Informasjon til bonden 3-2024

Nr. 3 - oktober 2024

Publisert 02.10.2024

Innhold:


 

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket – søknadsfrist 15. oktober

Første oktober åpner fagsystemet for å kunne søke om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.

Fristen for å søke er 15. oktober.

I perioden 16. oktober – 29. oktober er det mulig å søke, men da trekkes det 1000 kr i tilskudd per dag. Hvis søknaden er levert innen 15. oktober, er det mulig å endre opplysningene fram til 29. oktober, uten at det blir noe trekk i tilskuddet.

Avløserutgifter, frukt og bær solgt etter 15. oktober og en del andre opplysninger kan etterregistreres fram til 10.januar

Det er mulig å søke om dispensasjon fra søknadsfristen, men dispensasjon gis bare i ‘særlige tilfeller’.

Les mer om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.



Tilskudd til RMP – søknadsfrist 15. oktober

Det kan nå søkes om tilskudd til RMP. Fristen for å sende inn søknaden er 15. oktober!

I perioden 16. oktober – 29. oktober er det mulig å søke, men da trekkes det 1000 kr i tilskudd per dag. Hvis søknaden er levert innen 15. oktober, er det mulig å endre opplysningene fram til 29. oktober, uten at det blir noe trekk i tilskuddet.

Foretak som er berettiget produksjonstilskudd, kan søke RMP-tilskudd. Miljøtilskuddet kommer i tillegg til produksjonstilskuddet, når du gjør en ekstra innsats for miljø eller kulturlandskapet.

Jordbruksoppgjøret har ført til økte foreløpige satser til flere av tiltakene, bl.a. tiltak mot avrenning til vann, og drift av seter.

Mer info om tiltakene, foreløpige satsene, og søknadsprosessen finner du her: RMP-tilskudd

Veiledningshefte RMP-tilskudd


Forslag om forskrift til regionale miljøkrav i jordbruket på høring

Forslag om forskrift til regionale miljøkrav i jordbruket er på høring med frist 15. oktober.

Forskriften skal bidra til å styrke landbrukets innsats til å begrense avrenning og erosjon fra jordbruksarealer.

Miljøkravene som foreslås gjelder alle kommunene i Vestfold fylke, og kommunene Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Nome og Midt-Telemark i Telemark fylke. Kravene er rettet mot arealer der det dyrkes korn og tilsvarende vekster, og arealer med radkulturer (grønnsaker og poteter).

Les mer om forslaget og høringsprosessen her



Fortsatt SMIL-midler i mange kommuner - søk tilskudd til spesielle miljøtiltak

Etter en våt sesong: Søk tilskudd til anlegging eller utbedring av hydrotekniske anlegg som rørgater, kummer eller avskjæringsgrøfter. Tilskudd gis også til anlegging eller tømming av fangdammer og erosjonsikring langs vassdrag. Flomdempende tiltak kan det også søkes tilskudd til, og gjenåpning av bekkelukkinger.

Investering i tiltak mot avrenning til vann blir prioritert høyt i kommunene, for å avlaste vassdrag og Oslofjorden. Tiltak i kulturlandskapet og er også innenfor ordningen.

Mange av kommunene har midler igjen til investering i spesielle miljøtiltak.

Ta kontakt med landbrukskontoret så snart som mulig for å få meir informasjon.

Søknad bør sendes nå i høst, selv om tiltaket ikke skal gjennomføres med en gang. Det kan gis 3 års gjennomføringsfrist.

Les mer om SMIL-tiltakene her



Tilskudd til drenering

I 2023 er satsene for tilskudd til drenering økt til 4 000 kr per daa ved systematisk grøfting. Ved annen grøfting kan det gis 61 kroner per løpemeter grøft begrenset oppad til 4 000 kroner per daa.

Denne økningen har ført til en stor søknadsmengde, og omsøkt beløp overstiger rammen vi har for Vestfold og Telemark. Derfor prioriteres det streng i tildelingen.

Likevel oppfordrer vi dere å søke om tilskudd når dere planlegger dreneringsarbeid. Dette gir oss et bedre grunnlag til å melde inn behov for nye dreneringsmidler i 2025.

Kommunene mottar og behandler søknadene. Det er avgjørende at grøftearbeid ikke er påbegynt før kommunen har fattet vedtak.

Les mer om tilskudd til drenering her



Tilskudd ved produksjonssvikt – søknadsfrist 31.oktober

De som har opplevd værforhold som kan medføre produksjonssvikt i plante- eller honningproduksjonen, har forhåpentligvis uten ugrunnet opphold sendt melding via Altinn. Vær oppmerksom på at melding ikke er søknad.

