Fritak for vurdering med karakter i fremmedspråk

Personer som er, eller har vært, elev på studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring kan søke Statsforvalteren om fritak fra vurdering med karakter i fremmedspråk. Ordningen gjelder for elever som har dysleksi, spesifikke språkvansker, eller andre vansker som gir likearta konsekvenser for eleven, i språkfaget.

Publisert 24.09.2024

Ordningen innebærer at eleven kan få fritak fra vurdering med karakter i faget fremmedspråk som fellesfag. Eleven får ikke fritak fra opplæring i fremmedspråk, og det kan heller ikke gis fritak fra vurdering med karakter i engelsk. Privatister er ikke omfattet av ordningen.

Vilkår

For å få fritak, må følgende vilkår være oppfylt:  

  1. Personen har dysleksi eller spesifikke språkvansker, eller dokumenterte vansker som ligger nær opp til dysleksi eller spesifikke språkvansker når det gjelder konsekvenser for eleven i faget.
  2. Vanskene er av en slik grad at individuell tilrettelegging ikke er, eller var, tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter.   

Søknad

Vi har ikke eget søknadsskjema. Eleven skriver en kortfattet søknad som sendes Statsforvalteren i Nordland, sammen med relevant dokumentasjon. Vi anbefaler at søknader sendes via skolen, slik at de får oversikt over hvilke elever som søker. 

Søknad og vedlegg kan du laste opp som sikker melding, eller du kan sende det i posten. Lenke til sikker melding og postadresse finner du nederst på siden, i det blå feltet.  

Dokumentasjonskrav

Dokumentasjonen må gi et tydelig bilde av elevens utfordringer, samt konsekvensene disse har. Det må også komme frem av dokumentasjonen at vilkårene for dispensasjon anses å være oppfylt.  

Kravet om at "vanskene er av en slik grad at individuelt tilrettelagt opplæring ikke er tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter", vil normalt innebære at søkeren har - eller har hatt - individuelt tilrettelagt opplæring i faget. Dokumentasjonen vil i så fall være et vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring i fremmedspråk. Vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring gir imidlertid ikke automatisk rett til fritak etter paragrafen, ettersom det også må komme frem at den individuelt tilrettelagte opplæringen ikke er tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter i faget. Dette må være dokumentert.   

Følgende må legges ved søknaden: 

  • Bekreftelse på at du er/har vært elev i studieforberedende utdanningsprogram ved skolen, hvilket fremmedspråk du tar og hvilket nivå.
  • Dokumentasjon/uttalelse fra skolen (faglærer) som beskriver den individuelle tilrettelegginga eleven har fått, samt effekten av denne.
  • Sakkyndig vurdering eller uttalelse fra pedagogisk-psykologisk tjeneste, som bekrefter at eleven har dysleksi/spesifikke språkvansker, ev. andre vansker som gir likearta konsekvenser i språkfaget, samt grad av vansker.   
  • Vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring (når eleven har hatt det), samt sakkyndig vurdering som ligger til grunn for vedtaket.
  • Dersom det er åpenbart at individuelt tilrettelagt opplæring i fremmedspråk ikke vil være tilstrekkelig for å sikre likeverdige opplæringsmuligheter på grunn av elevens vansker, må både begrunnelse for dette og konklusjonen komme tydelig frem av dokumentasjonen fra PPT. 
  • For elever som søker etter at eksamen er gjennomført må vi også ha dokumentasjon på gjennomført eksamen.

Andre vansker som gir likearta konsekvenser

Også andre vansker enn dysleksi og spesifikke språkvansker kan gi grunnlag for fritak. I merknader til opplæringsloven står det at hvilke (dokumenterte) vansker som omfattes, «beror på en konkret vurdering av hvordan vanskene virker inn på den enkelte i språkfaget». Det fremgår videre av merknadene at det ikke er ment at alle typer vansker skal kunne omfattes. Det er derfor presisert at «vanskene må ligge nær opp til dysleksi eller spesifikke språkvansker når det gjelder hvilke konsekvenser vanskene gir i språkfag». Dette må dokumenteres av sakkyndig. 

Hva fritaket innebærer

  • Eleven får fritak fra vurdering med karakter i faget fremmedspråk som fellesfag. Fritaket gjelder både halvårsvurdering med karakter og standpunktvurdering.
  • Eleven skal gjennomføre all opplæring i faget, og skal i tillegg ha halvårsvurdering og undervegsvurdering uten karakter.
  • Om eleven har fått standpunktkarakter i faget før fritak er innvilget, skal skoleeier stryke denne. 
  • Eleven skal ikke være med i eksamenstrekket for fremmedspråk. 
  • Om eleven får fritak etter at eksamen er gjennomført, skal eksamen annulleres. Da må eleven også søke Statsforvalteren i Nordland om dispensasjon fra kravet om antall eksamener på vitnemålet.

Lovhjemmel for fritak er forskrift til opplæringsloven § 9-22 og privatskoleforskriften § 6-22. Dispensasjon fra kravet om antall eksamener gis med hjemmel i § 9-30 og § 9-31

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.