Landbruk og mat

Oppdatert 20.12.2023

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir

Landbruket i Nordland er en viktig basisnæring for mange av kommunene i fylket. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Landbruksdirektoratet viser at tross nedgang i antall aktive landbruksforetak og nedgang i sysselsetting, holdes produksjonsvolum og arealbruk i grove trekk oppe.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

02.10.2024

Tre kommuner i Nordland har fått innvilget tilskudd til kommunale jordvernstrategier

Landbruksdirektoratet har innvilget tilskudd til Narvik, Brønnøy og Evenes kommuner. Formålet er å øke kunnskapen om jordbruksarealer og bevisstheten om jordvern.


30.09.2024

Nettverksmøte om skog og samfunnsutvikling

Tre kan gi miljøvennlig lekeunderlag og asfalt. Meld deg på webinaret og lær mer om hvordan kommunen kan ta i bruk fornybare materialer.


26.09.2024

Ny veileder om oppfølging av brudd på jordlov og konsesjonslov

Landbruksdirektoratet har utarbeidet en veileder for Statsforvalterens og kommunenes oppfølging av brudd på jordlova og konsesjonsloven.


26.09.2024

Prosjektledersamling landbruk og bygdeutvikling

Statsforvalteren inviterer til samling for prosjektledere som jobber med prosjekter knyttet til landbruk og bygdeutvikling. Dette skal være en møteplass for prosjektledere for å dele utfordringer, finne koblinger mellom ulike prosjekter, samt gi faglig påfyll.


25.09.2024

Velkommen til prisutdeling og fagseminar 23. oktober i Hemnes

Vinnerne av prisen for veldrevet gårdsbruk 2023 er Maria Skaga Strøm og Ole Reidar Davidsen på Mula gård i Hemnes. Årets fagseminar er lagt til Korgen vertshus og er et samarbeid med Hemnes kommune.


25.09.2024

Informasjonsbrev til kommunene uke 39

Les ukas informasjon fra Landbruks- og reindriftsavdelinga.


20.09.2024

Tilskudd ved produksjonssvikt

Har du hatt klimabetinget produksjonssvikt kan du søke tilskudd. Det er et vilkår for å motta tilskudd at du har gitt kommunen melding om skade. Melding om skade må sendes så raskt som mulig etter at skade har oppstått eller vil kunne oppstå. 

Søknadsfristen er 31.10.2024.


18.09.2024

Informasjonsbrev til kommunene uke 38

Les ukas informasjon fra Landbruks- og reindriftsavdelinga


18.09.2024

Klimatiltak på gårdsnivå (Steigen)

Hva er den økonomiske gevinsten ved å innføre klimatiltak i fjøset? Hvordan kan du bruke klimakalkulatoren for landbruket i gårdsdriften? Delta på klimamøte i Steigen, og lær mer om dette fra Norsk Landbruksrådgivning og Tine.


16.09.2024

Reindriftsfamilier på kurs for å tilby lærings- og omsorgstjenestene "Ut på vidda"

Kompetanseheving og nettverksbygging stod på agendaen da reindriftsfamilier møttes hos Alta Sami Siida i august for å bli godkjente tilbydere av Ut på vidda-tjenester. Erfaringene fra tilbyderne viser at Ut på vidda skaper kulturforståelse gjennom kunnskap om reindrift og samisk kultur og levemåte.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel