Nordnorske bedrifter til Grüne Woche i Berlin

Nord-Norge skal delta på Internationale Grüne Woche 2025. Foto: Nordland fylkeskommune

Grüne Woche er en av verdens største matmesser, og er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien. I januar 2025 reiser 37 nordnorske mat- og reiselivsbedrifter samt kokker og elever fra fire videregående skoler til Tyskland for å representere Norge.

Publisert 22.10.2024

Verdens største forbrukermesse

Grüne Woche (GW) er en av verdens største forbrukermesser med 300.000 besøkende, og er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien. Rundt 1400 deltagere fra ca. 60 land deltar hvert år med rundt 100.000 matprodukter. Messen har vært arrangert i hele 89 år og nå er det klart for Norges 36. deltagelse. Norges deltakelse på GW i Berlin har som overordnet mål å bidra til å utvikle Norge som anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet. I det inngår det å styrke omdømmet til norsk landbruk, norsk mat og Norge som reiselivsdestinasjon. Deltakelsen skal stimulere til næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale- og næringsmessige grenser. I tillegg skal deltakelsen på GW gi muligheter for læring gjennom profilering, markedsføring og testsalg av norske produkter i et viktig internasjonalt marked.

Nord-Norge og Vestland representerer Norge

I 2025 er det Nord-Norge og Vestland som reiser til Berlin for å representere Norge etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark sammen med Innovasjon Norge i Nordland, Arktis og sentralt i Oslo samt Sametinget som er finansiører av av denne satsingen. Statsforvalterne i de to fylkene er også med i styringsgruppen for gjennomføring av prosjektet, og Nord-norsk Reiseliv as er med for å bidra inn på markedsføringssiden. 

Fra Nord-Norge har vi med oss et bredt spekter av mat/drikke og reiselivsbedrifter fra alle tre fylkene og Svalbard - til sammen 37 bedrifter + 4 kokker og 8 elever. Skolene som er representert er Hadsel videregående i Nordland, Rå og Senja videregående i Troms og Kirkenes videregående i Finnmark.

Forberedelsene er godt i gang

I oktober møttes deltagerne i Tromsø for å bli kjent med hverandre, og gjennomførte matverksted for at kokkene skal kreere menyforslag av produktene som skal ned til Tyskland. Rundt 30.000 smaksprøver skal lages og selges i Berlin. Og det er med stor stolthet at et utvalg av det beste fra fjord, jord og vidde i nord, nå snart skal introduseres for tyske markedet.

Les mer om Internationle Grüne Woche på nettsiden deres.

Her er deltagerbedriftene fra Nord-Norge:

Nordland

Bakstehuset på Nordnes

Myken destilleri

Lofotlam/Sandsletta camping/Suolovarri gård

Helgelandslam / Tre kalver

Stavsmarken gård

Beiarmat

Strandli gård

Givær gård

Nordvær

Inga Sami Siida

Saltfjell Sami Adventure

Aernie

Hadsel videregående skole restaurant- og matfag

Troms

Tromspotet / Kokt og klar

Bull gård

Arktisk kje

Sandsøygull

Harstad bryggeri

Lyngenreker

Senja roasters

Hamnvik handelsted / Donsegården

Ygdrasiltunet

Senter for nordlige folk

Destinasjon Sàpmi

Senja videregående skole. Restaurant- og matfag

Stangnes Rå videregående skole. Restaurant- og matfag

Finnmark

Ingers gårdsmat

Juga mikrobryggeri

Nordlysmat drift

Kranes kjøkken

Finnmarksrøye

Lyder fisk

Rydningen gård

Bygøynes bistro

Myrnes gård

Sørøya gjestestue

Kautokeino rein

Sokki adventure

Kirkenes videregående skole. Restaurant- og matfag

Svalbard

Polar events

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.