- Dette har vært en minnerik dag, sa Tha Chin Iang Dar Khuah – som sammen med sine tre søstre var blant de 81 nye statsborgerne som ble feiret 9. mai.
Tha Chin Iang, Cuminia, Siang Hlei Sung og Sui Chin Dar Khuah fra Svolvær har ventet i sju år og to måneder på å få sine norske statsborgerskap. De kommer opprinnelig fra Burma, og kan fortelle om en dramatisk flukt.
Flukten
- Vi reiste til fots, med båt, buss, bil og fly, forteller Tha Chin Iang.
- Så bodde vi i Malysia i et år, men der hadde vi ikke lov å bo. Vi ble fengslet – jentene og mamma for seg, pappa for seg. Broren vår hadde sovet hos noen venner den natta vi ble hentet, så han satt ikke i fengselet, forklarer hun. Hun minnes de tre månedene innesperret i fengsel, og grøsser ennå av maten de fikk servert.
- Vi fikk lite mat, bare litt lyst brød og te til frokost. Og til middag var det veldig salt, tørr fisk og en liten klump med ris.
Etter hvert reiste familien til Norge – og havnet i Svolvær.
- Vi trives veldig godt i Svolvær,sier jentene.
Seremonien
Fylkesmannen i Nordland arrangerer hvert år statsborgerseremoni. Lørdag var det nye statsborgere i nordre Nordland som var invitert, og det ble en høytidelig seremoni for de 81 deltagerne med gjester. I sin hovedtale la fylkesmann Hill-Marta Solberg vekt på at det er en stor endring i livet å velge å bytte statsborgerskap. En endring som kan føles både gledelig – og vemodig.
- Men selv om man skifter statsborgerskap, beholder man kulturen og tradisjonene sine – til berikelse for hele samfunnet, fastslo hun.
- For oss betyr seremonien mye, sier Tha Chin Iang.
-Den får oss til å føle oss mer som en del av det norske samfunnet. Dessuten er det koselig å møte andre i samme situasjon som oss, legger hun til.
Inviter på kaffe
Gjestetaler Kirsten Hasvoll poengterte i sin tale hvor viktig det er å bli kjent med sine naboer – uavhengig av hvor de kommer fra.
- Inviter på kaffe – det er den beste måten å bli kjent, sa hun fra talerstolen.
Jentene fra Burma forteller at de føler at de er tatt godt i mot, da de kom til Svolvær.
- Vi er døpt i den katolske kirke, og fikk en gudmor og gudfar i Vågan. De har gjort mye for oss, forteller de.
- Og så har vi mange venner fra Svolvær også, legger de til.
En ressurs
Hasvoll poengterte også viktigheten av all kunnskap de nye statsborgerne sitter med – deres kjennskap til flere språk og kulturer er verdifullt for Norge. Hun oppfordret alle de nye statsborgerne til å benytte seg av sine demokratiske rettigheter, og til å involvere seg i det norske samfunnslivet.
- Jeg ble veldig rørt av talene, sier Tha Chin Iang, og oppsummerer dagen:
- Det har vært en stemningsfull og minnerik dag!
10 kommuner, 26 land
De 81 nye statsborgerne er bosatt i: Bodø, Fauske, Flakstad, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Narvik, Saltdal, Vestvågøy og Vågan.
De kommer fra: Afghanistan, Bolivia, Brasil, Burma, Colombia, Det palestinske området, Eritrea, Etiopia, Filippinene, Ghana, Hviterussland, India, Irak, Iran, Kirgistan, Liberia, Libya, Mexico, Moldova, Russland, Saudi-Arabia, Somalia, Thailand, Tyskland og USA.