Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at dei offentlege skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle elevar har rett til eit trygt og godt skulemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing.

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 13.01.2025

Elevundersøkelsen i Nordland høsten 2024

Elevene på VG1 i Nordland trives litt bedre og rapporterer om mindre mobbing enn landssnittet. Det motsatte ser vi i grunnskolen.


Publisert 20.12.2024

Hva trenger vi å vite om digitalisering i barnehagen og i skolen?

Utdanningsdirektoratet har satt i gang et forskningsprogram som skal gi bedre og mer systematisk kunnskap om digitalisering og digital kompetanse i skolen. De inviterer nå skoleeiere, skoleledere, ansatte i skoler, organisasjoner, foreldre og andre interesserte til informasjonsmøte.


Publisert 18.12.2024

Tilbud til elever med behov for tospråklig støtte på ukrainsk

Elever som deltar, får tilgang til sanntidsundervisning med tospråklig nettlærer, og tospråklig innhold på læringsplattformen digilær.no.


Publisert 18.12.2024

Ny opplæringslov måned for måned

Gjennom vinteren og våren 2025 vil Statsforvalteren invitere til nettmøter med ulike tema fra ny opplæringslov som trådte i kraft 1. august 2024.


Publisert 17.12.2024

Grunnskolens Utfordringer i Nordland: Færre elever og lærere i 2024

Grunnskolene i Nordland opplever en betydelig nedgang i elevtall og økt behov for individuelt tilrettelagt opplæring. Vår GSI-rapport 2024 viser at antallet elever har sunket med nærmere 400 siden 2023, samtidig som flere elever trenger individuelt tilrettelagt opplæring. 


Publisert 24.11.2024

Overgangen fra grunnskole til videregående opplæring

I samarbeid med Nordland fylkeskommune inviterer vi skoleeier, rådgivere, samt representanter fra videregående skoler til regionale samlinger om overgangsarbeid og samarbeid mellom kommune og fylkeskommune.


Publisert 15.10.2024

Beskytte elever mot skadelig innhold på nett

Utdanningsdirektoratet har laget en veileder med råd for hvordan skoler og skoleeiere kan beskytte elever mot skadelig innhold på nett. 


Publisert 24.09.2024

Fritak for vurdering med karakter i fremmedspråk

Personer som er, eller har vært, elev på studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring kan søke Statsforvalteren om fritak fra vurdering med karakter i fremmedspråk.

 


Publisert 13.09.2024

En mer praktisk skole — Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn

Idag la kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun frem Stortingsmeldingen "En mer praktisk skole — Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn"


Publisert 23.08.2024

Er du ungdomsforelder og vil vite mer om russ og endret avgangsfeiring?


Skoleruter - forslag oktober 2023

Om forslagene til skoleruter

Dette er forslag til skoleruter. Skoleeier kan velge å fravike disse, f.eks. lengre høstferie og tidligere skolestart. Det er skoleeier sin skolerute som må følges.

Dersom skoleeier fraviker disse forslagene, må fylkeskommunen konsulteres i god tid, da de er ansvarlig for skoleskyss.