Skilsmisse etter separasjon

Oppdatert 18.10.2024

Har du vært separert ved bevilling i minst ett år, kan du søke om skilsmisse. Dersom dere er enige om å søke om skilsmisse, oppretter den ene parten søknaden og sender digitalt til den andre parten.

Merk deg dette 

For at vi skal kunne begynne behandlingen av søknaden så raskt som mulig må vi også ha mottatt en erklæring fra to vitner. De må bekrefte at du og ektefellen din har levd atskilt i minst ett år fra dere flyttet fra hverandre. 

Vitnene kan bekrefte erklæringen digitalt. Da må de ha et norsk fødselsnummer og du må legge inn korrekt fødselsdato og e-postadresse til begge i den elektroniske digitale søknaden. Dersom du har lagt inn feil e-postadresse eller registrert feil fødselsdato på et vitne, vil ikke vitnet motta e-post eller få logget inn. Når søknaden ble sendt inn, fikk du en e-post med informasjon fra oss. I e-posten er det lenke til vitneadministrering, der kan du kan logge inn for å se om vitner har godkjent, eventuelt korrigere eller bytte vitner. 

Du kan også gå inn her for å administrere vitner.

Du kan alternativt sende en erklæring som vitnene har undertegnet på. Da skanner og laster du opp vitneerklæringen, når du er inne i det elektroniske søknadsskjemaet. Du får tilgang til erklæringen ved å trykke på knappen til høyre.  

Søknadsskjema 

Bruk knappen «Gå til digitalt søknadsskjema» for å starte det elektroniske digitale skjemaet.  

Du kan kan ikke søke digitalt dersom ektefellen din ikke har norsk fødselsnummer. 

Får du ikke tilgang til det digitale søknadsskjemaet eller heller vil bruke papirskjema, finner du papirskjema hos Statlig blankettarkiv.

Vis meir

Saksbehandlingstiden er opptil tre måneder.

Gi den andre parten mulighet til å uttale seg

Selv om en av partene har rett til å ta ut separasjon og etter hvert skilsmisse, er begge part i saken.

Det trenger ikke å foreligge enighet mellom partene for at bevilling skal kunne gis etter ekteskapsloven §20 og §21, men ifølge forvaltningsloven skal begge parter være informert om at Statsforvalteren behandler en sak som har betydning for dem før et eventuelt vedtak vil være endelig.

Det kan gå noe tid før Statsforvalteren starter saksbehandlingen, det kan derfor være tidsbesparende at søker selv sender søknaden via den andre parten for uttalelse.

Når du sender en digital søknad, oppfordres du til å sende via den andre part. Saken kommer da til oss for behandling (etter 14 dager) selv om den andre parten ikke svarer.

Send gjerne en søknad direkte til Statsforvalteren og en til den andre parten dersom du sender søknaden i papirform.

Dersom Statsforvalteren har fått søknad fra bare en av partene vil vi kontakte den andre part og legge frem de opplysninger vi har fått i saken (søknaden) og be om medsignatur/utalelse.

Hvis du har fått brev fra Statsforvalteren der vi ber deg komme med en uttalelse/medunderskrift i forbindelse med en separasjon- eller skilsmissesøknad kan denne besvares digitalt.

Det finnes per idag ikke et eget skjema til dette, men du kan bruke vår løsning for sikker digital melding. Da må du bruke din e-ID for å logge deg inn. Du kan scanne eller ta bilde av eventuelle vedlegg og legge ved meldingen.

  • Velg Statsforvalteren i Nordland
  • Vis til saksnummer
  • Legg igjen en melding der du sier noe om du ønsker å medsignere søknad om separasjon/skilsmisse, eventuelt en uttalelse på fremlagte opplysninger.
  • Ta stilling til din klagerett.

Dersom du ikke tar stilling til klageretten og bevilling blir gitt, vil du få et nytt brev som informerer om vedtaket, samt klageretten. Bevilling vil ikke være endelig før klageretten er utløpt.

Send oss en sikker digital melding

Selv om du ikke ønsker å bidra til at bevilling blir gitt, trenger Statsforvalteren likevel å få en skriftlig tilbakemelding fra deg på at du er kjent med at vi behandler en sak som har vesentlig betydning for deg.

Les mer i forvaltningsloven

Dersom vi ikke hører fra deg når vi ber om medsignatur/uttalelse, vil et eventuelt vedtak bli forkynt for deg.

Dersom Statsforvalteren ikke får svar når vi ber om uttalelse/medunderskrift, behandler vi søknaden utfra de opplysninger som vi har mottatt. Dersom bevilling blir gitt, sender vi den andre part et brev med forkynning.

  • Vi gjør vedkommende kjent med at det er fattet et vedtak og vi ber om en skriftlig bekreftelse på at brevet er mottatt.
  • I enkelte tilfeller bruker vi postens signaturløsning der vi sender over forkynningsbrevet og ber om bekreftelse via signaturløsningen på at dokumentet er mottatt.
  • Ressurser fra Politi/Namsfogd blir bedt om å oppsøke vedkommende og forkynne brevet for oss dersom Statsforvalteren ikke får svar på våre forsøk på forkynning. Andre lands myndigheter, utenriksstasjoner m.fl kan også bli brukt.

Les mer om forkynning i domstolloven.

Fra den andre part mottar brevet har vedkommende tre ukers klagerett. Bevilling blir ikke utlevert før vedtaket er endelig.

Bekreftelse på at forkynning er mottatt kan gjøres digitalt via sikker digital melding, eller ved å returnere tilsendte mottakskvittering.

Når Statsforvalteren gir en bevilling til separasjon eller skilsmisse er dette et enkeltvedtak, man har rett til å klage på et enkeltvedtak. Ifølge ekteskapsloven §29 kan partene si ifra seg retten til å klage.

Dersom begge partene frafaller klageretten sin, vil bevilling kunne sendes ut så snart den er gitt. 

Dersom du ikke tar stilling til din rett til å klage, eventuelt krysser av for at du ikke ønsker å frasi deg din klagerett, vil du få et nytt brev som informerer deg om vedtaket dersom bevilling blir gitt.

Du har tre uker på deg til å sende en klage. Klagen sendes Statsforvalteren som vil se på saken på nytt. Dersom vedtaket ikke endres vil klagen videresendes til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

Dersom du likevel skulle ønske å si fra deg din klagerett kan dette gjøres på en sikker digital melding. Denne adressen kan du også bruke dersom du ønsker å sende en klage digitalt.

Les mer om klagerett i forvaltningslovens kapittel VI

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar

Har de fått eit separasjonsløyve frå Statsforvaltaren og vore separert i minst eitt år, kan du/de krevje skilsmisse.

Statsforvalteren i Nordland

Tlf: 75 53 15 00
Telefaks: 75 52 09 77
e-post: sfnopost@statsforvalteren.no

Vær oppmerksom på at post, e-post og meldinger til Statsforvalteren som hovedregel er offentlige dokumenter og registreres i offentlig postjournal.

Personvern og nettsikkerhet

Postadresse

Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø

Sikker melding

Ikke send personsensitiv informasjon i e-post. "Sikker melding" (lenke nedenfor) kan benyttes til sikker sending av meldinger og dokumentasjon. Dette krever innlogging med Min ID, bankID eller lignende. Også det vi mottar via Sikker melding er offentlige dokumenter hvis det ikke er grunn til å unnta det fra offentlighet.

Sikker melding fra privatperson

Sikker melding fra bedrift/organisasjon