Innbyggerundersøkelse ga god innsikt i boligbehovet framover

Rett grusvei med hus på begge sider.
Bugøynes er et av flere mindre tettsteder i Sør-Varanger kommune med lang avstand til kommunesenteret Kirkenes. Foto: Emil Harjo Indsetviken / Statsforvalteren i Nordland.

Sør-Varanger kommune ønsket mer innsikt i hvilke forventninger innbyggerne har til bosted og hvordan de vil bo når de blir eldre. Løsningen ble en innbyggerundersøkelse rettet mot personer over 55 år.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 25.09.2023

Bakgrunn

Sør-Varanger er blant landets største kommuner i geografisk utstrekning. Kommunen har i underkant av 10.000 innbyggere, der i overkant av en tredjedel bor i kommunesenteret Kirkenes. Resten bor spredt rundt mindre steder i kommunen.

Mye av boligmassen er eldre eneboliger, og en stor del er bygd de første tiårene etter andre verdenskrig. Dette er gjerne boliger med flere etasjer, som krever vedlikehold og snømåking om vinteren.

Flere av boligene ligger sånn til at det er vanskelig å komme seg til butikk, legekontor og andre servicefunksjoner.  En stor andel av leilighetene som er bygd de siste årene mangler dessuten heis.

Den demografiske utviklingen i Sør-Varanger går i retning av at befolkningen blir stadig eldre. For kommunen betyr det mindre skatteinntekter, samtidig som det vil bli flere innbyggere med demens i kommunen. En konsekvens av dette er at det store flertallet av innbyggerne framover må legge til rette for egen alderdom, spesielt når det gjelder bolig. For enkelte vil løsningen være å selge egen bolig, for så å flytte til en mer hensiktsmessig bolig og bosted tilpasset alderdommen. For andre kan det bety å bygge om dagens bolig til livsløpsstandard.

Å øke innbyggernes bevissthet rundt dette tema var også et av målene med undersøkelsen.

Kobling til boligsosial lov

§ 5.Ansvar for organisering og planlegging

Kommunen skal ha en oversikt over behovet for både ordinære og tilpassede boliger for vanskeligstilte på boligmarkedet.

Kommunen ønsket å bruke kunnskapsgrunnlaget til målrettet boligutvikling i kommunen.

Resultater

De viktigste resultatene fra undersøkelsen i Sør-Varanger var:

  • Flere ønsker å bo sentrumsnært
  • En tredjedel ønsker å bo i et bofelleskap
  • Flere åpner for å leie framfor å eie egen bolig
  • En liten andel av de som svarte på undersøkelsen kjente til økonomiske støtteordninger, som kan gjøre det mulig å bygge om egen bolig.

Gjennomføring

Kartleggingen var ett av flere tiltak i kommunens boligpolitiske plan (2020-2030), og i prosjektet  «aldersvennlige boliger og bomiljø», som kommunen senere ble med i. Sistnevnte var i regi av Distriktssenteret og Husbanken.

Til å gjennomføre undersøkelsen satte kommunen ned en tverrfaglig gruppe, som besto av samfunnsplanlegger, utviklingssykepleier og prosjektkoordinator fra helse- og omsorgssektoren.  

Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 20. januar-20. februar 2022.

Informasjon om undersøkelsen ble gitt via kommunens nettsted, Facebook-side, avisannonser og redaksjonell omtale i lokalavisene, der blant annet prosjektleder og ordfører ble intervjuet om prosjektet. Prosjektledelsen informerte også politiske råd og utvalg i forkant av undersøkelsen.

Det var mulig å svare på undersøkelsen både digitalt og på papir​skjema. Skjema ble distribuert på kommunens servicekontor, og ble i sin helhet publisert over to sider i Sør-Varanger Avis.

Til sammen svarte 440 personer på undersøkelsen, noe som tilsvarer 13 prosent av innbyggerne i aldersgruppen 55 år og eldre. Svarprosenten var høyere enn ved tidligere innbyggerundersøkelser.

Resultatene fra undersøkelsen ble presentert på en egen fagdag for utbyggere i kommunen, og på en egen temadag for kommunestyret. De brukes også i kommunens opplysningsarbeid og i samarbeidet med boligutviklere.

Mennesker sitter på stoler rundt bord og lytter til kvinne som står og holder en presentasjon.
Undersøkelsen og tilskuddsordninger presenteres for pensjonistforeningen i Neiden i Sør-Varanger. Foto: Åsmund Røst.

Suksessfaktorer

Prosjektledelsen laget en undesøkelse som var lett å svare på. Det innebar blant annet at:

  • Undersøkelsen var kort. Det tok bare tre minutter å svare på den
  • Spørsmålene var presise. Det var ikke mulig å feiltolke dem
  • Flere lukkede spørsmål med svaralternativ «ja» eller «nei». Men for mange av spørsmålene var det mulig å utdype svarene, som ga mer innsikt i temaene respondentene ble spurt om.
  • God markedsføring av undersøkelsen, der prosjektledelsen brukte informasjon- og markedskanaler som treffer målgruppen.
  • I utformingen av spørsmål og i oppsummeringen av resultat tok prosjektledelsen hensyn til lokale hensyn som er viktig for innbyggerne. Eksempel på dette er behovet for store uteareal. Mange eier bobil/campingvogn og/eller scooter, som de ikke får plass til i en leilighet i en blokk.

Erfaringer

Den tverrfaglige gruppen, som laget og gjennomførte undersøkelsen, ble et eksempel på godt og strategisk samarbeid på tvers av kompetanseområder.

Det har i ettertid også gjort at kommunen har fått en mer tverrfaglig tenkning og samarbeid rundt boligsosiale spørsmål.

Du kan lese mer om undersøkelsen på Sør-Varanger kommunes nettsider.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.