Kartlegging av potetcystenematode i Nordland i 2014
Mattilsynet kartlegger utbredelsen av planteskadegjøreren potetcystenematode i hele landet. Alle potetprodusenter vil få tilsendt informasjon om gjennomføring av kartleggingen.
Alle som søkte om produksjonstilskudd for potetproduksjon i 2013 omfattes av Mattilsynets kartleggingsprogram. Produsenter som inngår i programmet vil få informasjon om kartleggingen og hvordan uttak av prøver vil foregå fra Mattilsynet.
Undersøkelsen foregår ved prøvetaking av sorteringsjorda hos potetpakkerier og potetforedlingsbedrifter. Hos potetprodusenter som ikke leverer til pakkeri eller videre foredling, kun leverer en liten andel av sin produksjon til slike mottakere eller der det er andre forhold som tilsier at det ikke er aktuelt med uttak av prøver hos mottaker, vil det bli tatt prøver fra bondens åker. Det er i utgangspunktet felt hvor det ble dyrket poteter i 2013, som skal undersøkes.
Dersom det påvises PCN i en prøve fra en mottaksvirksomhet, vil det bli tatt nye prøver fra jorda hos den aktuelle dyrkeren. Det er Mattilsynets inspektører som vil stå for prøveuttaket i åker.
Konsekvenser ved funn
Ved funn av PCN kan Mattilsynet pålegge tiltak for å hindre spredning. Tiltakene vil kunne variere avhengig av hvilken art/rase av PCN som er funnet og hvilke arealer/hvilken produksjon det er snakk om.
Potetcystenematoder (PCN)
Potetcystenematoder (forkortelse PCN) er mikroskopiske rundormer som lever i jorda og angriper røttene til potet, tomat og andre planter i søtvierfamilien. Det er to arter av potetcystenematoder; gul PCN (Globodera rostochiensis) og hvit PCN (Globodera pallida).
Potetål er et annet navn som brukes på disse skadegjørerne. Første påvisning av PCN i Norge var på Sørlandet i 1955, og den er siden spredt til de fleste fylkene i landet i større eller mindre grad. Et angrep av PCN kan medføre betydelig avlingstap.
Eier eller bruker av eiendom har plikt til straks å melde fra til Mattilsynet om kjennskap til, eller mistanke om, angrep av PCN.
Virksomheter som importerer poteter, produserer poteter eller tar i mot poteter eller uvaskede grønnsaker med rot for sortering, vasking, pakking eller industriell bearbeiding har selv et ansvar for å følge kravene i regelverket. Det samme gjelder virksomheter som produserer planter med røtter dyrket på friland for omsetning, virksomheter som omsetter jord, organiske dyrkingsmedier og jordforbedringsmidler og virksomheter som flytter på jordmasser i forbindelse med anleggsvirksomhet.
Mattilsynet fører tilsyn med at produksjonen av settepoteter og planter med røtter dyrket på friland og omsetningen av jord, organiske dyrkingsmedier og jordforbedringsmidler skjer i samsvar med regelverket. Det gjennomføres også årlige kartleggingsundersøkelser hos potetprodusenter.