Kronikk: Arbeid for sosialhjelp?

Dersom du er under 30 år og har fått innvilget sosialhjelp, må Nav-kontoret stille vilkår om aktivitet knyttet til stønaden.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 03.01.2019

Kronikk av Espen Erichsen Øverland, seniorrådgiver ved Sosial- og vergemålsavdelinga, Fylkesmannen i Nordland

Denne plikten på Nav-kontoret kom som en ny bestemmelse i sosialtjenesteloven fra 1. januar 2017. Formålet er tettere og bedre oppfølging, og aktiviteten må være egnet til å bedre muligheten for den enkelte til å bli selvforsørget gjennom arbeid.

Muligheten for å stille vilkår om aktivitet knyttet til innvilgelse av sosialhjelp, har alltid vært der. Eneste forskjellen nå er at Nav-kontoret, som hovedregel, må stille vilkår aktivitet, til sosialhjelpsmottakere under 30 år.

Alle har ulike forutsetninger og behov for bistand, og det må derfor i hvert tilfelle vurderes individuelt hva slags aktivitet som kan hjelpe den enkelte til å komme i arbeid. For eksempel kurs eller veiledning knyttet til det å søke på jobb eller arbeidsrettet aktivitet. For at formålet med dette best mulig skal nås bør valg av aktivitet skje i samarbeid med deg.

Behovet for stønad skal alltid vurderes før vilkåret settes. Dersom du får vilkår knyttet til sosialhjelpen din er det allerede vurdert at du er i en situasjon som utløser en rett til økonomisk stønad. Størrelsen på denne stønaden skal til enhver tid være ‘forsvarlig’. At den skal være forsvarlig betyr, kort sagt, at den må være tilstrekkelig til å dekke nødvendige utgifter til mat, klær, boutgifter, nødvendige utgifter til transport, helse mm.

Kan redusere stønaden

Dersom du ikke oppfyller vilkåret, dvs. ikke deltar på aktiviteten, kan Nav-kontoret redusere stønaden. Formålet med dette er å motivere til gjennomføring av aktivitet som kan bidra til å øke sannsynligheten for at du blir selvforsørget.
Hvor mye kan da stønaden reduseres med?

Dette kommer an på hva du ble innvilget i stønad når behovet ble vurdert. Statlig veiledende norm for livsopphold er kr 6 050 for enslig person og kr 5 050 for person i bofellesskap (i tillegg til boutgifter), men Nav-kontoret skal vurdere individuelt i hvert tilfelle.

For noen vil det være forsvarlig med lavere stønad enn veiledende norm, mens det for andre vil være uforsvarlig dersom de ikke får mer. Stønaden skal være på et forsvarlig nivå, også etter reduksjon som følge av vilkårsbrudd.

Det er altså begrensninger i hvor store konsekvenser vilkårsbrudd kan få for hvor mye du får utbetalt. Dette har sammenheng med at hjelp etter sosialtjenesteloven er samfunnets siste sikkerhetsnett vedrørende økonomi.

Alle skal sikres midler til det mest nødvendige for livsoppholdet. Dette gjelder uansett om vilkåret oppfylles eller ikke. Det er heller ikke slik at brudd på vilkår må få en konsekvens. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Klagemulighet

Du kan klage på vedtaket hvor det er stilt vilkår om aktivitet. Du kan klage både på at det er stilt vilkår, hva slags aktivitet det er stilt vilkår om, hvor omfattende aktiviteten er tidsmessig og på vedtak om å redusere stønaden din som følge av at du ikke har fulgt opp vilkåret.

Klagen må leveres til Nav-kontoret. Dersom Nav-kontoret ikke endrer vedtaket i tråd med hva du vil må de sende klagen til Fylkesmannen som avgjør saken.

Misvisende

For å svare på spørsmålet i tittelen - er vilkår om aktivitet arbeid for sosialhjelp? Nei. At det skal stilles vilkår om aktivitet til personer under 30 år som har fått innvilget sosialhjelp betyr ikke ‘arbeid for sosialhjelp’, men at Nav-kontoret har fått en skjerpet plikt til tett oppfølging. At det er begrenset hvor mye stønaden kan reduseres ved brudd på vilkår og at samarbeid med tjenestemottakerne skal vektlegges underbygger også dette.

Det blir derfor misvisende og fører i verste fall til at personer som har behov for hjelp lar være å søke når vilkår om aktivitet omtales som ‘aktivitetsplikt’ eller ‘arbeid for sosialhjelp’.

Det er Nav-kontoret som er pålagt en plikt, ikke den som søker sosialhjelp.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.