Freistande smakar frå Fjord-Norge på verdas største matmesse
I det vestlandske fjordlandskapet vert det produsert mat- og reiselivsopplevingar i verdsklasse. 20 utvalde lokalmatverksemder frå Fjord Norge reiser januar 2022 til messa Internationale Grüne Woche (IGW) i Berlin.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Kven står bak prosjektet?
IGW er organisert som eit prosjekt i eit samarbeid mellom Statsforvaltarane i Rogaland, Møre og Romsdal og Vestland og er formelt eigd av Statsforvaltaren i Vestland. Finansieringa kjem frå den regionale partnarskapen, dvs. frå Innovasjon Norge, fylkeskommunane og Statsforvaltarane i nemnde fylke.
Matarena AS gjennomfører det praktiske arbeidet som innleigd prosjektleiar.
Kvifor reise til Berlin?
Norges deltaking på IGW har som overordna mål å bidra til å utvikla Norge som mat- og reiselivsnasjon med tydeleg lokal og regional identitet. Landbruks- og matdepartementet si satsing på denne messa skal stimulera til næringsutvikling, samarbeid, nettverksbygging og innovasjon på tvers av regionale- og næringsmessige grenser.
For deltakarane er dagane i Berlin ei unik moglegheit for å bli kjende med andre gardsmat- og reiselivsaktørar. Det er ikkje usannsynleg at nye produkt og avtaler har sitt opphav frå hektiske arbeidsdagar på messestanden i Berlin. Det er desse matopplevingar og reiselivstilbod som er den minneverdige essensen i besøksopplevingane turistar får med seg når dei kjem til Noreg.
Mangfald av råvarer
Det blir råvarer og foredla produkt frå kjøt, fisk, sjømat, ost og urter som ingrediensar i rettane som skal serverast i Berlin. Sider og eplemost av høg kvalitet vert med og vil ha ein tydeleg plass i marknadsføringa av regionen. I ein «Tasting-Lab» vil vi invitere sommelierer, matskribentar, presse og tyske importørar til å teste ulike sidrar til lokale produkt som til saman blir “Smaken av Fjord Norge”.
Smaksverkstad med nye smaksopplevingar
4. november er produsentar, kokkar og arrangørar samla til smaksverkstad på Kokstad. Her vil dei dyktige matfagleg ansvarlege, saman med deltakarane lage nye og velsmakande rettar, sett saman av eit mangfald av råvarer frå regionen. Her vert deltakarverksemda presentert for kvarandre.
Desse er med frå Fjord-Norge
Møre og Romsdal
Eggen Restaurant |
Frøysagarden |
Tingvollost |
Sider AS |
Skarbø Gard |
Vestland
Edel Sider/Åkre Gard |
Fjellestad Gardskjøken |
Fretheim Hotell v/ kokk Bjarte Finne |
Gardsbrenneriet |
Hardangerbonden |
Myrdal Gård |
Slettevollen Gardsysteri |
Kandal Kjøt |
Sølvane Gard |
Varegga Mat fra Bergen |
Matfagleg ansvarleg, Øyvind Vestrheim, Spesialgrossisten Troye |
Rogaland
Apal Sideri |
Lysefjorden Sjokolade |
OmCider |
Ryfylke Gardsysteri |
Ystepikene |
Matfagleg ansvarleg per. 2. Sebastian Schläwicke, Smaken av Ryfylke |
Kontaktpersonar hjå Statsforvaltaren
Aud Lindset Drågen - Statsforvaltaren i Møre og Romsdal,
fmmrald@statsforvalteren.no / 90 86 54 59
Annabell Pfluger – Statsforvaltaren i Rogaland,
fmroapf@statsforvalteren.no / 97 61 38 07
Marit Hjortung – Statsforvaltaren i Vestland,
fmsfmhj@statsforvalteren.no / 90 61 95 92
Prosjektleiar Dirk Kohlmann - Statsforvaltaren i Vestland,
fmhodkt@statsforvalteren.no / 41 29 65 50