Nå er tiden for å satse på flere FACT og FACT-ung team i Møre og Romsdal!

Aktuelle tilskuddsordninger er nå publisert. ACT, FACT OG FACT-ung er fortsatt prioritet nummer én i tilskuddsordningen, noe som er helt i tråd med føringene gitt i opptrappingsplanen for psykisk helse.

Søknadsfrist på tilskuddsordningene er 11.april.

Publisert 12.02.2025

Sjølv om Møre og Romsal har mange og små kommunar, kan FACT og FACT-ung team fungere fint ved hjelp av interkommunalt samarbeid. Pr dags dato er over 40 team et samarbeid mellom flere kommuner og ett sykehus.

Vi ønsker flere team her i fylket der det er forpliktende og likeverdig samhandling, og der kommuner og sykehus fortrinnsvis kommer inn med ca. like mange årsverk hver, også i forprosjektfasen. Selv om det er kommunen som skal stå som hovedsøker, kan teamene være forankret både i kommune og i helseforetak.

Det er anbefalt å søke om forprosjektmidler, slik at en har alle avtaler på plass før en starter med å bygge team.

Riksrevisjonen kom med en rapport 6.februar med sterk kritikk av manglende hjelp til gruppen med alvorlige og samtidige rus- og psykiske lidelser. Rapporten pekte på:

  • Uklare ansvarsforhold kan føre til at de blir kasteballer i systemet.
  • Mangelfull samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser.
  • Integrasjonen mellom individuell jobbstøtte og helsebehandling er svekket.
  • Virkemidler for bedre samarbeid fungerer ikke etter hensikten.

 

ACT/FACT og FACT-ung er en tjenestemodell som møter behovet til denne gruppen.

Som Helsedirektoratet skriver på sine nettsider anbefales teamene å følge den nasjonale opplæringen, og det legges stor vekt på brukermedvirkning både i forprosjektfasen og driftsfasen av teamene.  

I opplæringen tilbys gode ordninger der det gis hjelp og støtte i forhold til implementering, materiell, nettverksbygging, teamlederoppfølging, opplæring og troskapsmåling fra NAPHA i tett samarbeid med KORUS, RVTS, brukerorganisasjoner, Helsedirektoratet og Statsforvaltern.

Dette kan dere lese mer om på NAPHA sine nettsider, eller ta kontakt med kontaktpersonene.