og Tokke har vorte angripe av granborkbiller og døydd i løpet av sommaren. Nabokommunane Vinje, Seljord, Tinn og Kviteseid er òg i risiko for angrep, etter stormen i 2021. Me oppmodar skogeigarane om å gå ut og skaffe seg oversikt over eigen skog og vurdere hogst av frisk granskog for å redde verdiar.


01.07.2024

Regionale miljøkrav for jordbruket på høring

En forsterket innsats mot jordbruksavrenning er nødvendig for å nå målene for vannmiljø etter vannforskriften. Vi sender ut på høring et forslag til forskrift om regionale miljøkrav for jordbruket i hele Vestfold, og i utvalgte kommuner i Telemark.


28.06.2024

KOSTRA-tala for omdisponering av dyrka og dyrkbar jord 2023 er klare

Den ferske statistikken for nedbygging av jordbruksareala i fylkane Telemark og Vestfold er presentert gjennom KOSTRA.


30.05.2024

Skogeigarar i Hjartdal og omland må sjekke skogen sin!

Det var enormt mange granborkbiller i fellene i Hjartdal, då kommunen gjorde sesongens første tømming førre veke. No må skogeigarar i Hjartdal og andre kommunar med mykje vindfall gå ut i skogen og sjå etter billeangrep. Hogst for å redde verdiar er aktuelt.


16.05.2024

Søk tilskudd til kommunal jordvernstrategi

Kommunene kan nå søke tilskudd til å utarbeide egne kommunale jordvernstrategier. Søknadsfristen er 20. august 2024.


15.05.2024

Spørjeundersøking til deg/dykk som er mjølke- og storfeprodusentar i Telemark

Me ønskjer å gjennomføra ei spørjeundersøking til alle mjølke- og storfeprodusentar i Telemark.


26.04.2024

Skogbrannsesongen 2024

Forebygging av skogbranner er viktig! Her kommer en påminnelse til allmennheten og næringsutøvere i skogbruket.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel

Aktuelt

Planer for Vestfold og Telemark

Arealbarometer for Vestfold og Telemark


Om bærekraftig matproduksjon

Nettsiden www.bærekraftigmatproduksjon.no viser på en pedagogisk måte den kompliserte sammenhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følger familien Hansen som stiller spørsmål før de kan bestemme seg hva de skal ha til middag. Blant annet lurer de på: ’Skal vi velge vegetarburger eller hamburger’, ‘Har dyra hatt det bra’, ‘Er det så viktig at maten er produsert i Norge?’ og ‘Hva koster det egentlig?’.

Nettsiden passer fint for å formidle hvordan maten blir produsert. Bruk gjerne nettsiden i skolen!