Prosjektbeskrivelse
Tre-industrialisering for framtida i Nordland
Hvilket problem løser ideen?
Nordland har store skogressurser med et potensiale for næringsutvikling som ikke blir utnytta. Det er utfordringer knyttet til ressursoversikt, topografi, infrastruktur og logistikk. Et stort antall eiendommer, hvor størstedelen av skogeiendommene eies av privatpersoner, skaper utfordringer for en rasjonell drift av skogressursene. Det jobbes med infrastruktur (veier og kaier) som har bedret utgangspunktet for økt lokal verdiskaping i noen regioner. Bedre koordinering og samarbeid mellom skogeierne kan legge grunnlag for økonomisk lønnsomhet og utvikling av infrastruktur og næringsvirksomhet. Det finnes ikke et industrielt sagbruk i Nordland eller Nord-Norge, noe som har betydning for industriutvikling og verdikjedetenking. Mangel på sagbruk slår negativt ut for den lokale verdiskapinga for hele Nordland. Resultatet er lavere lønnsomhet for skogeier, som gir redusert hogstaktivitet, i tillegg til at Nordland mister gevinsten med videreforedling av det mest verdifulle skogsråstoffer.
Hvem løser ideen problemet for?
Ved å legge til rette for økt avvirkning av den stadig voksende skogressursen, lages det bedre forutsetninger for økt lokal verdiskaping. Prosjektet vil bidra til å utnytte skogressursene best mulig, samtidig som det skapes lokal verdiskaping. Prosjektet har to målgrupper:
- Bedrifter som allerede er etablert med "småindustri" og som ønkser å satse på nye og innovative produkter basert på lokalt råstoff eller videreforedling av lokalt eller tilført råstoff, samt idéhavere som ønkser å satse på produkter ved å starte opp en ny bedrift
- Kommuner som legger til rette for at bedrifter skal satse på utvinning av produkter fra skogressursene, som er interesserte i kunnskap om økt bruk av tre i bygg og som ønsker å være med i et nettverk med andre kommuner i Nordland.
Hva er din løsning på problemet?
Prosjektet skal bidra til økt industrialisering og økt grad av videreforedling av de store skogressursene i Nordland. For å klare dette skal prosjektet starte å jobbe med «småindustrien», det vil si bedrifter med 1-5 ansatte. Tiltakene er i stor grad designet for å bidra til utvikling av denne typen bedrifter, i tillegg til at de skal mobilisere til etablering av flere slike. I stort står disse bedriftene for «primærproduksjon» og lager primærprodukter. Noen av bedriftene lager også sekundærprodukter, det vil si videreforedler skogressursene. Prosjektet vil også starte med å undersøke mulighetene for å få til større etableringer på området i et lengre perspektiv.
Hva gjør din løsning til noe vesentlig nytt i markedet?
For å være mest mulig bærekraftig er prosjektets ambisjoner å få til en mest mulig sirkulær tenking hos bedriftene som nyttiggjør seg av trevirke i produksjonen:
- Å skape nye produkter av restene fra produksjonen
- Å redusere råvarebruken og utslippene i produksjonen med et minimum av energibruk
Prinsippet om at produkter som produseres kan gjenbrukes, gjerne også utenom sitt opprinnelige mål, er også viktig å ta med seg i arbeidet. I dette prosjektet snakker vi om grønne, trebaserte produkter, det vil si et stort utvalg av produkter fra et bærekraftig skogbruk. Å utvikle slike grønne, trebaserte løsninger i Nordland vil i stor grad være nybrottsarbeid, fordi det finnes lite av all produksjon og videreforedling basert på skogen vi har her. Som følge av dette kan det i noen tilfeller være nødvendig å starte med videreforedling av treprodukter basert på primærprodukter laget et annet sted.
Hvilke langsiktige mål har du med ideen?
De langsiktige målene er at prosjektet skal bidra til økt sysselsetting og framtidig lokal og regional verdiskaping basert på bærekraftig bruk av fornybare skogressurser. Dette vil bidra til grønn verdiskaping og grønn omstilling.
Hva har du gjort med ideen fram til nå?
