Høring av søknad om tillatelse til mudring og utfylling ved Kvalnes i Andøy kommune

Høyringsfrist:
23. oktober 2024
Figur 1 Oversikt over deler av tiltaksområdet. Skravert felt markerer omfatningsmolo, deler av dette skal også mudres. Gult og grønt felt utgjør øvrige utfyllingsområder.

Andfjord Salmon AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling ved Kvalnes i Andøy kommune. Tiltaket ønskes gjennomført for å utvide industriareal for landbasert akvakulturanlegg. Andfjord Salmon AS har en aktiv tillatelse for pågående utfyllingsarbeid like sør for omsøkt område.

Publisert 23.09.2024

Bakgrunn

Andfjord Salmon AS er i gang med utvikling av Andøy industripark Kvalnes, et næringsareal for landbasert akvakultur på Kvalnes i Andøy kommune. Det omsøkte tiltaket er en utvidelse av dette området. Andøy kommune vedtok 17. juni 2024 reguleringsplan «Andøy industripark Kvalnes 2», plan-ID 1871-202204, som åpner for den omsøkte utvidelsen.  

Det omsøkte tiltaket omfatter utfylling av omtrent 550 000 kubikkmeter masser over et område på omtrent 51 000 kvadratmeter, samt mudring av inntil 4 500 kubikkmeter over et område på omtrent 1 300 kvadratmeter.

Det søkes om utfylling i tre tiltaksdeler: En omfatningsmolo i nord, en utfylling innenfor omfatningsmolo, og en utfylling i sør for å utbedre stabiliteten til allerede eksisterende utfylling. Utfyllingen i nord vil måle omtrent 450 000 kubikkmeter sprengstein over 40 000 kvadratmeter, mens utfyllingen i sør utgjør omtrent 100 000 kubikkmeter sprengsteinmasser over et område på 11 000 kvadratmeter.

Tiltakshaver har opplyst at det vil være behov for å sprenge vekk berg før omfatningsmolo etableres. Dette er den omsøkte mudringen på inntil 4 500 kubikkmeter over 1 300 kvadratmeter. De sprengte massene skal tas opp med gravemaskin til lekter og nyttes i utfyllingen.

Det omsøkte tiltaket supplerer eksisterende tillatelse til mudring og utfylling, som utgjør en utfylling på 954 000 kubikkmeter over et område på omtrent 80 000 kvadratmeter. Totalt utfyllingsvolum for Andøy industripark Kvalnes vil derfor være på omtrent 1 504 000 kubikkmeter over et område på omtrent 131 000 kvadratmeter.

Tiltaket er planlagt gjennomført utenom gyteperioden. Anleggsarbeidet er forventet å pågå ut 2026.

 

Forurensning

Multiconsult AS gjennomførte 20. februar 2024 miljøundersøkelser i det omsøkte tiltaksområdet (fig. 2). Det var planlagt totalt 8 sedimentprøver, men grunnet utfordrende vær- og bølgeforhold ble kun 3 av disse gjennomført (ST5, ST7 og ST8). Multiconsult undersøkte bunnforhold på tre av de planlagte prøvepunktene (ST1, ST2 og ST3) med filming med ROV.

Figur 2 Gjennomførte miljøundersøkelser. Sedimentprøver ble tatt ved tre prøvestasjoner (ST5, ST7 og ST8), og filming med ROV ved tre ytterligere prøvepunkter (ST1, ST2 og ST3).

 

Det ble ikke påvist forurensning over tilstandsklasse II i de undersøkte prøvepunktene (god tilstand, analyseresultatene er vurdert i henhold til Miljødirektoratet sitt system for grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota gitt i veileder M-608/2016). ROV-filmen viste at området hvor omfatningsmolo er planlagt består av mye stein og berg, tareskog, samt noe sand og grus.

Multiconsult AS gjennomførte i 2020 sedimentundersøkelser like sør for det omsøkte tiltaksområdet i forbindelse med den første etableringen av industriområdet på Kvalnes. Den gangen ble prøvetaking også vanskeliggjort av bunnforholdene, som stort sett besto av berg. Det ble også da tatt sedimentprøver ved tre prøvestasjoner, og det ble ikke påvist forurensning over tilstandsklasse II. Sjøbunnen i området er preget av mye berg.

 

Naturverdier

Det er et rikt dyreliv ved Kvalnes, og det er observert en stor variasjon av arter av fisk, fugl og marine pattedyr. Det er observert flere fuglearter av nasjonal forvaltningsinteresse ved tiltaksområdet, og tiltaksområdet overlapper med et gyteområde for rognkjeks. Rundt 1 500 meter nord for tiltaksområdet er det også et gytefelt for torsk, hyse og rødspette. Det er tareskoger omtrent 2 000 meter sør og nord for tiltaksområdet. Spredningsanalyse utført av Norconsult AS anslår at influensområdet fra tiltaket vil være relativt begrenset, og kun berøre en liten del av det umiddelbare nærområdet, hovedsakelig en del av gytefeltet for rognkjeks.

 

Høring

Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 23. oktober 2024. Merk med referansenummer 2019/2717.