Reindriftsfamilier på kurs for å tilby lærings- og omsorgstjenestene "Ut på vidda"
Kompetanseheving og nettverksbygging stod på agendaen da reindriftsfamilier møttes hos Alta Sami Siida i august for å bli godkjente tilbydere av Ut på vidda-tjenester. Erfaringene fra tilbyderne viser at Ut på vidda skaper kulturforståelse gjennom kunnskap om reindrift og samisk kultur og levemåte.
Ut på vidda skaper kulturforståelse og forebygger konflikt
På kursets første dag møttes 15 reindriftsfamilier, representanter fra Ut på viddas styre, Statsforvalteren i Troms og Finnmark som er ansvarlig for Ut på vidda-programmet og medarrangør Statsforvalteren i Nordland, i fantastiske omgivelser i lavvoen hos Alta Sami Siida. Dagen ble innledet med en introduksjon av styret bestående av representanter fra Landbruks- og matdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Sametinget og Norske Reindriftssamers Landsforbund. Leder av styringsgruppen, Morten Floor (Landbruks- og matdepartementet), fortsatte med å beskrive intensjonen bak Ut på vidda, som en tilleggsnæring for reindriftsfamilier, og hvordan denne kan videreutvikles ved at tilbyderne deler kunnskap og erfaring med hverandre kurset igjennom.
Varierte tjenester til mange målgrupper
Deretter presenterte tilbyderne seg og sine tilbud. Tilbudene er varierte i både form og innhold. I sum tilbys tjenester til barn, unge og voksne, både i reingjerdet, ute i naturen, eller ved at tilbyderne besøker skoler og barnehager. Ut på vidda kan blant annet benyttes som et avlastningstilbud, som en del av friluftsskole, til elever i skolen gjennom den kulturelle skolesekken, til barnehagebarn, som et sosialt tiltak for eldre for å nevne noen.
Felles for alle tilbyderne var tilbakemeldingen om hvor viktig Ut på vidda er som et tiltak for øke kunnskapen om reindrift og samisk kultur, og derigjennom motvirke hets og diskriminering. En av tilbyderne sa blant annet at "Ut på vidda skaper kulturforståelse" og en annen sa at "Dette er konfliktforebyggende". En tredje sa "Kunnskap om samene, rein og reindrift, gir forståelse for urfolk og deres kultur".
Pilotprosjektet "De åtte årstidene i reindrifta"
Flere av Ut på vidda-tilbyderne deltar nå i en prosjektsatsing kalt "De åtte årstidene i reindrifta". I dette prosjektet tilbys Ut på vidda til elever i grunnskolen. På kurset fikk vi høre erfaringer fra Ut på vidda-tilbyderne som deltar i prosjektet, og ikke minst høre erfaringer fra Alta kommune og fra skoleetaten i Oslo som kjøper tjenestene.
Alta kommune viste til at Ut på vidda-tjenestene er viktige fordi reindriftsfamiliene kan tilby noe som kommunene ikke kan levere i klasserommet, blant annet praktisk kunnskap. Elever på 5. trinn i Alta har fått lære om reinflytting, hvordan gjeting foregår, de har fått delta i reinslakting, og de har fått lære om joik og matkunnskap. Kommunen har benyttet den kulturelle skolesekken for å finansiere tilbudet.
Skoleetaten i Oslo har både sendt elever til Finnmark for å besøke Ut på vidda-tilbud, og Ut på vidda-tilbydere har vært i Oslo og undervist i skolen der. Erfaringene fra skoleetaten i Oslo er svært gode blant annet for de elevene som har fått praktisere sitt samiske språk i naturlige omgivelser, gjennom Ut på vidda. Videre er erfaringene også at lærere ønsker denne type tilbud for å øke sin kompetanse om samisk kultur, reindrift osv. som de kan videreformidle til elevene. Imidlertid er dette tilbudet kostbart og Ut på vidda konkurrerer mot tilsvarende tilbud knyttet til kunstig intelligens, realfag mm. Det er likevel et sterkt ønske å prioritere at de samiske elevene i Oslo får et tilbud via Ut på vidda.
Godkjenning- og regodkjenning
Reindriftsfamilier som ønsker å tilby Ut på vidda-tjenester må godkjennes av Statsforvalteren i Troms og Finnmark. For å bli godkjente tilbydere av Ut på vidda må reindriftsfamiliene blant annet gjennomføre kurs i HMS og mathygiene. I tillegg må de få godkjent en forretningsplan som beskriver tilbudet de ønsker å gi, hvem som er målgruppen, hvem som er kjøpere og hvordan de tenker å organisere tilbudet rent praktisk.
På kurset i august deltok 15 ulike familier fra Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. De fleste av reindriftsfamiliene som deltok på kurset ønsker å bli re-godkjent som tilbydere av Ut på vidda, i tillegg til at det deltok noen som ønsker å starte opp med dette.
På kursets andre dag fikk deltakerne innføring i ulike tema som er nyttige i både i å utvikle- og videreutvikle Ut på vidda-tilbudene. Bedriftsutviklingsfirmaet "Visjona" kurset deltakerne både i prosjektutvikling- og utforming, samt i HMS.
En stor del av kurset ble også viet til å øke deltakernes kunnskap om digital kommunikasjon. Bedriften "Mediaveien" viste hvilke muligheter som ligger i bruk av sosiale medier, så vel som bruk av kunstig intelligens. Deltakerne fikk mange små smakebiter, og tilbakemeldingene var at dette er noe de ønsker å gå mer i dybden på. I lenken til høyre finner du en liten filmsnutt som Mediaveien lagde som en del av undervisningen i kurset.
Veien videre for Ut på vidda
Etter tre dager med faglig påfyll og ikke minst nettverksbygging deltakerne imellom, ble veien videre for Ut på vidda lagt i fellesskap. Tilbyderne ønsker mer kompetanse blant annet på bruk av sosiale medier, markedsføring og salg av tjenester til kommuner o.a. I tillegg ønsker tilbyderne flere regelmessige møteplasser både fysiske og digitale. Statsforvalteren i Troms og Finnmark, og Statsforvalteren i Nordland vil på best mulig måte forsøke å imøtekomme ønskene fra deltakerne og samtidig fortsette arbeidet med å gjøre Ut på vidda kjent.
Kontaktpersonar
Fakta om Ut på vidda
Ut på vidda er lærings- og omsorgstjenester i reindrifta som tar utgangspunkt i samisk kultur og historie. Hensikten er å gi reindriftsfamilier muligheten til tilleggsinntekter ved å tilby Ut på vidda. Etter flere år som en prosjektsatsing, ble staten og Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) i 2019 enige om at Ut på vidda skal være et permanent tilbud. Statsforvalteren i Troms og Finnmark er ansvarlig for Ut på vidda-programmet og samarbeider med Statsforvalteren i Nordland og i Trøndelag.