Hage på taket
På takterrassen til Nordlandsforskning i Bodø spirer og gror det i kasser og bøtter. Forskerne ønsker å vise hvor enkelt det er å dyrke mat selv.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Mange vet ikke hvordan man går fram når man skal dyrke sin egen mat, forteller Tone Magnussen, seniorforsker hos Nordlandsforskning. Vi ønsker å vise omverden hvor enkelt det kan gjøres, sier Magnussen. Nordlandsforskning har en stor takterrasse utenfor sine lokaler på Nord Universitet sin campus på Mørkved i Bodø. Tidligere i år bestemte forskerne seg for å etablere en hage på taket.
Tone Magnussen, forsker ved Nordlandsforskning, og plantekassene i hagen på taket. Foto: Ingrid Roaldsen, Statsforvalteren i Nordland
Startet med å kartlegge barrierer
Forskerne startet med å kartlegge barrierer for å dyrke mat på terrassen. Utfordringene lå blant annet i at det kunne komme jord fra kassene ned i sluk og avløp under terrassen, og kassene har derfor både duk innvendig og det er satt brett under. I tillegg ville dyrkingen skape litt rot og søl både ute og inne. Frø ble sådd inne i vinduskarmene og deretter plantet ut på våren. Tone Magnussen sier at dette kan mange andre arbeidsplasser også få til med enkle midler. Hennes beste tips er da å starte med å kartlegge barrierene. Vanning om sommeren vil kunne oppfattes som en barriere, men som Magnussen sier "Alle har ikke ferie samtidig".
Forskerne har satt opp en egen plan for vanning av hagen på taket. Foto: Ingrid Roaldsen, Statsforvalteren i Nordland
Godt tiltak for arbeidsmiljøet
I slutten av juni vokser det fire ulike typer potet i bøtter på taket. I kassene er det Ringblomster, Kornblomster og solsikker. Det dyrkes mangold, gulrøtter, reddik, salat, rabarbra, sukkererter og grønnkål. Allerede før St.Hans hadde forskerne høstet deler av avlingen og det har blitt servert pai med mangold og urtebrød til lunsj. Alle forskerne er interesserte i hagen på taket og tiltaket er blitt et godt tiltak for arbeidsmiljøet.