Fylkesvis skjønnsramme 2013 - Møre og Romsdal- siste fordeling

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har for 2013 fått 107,2 millioner kroner i fylkesvis skjønnsramme til fordeling til budsjettåret. Vi fordelte 61,599 millioner kroner til statsbudsjettet 2013, og har senere fordelt 8,215 millioner kroner til prosjektskjønn. Her følger fordelingen av de resterende 37,386 millioner kroner.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 24.10.2013

Fordelingen på kommunenivå ligger vedlagt i tabellen til høyre, med følgende begrunnelse:

Ressurskrevende tjenestemottakere

Utfordringene knytt til ressurskrevende tjenestemottakere kan variere mye mellom kommuner. Vi har gitt en kompensasjon til de kommunene som har høye utgifter til ressurskrevende tjenestemottakere etter at det øremerka tilskuddet gjennom toppfinansieringsordninga. Vi har også tatt høyde for personer over 67 år som faller utenfor kompensasjonsordninga.

Forpliktende plan

Vi holder tilbake skjønn til kommunene i Robek som er knytt opp til forpliktende plan. Utbetaling av tilbakeholdte midler betinger at kommunen (1) utarbeider og gjennomfører forpliktende plan, (2) holder balansen i budsjettet og (3) dekker inn underskudd etter plana. Vi har vurdert og konkludert at det er 4 av 8 kommuner som har oppfylt betingelsene, og får utbetalt tilbakeholdt skjønn.

Robek

Som ett ledd i vår oppfølging av Robek-kommunene har vi initiert et samarbeid med KS om Robek-nettverk for kommunene her i fylket og Halden kommune. Vi har valgt å kompensere utgifter for kommunene som deltar i Robek-effektiviseringsnettverket. I denne summen er det inkludert deltakeravgift, møtevirksomhet for i år og 10 pst av prosjektlederstilling for hele perioden.

Beredskap

Vi har kompensert utgifter knyttet til godt og ansvarsfullt arbeid som følge av ekstraordinære beredskapsutfordringer. En del av tildelingene er kompensasjon for medlemskontingent til Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Generell vurdering

Her har vi kompensert både enkeltsaker og mer generelle utfordringer. Av enkeltsaker har vi kompensert:

- 1519 Volda; har fått 500 000 kr i forbindelse med NIVI analyse sin rapport om interkommunalt samarbeid i Møre og Romsdal.

- 1523 Ørskog; har fått 25 000 kr i forbindelse med etterbetaling Dagmar.

- 1567 Rindal; får en liten kompensasjon knytt til rensing av elva Surna.

Vi har også gitt en kompensasjon på 50 000 kr til regionkontaktene for skole og barnehage grunnet ulike utgifter, som koordineringsarbeid innen regionen, reise- og møteutgifter, arrangørutgifter for årlige regionsamlinger, m.m. Regionkontaktene for skole og barnehage er Volda, Stordal, Aukra og Averøy.

Molde, Ålesund og Kristiansund har fått en kompensasjon for sin regionsenterfunksjon.

Under mer generelle vurderinger har vi tatt hensyn til de kommunene som har hatt høyest utgifter jevnt over og sett på utgiftsbehovet totalt sett i forhold til antall innbyggere.