Også søknaden om tilskudd ved produksjonstilskudd sendes via Altinn, og fristen er 31. oktober. Selv om du ikke har solgt hele avlinga, må du søke innen 31.oktober. Endelig avling kan etterregistreres etter at hele 2024-avlinga er solgt.

I noen tilfeller må du kontakte kommunen direkte. Hvis det er arealer som blir stående uhøstet, må det uhøstede arealet godkjennes av kommunen. Hvis du dyrker grovfôr til egne husdyr, må du melde fra så fort du er ferdig å slå, slik at kommunen kan delta i oppmåking av fôrlageret.

Les mer om tilskudd ved produksjonssvikt.



Resultater spørreundersøkelse storfeprodusenter i Telemark

Før sommeren ble storfeprodusenter i Telemark invitert til å svare på en spørreundersøkelse. Undersøkelsen har gitt oss signaler på forventninger om framtida. Både fra produsenter som har båsfjøs i dag, som må ta stilling til løsdriftskravet i 2034, men også fra produsenter som har storfe i løsdrift allerede i dag.

Spørreundersøkelsen er sendt til ca. 300 produsenter, og omtrent en tredjedel har svart.

På spørsmålet om man har storfe på gården om 10 år, var svarene som følgende:

 

Ja

Usikker

Nei

Produsenter med melkekyr på bås

46 %

15 %

38 %

Produsenter med ammekyr på bås

21 %

36 %

43 %

Produsenter med melkekyr i løsdrift*

50 %

50 %

0

Produsenter med ammekyr i løsdrift

11 %

56 %

33 %

* I denne kategori var det veldig få svar, og er utslaget dermed veldig usikkert

Selv om man må være forsiktig med å dra konklusjoner fra en spørreundersøkelse, er resultatene bekymringsfulle. Spesielt blant ammekyrprodusenter er det mye usikkerhet om framtida.

Framover skal faglaga i samarbeid med Innovasjon Norge, Fylkeskommunen og Statsforvalteren utrede mulighetene for å snu trenden som vi ser kan komme.

Les mer om overgangen fra båsfjøs til løsdrift her



Kurs- og nettverksdag for Inn På Tunet tilbydere

Lørdag 9. november er det kurs- og nettverksdag for Inn På Tunet tilbydere, på Grytebakke Gård i Sande. Tema blir blant annet dyreassisterte aktiviteter.

Mer informasjon og påmelding til arrangementet kommer på nettsidene til Statsforvalteren.



Invitasjon til workshop fra Stiftelsen Norsk Mat

I samarbeid med regionalt Landbrukspartnerskap inviterer Stiftelsen Norsk Mat dere som er viktige innspillpartnere og bidragsytere til en felles arbeidsøkt for å tegne kartet og definere Vestfold/Telemark som en attraktiv matregion!
 
Workshop Vestfold: 15. oktober
Workshop Telemark: 16. oktober
 
Mer informasjon og påmelding: Invitasjon til workshop fra Stiftelsen Norsk Mat 
Påmelding innen 7. oktober. Arrangementet er gratis.


 

Ungskogpleie er lønnsomt – søk om tilskudd!

Alle kommuner i Vestfold og Telemark gir 40 % tilskudd til ungskogpleie. Skogfond med skattefordel kan brukes til å dekke resten av kostnaden. Husk at du kan søke om tilskudd til ungskogpleie, selv om du ikke har midler på skogfondskontoen. Du kan også få tilskudd for eget arbeid.

Kommunen må godkjenne tiltaket som er gjennomført og kostnaden knyttet til det. Søknad om tilskudd og bruk av skogfond sendes til kommunen via Altinn. Send søknad innen 20. november, for tiltak som er gjennomført i år.

Det er fremdeles tid til å gjøre ungskogpleie i 2024. Bruk høsthelgene til å gjøre jobben selv, eller bestill ungskogpleie av en profesjonell aktør.

Ungskogpleie er det viktigste tiltaket en skogeier kan gjøre for å fremme god produksjon og få valgmuligheter og høy verdi ved hogst. Enkelt sagt dreier ungskogpleie seg om å fristille et riktig antall av de beste trærne av de riktige treslagene, slik at de er jevnt fordelt på arealet. Dermed kan de danne sunne, stabile bestand, som utnytter jordas produksjonsevne, binder CO2 og er motstandsdyktige mot ytre påvirkninger. Les mer om ungskogpleie og se instruksjonsfilmer hos Skogkurs.

Ta kontakt med kommunen din hvis du har spørsmål om ungskogpleie, tilskudd og skogfond.


TIL TOPPEN