Hvordan øke økologisk kjøttproduksjon i Nordland?
Fylkesmannen i Nordland inviterer kjøttprodusenter i til dialog.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I begynnelsen av 2013 ønsker Fylkesmannen å gjennomføre regionale, uformelle møter med økologiske kjøttprodusenter i Nordland. Målet med møtene skal være at produsenter kan møte hverandre, komme med synspunkter på framtidig utvikling og samtidig gi oss hos Fylkesmannen en bedre forståelse for hvor vi bør rette vår innsats.
Alle økologiske husdyrprodusenter i Nordland fikk derfor tilsendt et brev fra Fylkesmannen før Jul 2012, der Fylkesmannen loddet interessen for regionale produsentmøter. Foreløpig har ca 20 produsenter svart. Særlig på søndre Helgeland er det ønskelig å se på utviklingsmuligheter rundt økologisk, gammelnorsk sau, mens det på Nordre Helgeland og i Salten er mer fokus på andre husdyrraser.
Økologisk kjøttproduksjon i Nordland
Fylkesmannen i Nordland har et ansvar for å bidra til at økologisk produksjon og forbruk øker, i samsvar med nasjonale målsetninger. I den strategiske planen for økologisk landbruk i Nordland er økt produksjon og forbruk av grovfôrbasert økologisk kjøtt et av fire hovedmål.
Mer enn 70 produsenter i Nordland har økologiske husdyr (eller husdyr i karens). Disse dyrene danner grunnlaget for økologisk kjøttforedling og -salg. Mye av det økologiske kjøttet som produseres, kommer likevel aldri til forbrukeren merket som økologisk kjøtt. Forbrukeren er ofte positiv til økologisk mat, men finner ikke produktene i butikken. Samtidig er det stadig flere storkjøkken og offentlige institusjoner som etterspør økologiske varer, som et ledd i deres miljøarbeid. Fylkesmannen ser derfor en mulighet for å bidra til at mer økologisk kjøtt produsert i Nordland havner i nordlandske storkjøkken til glede for nordlandske ganer.