Statsforvalteren i Nordland har siden 2014 arbeidet med økt bruk av tre. Innsatsen har vært rettet mot treindustriens midtre og siste del av verdikjeden. Det har vært en relativ vanskelig oppgave å fremme ønsket om økt bruk av tre i næringa. Det har vært manglende kunnskap rundt den tekniske bruken, og fokuset har vært på å øke kompetansen hos byggherrer, entreprenører, rådgivere og ingeniører/arkitekter. Etter å ha forsøkt å skape et behov for tre og massivtre i en periode er det nå naturlig å starte en produksjon på bakgrunn av dette behovet. Det har vært gjort systematiske forsøk på å skape et marked først, og nå er det på tide å svare dette markedsbehovet.
Hvilke andre steg er viktige for å realisere de langsiktige målene, utover dette prosjektet?
Forsking, utvikling og innovasjon på generell basis vil spille en viktig rolle for å sikre best mulig utnytting av skogen i klimasammenheng, ta ut potensialet for verdiskaping, og gjennom dette skape et grunnlag for nye lønnsomme og grønne arbeidsplasser. Analysene av næringslivet i Nordland viser at for å utvikle og klatre i verdikjedene, er det behov for sterkere leverandørbedrifter og flere bedrifter innen forretningsmessig tjenesteyting. Det ligger også muligheter i å gå ned i verdikjeden, eller gå ut av en verdikjede og skape nye verdikjeder. Innovasjonsstrategien for Nordland har identifisert sjømatnæringa, industrien og det opplevelsesbaserte reiselivet som sterke næringer med høy innovasjonsgrad. Å kople skogbruket opp mot disse næringene kan gi synergier og vekst.
Hva er hovedmålet for dette prosjektet?
Økt sysselsetting og framtidig lokal og regional verdiskaping basert på bærekraftig bruk av fornybare skogressurser. Dette skal bidra til grønn omstilling i norsk økonomi.
Hva er suksesskriteriene som viser når målet er nådd?
- Vi har oversikt og kontaktinformasjon på eksisterende treindustri i Nordland og har etablert et fungerende nettverk.
- Det er aktivitet i nettverket i form av møter, seminarer og bedriftsbesøk.
- Aktiviteten fører til dialog og framdrift, og resulterer i konkrete planer for utvikling.
Hvilke interne og eksterne hindringer kan dere støte på i dette prosjektet?
Prosjektet er avhengig av at det er ekstern interesse for å etablere et nettverk og for dialog og aktivitet.
Planlagt prosjektperiode
Prosjektet starter 1.12.2022. Prosjektet er ferdig 30.11.2025.
Aktiviteter
Kartlegging av eksisterende treindustri
Hva er målet med aktiviteten?
Skaffe tilveie en oppdatert og mest mulig komplett oversikt over alle typer sager og treindustri som produserer og videreforedler lokalt og importert trevirke.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Kartlegge alle typer sager i Nordland, inkludert små gårdssagbruk. Også annen treindustri som produserer og/eller videreforedler lokal eller importert trevirke kartlegges. Informasjonen visualiseres på et kart med geotagging av den enkelte bedrift. Arbeidet er manuelt, og innebærer aktivt informasjonsinnhenting.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Det må rettes en forespørsel til den enkelte kommune (for eksempel landbruksansvarlig eller næringsansvarlig) for å innhente informasjon. Erfaringer fra lignende operasjoner tilsier at dette er det en del arbeid med. Vanligvis svarer halvparten av respondentene raskt på våre henvendelser, mens den andre halvparten må purres og følges betydelig opp for å få den ønskede responsen. Etter å ha fått oversikt må lista GDPR-vaskes mot mottakerne, slik at vi sikrer oss en godkjent og lovlig måte å ta kontakt med disse i ulike sammenhenger.
Etablering av fagnettverk
Hva er målet med aktiviteten?
Kommunalt ansatte med ansvarsområde klimaplaner, reguleringsplaner, næringsutvikling, strategiske planer, helse og miljø, offentlig anskaffelse og så videre får ny og aktuell kunnskap om bruk av tre i nybygg og rehabilitering av eksisterende bygg (konstruksjoner, massivtre, fortetting, ombruk).
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Planlegge og gjennomføre 4 webinarer med ulike faglige tema, og ei dagsamling med faglig innhold, evaluering og videre satsing. Etablerte fagnettverk fra tidligere prosjektperioder inviteres, i tillegg til nye deltakere.
