Arktisk fagskole – et kompetansetilbud for den nordnorske bonden
For å imøtekomme målsettingen om matproduksjon i hele landet, og det fortrinn som arktisk kvalitet har, ønsker Troms fylkeskommune v/Senja videregående skole å utvikle og tilby et fagskoletilbud for arktisk landbruk. I dag er det ingen naturbruksutdanning i Nord-Norge utover videregående opplæring. Det nærmeste er Nord universitet i Steinkjer.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Bakgrunn
Landbruket står overfor store utfordringer i årene framover med økt etterspørsel etter mat, usikker klimatisk utvikling og økte krav til effektivisering innenfor bærekraftige rammer. Det er derfor avgjørende for matnasjonen Norge å kunne rekruttere, utdanne og beholde dyktige fagfolk som ser de gode løsningene basert på et bærekraftig og landbruksfaglig fundament. God kunnskap om agronomi og driftsledelse er derfor avgjørende både for bonden og rådgivere i næringa.
Hva er fagskole?
Fagskole er yrkesrettet høyere utdanning som bygger på videregående opplæring. Det kreves ikke generell studiekompetanse, men fagskolen bygger på relevant studieprogram i videregående skole eller realkompetansevurdering. Fagskoleutdanning har et omfang på ½ til 2 år. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak.
Prosjektet
Troms fylkeskommune v/Senja videregående skole vil utvikle og tilby et fagskoletilbud for arktisk landbruk. Studiet er tenkt å være 1-årig, men gjennomføres som deltidsutdanning over 2 år og organiseres med samlinger, samt noe nettundervisning.
Fagskoletilbudet er tenkt inndelt i 4 moduler:
- Driftsledelse og økonomi
- Arktisk agronomi og planteproduksjon
- Arktisk bær- og grønnsakdyrking, potet
- Fordypningsarbeid/hovedprosjekt
Målgruppene er blant annet agronomer, fagarbeidere og selvstendig næringsdrivende i landbruket.
Endt utdanning vil gi tittelen «agrotekniker i arktisk planteproduksjon og driftsledelse».
Resultater så langt
Prosjektet er godt i gang. Det er forankret i alle tre fylkeskommuner at det er ønskelig med et slikt opplæringstilbud for faglig styrking av gårdbrukere og rådgivingsapparat med fokus på nordnorske forhold.
Forslag til undervisningsopplegg er klart. Før opplæringstilbudet kan gis, må det ha godkjenning fra NOKUT (nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Fagskolen Troms som har ansvar for å godkjenne evt nye fagskoletilbud, avventer videre avklaring til ny stortingsmelding om fagskoletilbudet foreligger høsten 2016. Avklaring av om det blir etablert et fagskoletilbud for arktisk landbruk vil derfor tidligst komme våren 2017.
Fakta om prosjektet:
Prosjekteier: Troms fylkeskommune v/Senja videregående skole
Prosjektleder: Oddny Asbøl, Troms landbruksfaglige senter
Arbeidsfrist: 01.03.2018
Totalkostnad: kr 400 000
Arktiske midler: 300 000
Midler til utvikling av arktisk landbruk Midlene brukt i satsingen er bevilget av Fylkesmennene i Nord-Norge, av Sametinget og av Nordland fylkeskommune. Totalt er det innvilget kr 12 335 162 til 24 ulike prosjekter. Alle tilgjengelige midler er bevilget og det vil derfor ikke bli flere søknadsomganger. |