Fiskeregler

Statsforvalteren har ansvar for forvaltning av laks, sjøørret, storørret, ål og edelkreps. Fastsetting av fiskeregler er et viktig ledd i forvaltningen, og har som formål å sikre langsiktig overlevelse av bestandene og samtidig ivareta høstingstradisjoner. Miljødirektoratet fastsetter nasjonale lover og forskrifter, Statsforvalteren fastsetter regionale forskrifter. Under følger en opplisting av de relevante lovene og forskriftene du som sports- og fritidsfisker må forholde deg til. 

Disse nasjonale og regionale forskriftene omfatter altså anadrome laksefisk i sjø og elv, storørret, ål, elvemusling og edelkreps. Det fremgår av de ulike lovverkene og paragrafene om det er Miljødirektoratet eller Statsforvalteren som er myndighet. Selv om elvemusling og edelkreps ikke er fisk, så omfattes de likevel av nevnte regelverk.

Andre innlandsfisk som ikke er truet forvaltes av Fylkeskommunen. Marin fisk forvaltes av Fiskeridirektoratet.


Her er det du må tenke på om du vil fange eller fiske artene som Statsforvalteren er myndighet på:

Elvemusling er fredet og ikke åpnet for fangst, unntatt til vitenskapelige undersøkelser med dispensasjon fra forskrift om fangst av elvemusling

Edelkreps er ikke nevnt som en av artene det er åpning for å fiske etter, i forskrift om fiske etter innlandsfisk mv. og fangst av kreps (innlandsfiskeforskriften). § 3 i denne forskriften angir imidlertid at Statsforvalteren kan åpne for fiske av bl.a. edelkreps dersom det er høstingsverdige bestander av arten. Statsforvalteren i Vestfold og Telemark utformet ny forskrift om fangst av edelkreps i 2021. Denne angir fisketid og minstemål likelydende rammene fastsatt i den nasjonale forskrift om ferskvannskreps, men har i tillegg fastsatt speiselle regler knyttet til redskapsbegrensinger og krav om rapportering av fangst.

Ål er fredet, og er regulert av forskrift om fangst av ål. Denne sier at det er forbudt å fiske ål, uansett metode. Det er likevel en åpning for å drive overvåkingsfiske for å følge med på bestandssituasjonen (§2), og det er Fiskeridirektoratet som kan dispensere til slik virksomhet.

Storørret reguleres gjennom den regionale forskrift om fiske etter laks, sjøørret og innlandsfisk, Vestfold og Telemark, som angir blant annet redskapsbegrensinger, fangstbegrensinger (minstemål, maksmål, kvoter), samt fredningsområder.

Sjøørret og laks kan fiskes i elv i de vassdrag som er åpna for fiske etter anadrom laksefisk, jamfør den nasjonale forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag. I Vestfold og Telemark er det bare Herrevassdraget, Skiensvassdraget og Numedalslågen som er angitt på forskriftens Vedlegg I over vassdrag der det er åpnet for fiske. Fisketider og kvoter er angitt i denne forskriften. I de øvrige vassdraga (Vedlegg II) er det ikke tilstrekkelig organisering og samordna fiskekortsalg slik lakse- og innlandsfiskloven § 25 krever, og er dermed ikke åpna for fiske av anadrome laksefisk. Skal en fiske anadrom laksefisk i de tre nevnte vassdraga som er åpne, må en i tillegg følge den regionale forskrift om fiske etter laks, sjøørret og innlandsfisk, Vestfold og Telemark. Denne angir blant annet noen fredningssoner, og bestemmelser om fiske av innlandsfisk i anadrome vassdrag.

Hvis du vil fiske etter laks og sjøørret i sjøen, gjelder en rekke forskrifter. Overordnet gjelder forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i sjøen, samt forskrift om åpning av fiske etter anadrome laksefisk (åpningsforskriften), som bl.a. angir minstemålet på sjøørret på 35 cm. En må også følge forskrift om oppgaveplikt og om redskaper som er tillatt benyttet ved fiske etter anadrome laksefisk, som primært angir redskapstyper for yrkesfiske og annet fritidsfiske (verp, not, krokgarn etc.), men også hvilke redskaper som er tillatt ved stangfiske (mark, sluk, spinner, wobbler og flue, samt anneto rganisk agn). Ytterligere regler for garnfiske finnes i forskrift om nedsenking av garnredskap. For både stangfiske og annet type fiske gjelder også reglene i den regionale forskrift om fiske ved utløp av vassdrag med anadrome laksefisk, Vestfold og Telemark, som blant annet angir et generelt 100-meters forbudssone runt alle anadrome vassdrag i regionen. Dessuten angis det 15 utvidete munningsfredningssoner, hvor spesielle regler gjelder.

 

Nasjonale lover for forskrifter (opplistet)

 


Regionale forskrifter for Vestfold og Telemark (opplistet)

 

 

 

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner