Høring av søknad om mudring og dumping - Molldøra og Småskallan - Vågan kommune
- Høyringsfrist:
- 25. februar 2022
Kystverket har søkt Statsforvalteren i Nordland om tillatelse til mudring i gjennomseilingen i Molldøra og ved Småskallan utenfor Kabelvåg, og dumping av masser i Molldøra.
Om tiltakene
Tiltakene i Molldøra og Småskallan inngår som en del av Kystverkets prosjekt om å utbedre farleden Stamsund-Risøyrenna med gjennomseiling Raftsundet. Tiltakene i Molldøra og Småskallan er planlagt gjennomført juni til oktober 2022.
Mudring i Molldøra
Tiltaket i Molldøra omfatter mudring av omtrent 11000 kubikkmeter løsmasser og 7000 kubikkmeter berg ved Kjepsøyflua (del 1), 16000 kubikkmeter løsmasser og 11000 kubikkmeter berg ved Kjefsøyfly (del 2) og 33000 kubikkmeter berg ved Husholmen (del 3). Massene som består av berg skal sprenges og løsmassene skal fjernes ved bruk av grabb.
Tiltaksområdene i Molldøra. Områdene som skal mudres er markert i rødt. Dumpeområdet er markert i grønt. Kartet er hentet fra søknaden.
Mudring ved Småskallan
Tiltaket i Småskallan omfatter sprengning av henholdsvis 1800 og 5000 kubikkmeter berg på to lokaliteter.
Tiltaksområdene i Småskallan. Området skravert i grønt indikerer farledsareal. Kartet er hentet fra søknaden.
Disponering av masser og dumping i Molldøra
Kystverket jobber med å finne løsninger slik at massene fra sprengning av berg kan nyttiggjøres på land. Løsmassene, og sprengsteinsmassene som ikke kan nyttiggjøres, skal dumpes i Molldøra. Det kan maksimalt være aktuelt å dumpe rundt 120 000 kubikkmeter masser (angitt som løsmasser) over et areal på 46000 kvadratmeter i Molldøra. Det faktiske omfanget av dumpingen vil avhenge av hvor mye av massene som kan nyttiggjøres.
Forurensning
Det har blitt tatt fire sedimentprøver i mudringsområdene i Molldøra, tre sedimentprøver i løsmasser i nærheten av mudringsområdene i Småskallan og én sedimentprøve i dumpeområde i Molldøra. Prøvene tatt i mudringsområdene viser bakgrunnsnivå eller god miljøtilstand (tilstandsklasse I og II) av stoffene det har blitt testet for. Prøven tatt i dumpeområde i Molldøra viser TBT (tributyltinn) i moderat miljøtilstand (tilstandsklasse III), og ellers bakgrunnsnivå og god miljøtilsand for stoffene det har blitt testet for.
Naturverdier
Molldøra
Flere større sammenhengende forekomster av naturtypen skjellsand (vurdert til viktig og svært viktig) er registrert i og ved tiltaksområdene i Molldøra. Det er også registrert flere større tareskogforekomster (vurdert til viktig) i Molldøra.
Ruglbunn (vurdert til viktig og svært viktig) er påvist i og ved Kjepsøyflua og Kjefsøyflu, mens det ved Husholmen er observert løstliggende ruggel.
Det er registrert fire gytefelt for saltvannsfisk 3-4 kilometer fra tiltaksområdene i Molldøra. Flere arter av nasjonal forvaltningsinteresse er observert i området.
Småskallan
Tareskog (vurdert til svært viktig) er observert i tiltaksområdene i Småskallan. Det er registrert en større sammenhengende forekomst av skjellsand (vurdert til svært viktig) like ved tiltaksområdene.
Et gytefelt for saltvannsfisk er registrert 1 km fra tiltaksområdet i Småskallan. Det er observert flere arter av nasjonal forvaltningsinteresse i området.
Høring
Søknadene er publisert under dokumenter på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknadene kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 25. februar 2022.
- Høyringsfrist:
- 25. februar 2022