Fokusområdet er kompetanseheving og erfaringsutveksling. Kommunene får mulighet til utveksling av informasjon og erfaringer, faglig støtte og tilgang til relevant kompetanse, støtte til arbeidet med offentlige innkjøp til nye bygg, utarbeidelse av søknader til Miljødirektoratet eller Innovasjon Norge for å realisere bygg med fokus på bærekraft og reduserte CO2-utslipp. Aktuelle tema kan være:
- Planverket
- Kommuneplan
- Klimaplan
- Arealdel av kommuneplan
- Offentlige innkjøp
- Prosjektering
- Entreprisemodeller
- Kommunale bygg i tre
Innholdet fra samlingene publiseres.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Prosjektet er avhengig av at det er ekstern interesse for å etablere et nettverk og for dialog og aktivitet. Hvis det eksisterer tilsvarende nettverk kan aktiviteten komme i konflikt/konkurranse om aktuelle deltakeres tid og interesse. Det må i så fall jobbes for å enten samarbeide eller utfylle hverandre. Temaene må være interessante og by på oppdatert kunnskap, og det må innhentes ekstern ekspertise/foredragsholdere som må ha kapasitet. Programmene på hver samling bør ha en viss helhetlig tilnærming, og det kan være utfordrende å sy sammen mange bidragsyteres timeplaner.
SWOT-analyse av treindustrien i Nordland
Hva er målet med aktiviteten?
Beskrive hvilke styrker og svakheter dagens treindustri i Nordland har, og hvilke muligheter og utfordringer denne næringa har i framtiden.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Det har aldri vært gjennomført en omfattende studie av hva som er styrker og svakheter for dagens treindustri i Nordland. Heller har det ikke på overordnet nivå vært sett på hvilke muligheter og utfordringer ei slik næring vil møte i framtida. Derfor er det ønskelig å ha ei slik analyse som grunnlag for å kunne ta gode beslutninger i framtida. Vi skal utarbeide og utlyse en godt gjennomarbeidet kravspesifikasjon på DOFFIN, slik at en forskningsinstitusjon kan løse denne oppgaven.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Utforming av en presis kravspesifikasjon som resulterer i det ønskede produktet kan være krevende. Erfaringsmessig brukes det mye tid på å skrive en god bestilling. Bestillinga må være interessant nok for en forskningsinstitusjon å løse, og forskningsinstitusjonen må også ha kapasitet. Forskningsinstitusjonen som skal løse oppgaven må forstå bestillinga, og det går ofte med en del tid i oppstarten til veiledning. Oppfølging av forskningsinstitusjonens prosess kan også være tidkrevende. For at studien skal gi et så korrekt bilde av mulighetsrom og utfordringer for treindustrien, må hele verdikjeden i treindustrien være en del av analysen. Resultatet av analysen må formidles, men hvordan kunnskapen brukes videre må være den enkelte næringsaktørs eget ansvar.
Regionale mobiliseringsmøter
Hva er målet med aktiviteten?
Målet er todelt:
- Økt og/eller ny produktutvikling hos eksisterende treforedlingsindustri
(målgruppe 1) - Økt kunnskap om og innsikt i bruk av tre/massivtre i store bygg hos
kommunal politisk og administrativ ledelse (målgruppe 2).
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Planlegge og arrangere 5 regionale møter i form av separate halvdagseminarer med næring og kommuneledelse, i samarbeid med en vertskommune.
Temaene vil være innovasjon, etablering for næringa og kunnskapsformidling. Aktivitetene med målgruppe 1 er tenkt gjort i samarbeid med Innovasjon Norge, som har virkemidler for etablering, og en aktør som har satset på treindustri og lyktes med dette. Etter møtene inviteres det til en-til-en oppfølging mellom deltakere og de tilreisende ressurspersonene (en time). Møtene med målgruppe 2 (kommuneledelsen, kommunestyrene etc.) planlegges som dialogmøter med informasjon om økt bruk av tre i store bygg, i samarbeid med ekstern ekspertise. Kommunene som melder seg til å være med i tiltaket "Kommunenettverket" prioriteres.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Møtene med målgruppe 1 må presentere et balansert syn mellom mulighetsrom og det som kan gå galt i slike etableringer. Prosjektet må få aksept for at det er behov for kunnskap om og kjennskap til trekonstruksjoner/massivtre i Nordlandskommuene. Beslutningstakere i kommunene må være interessert i å avholde møtene. Informasjon og kunnskap om bruk av tre må formidles til politisk og administrativ ledelse.
Dagsseminar med spesifikke tema
Hva er målet med aktiviteten?
Ny og oppdatert kunnskap om mulighetene som ligger i å etablere treindustri, med fokus på marked og salg, skal gjøres kjent for potensielle gründere/etablerere.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Planlegge og arrangere 3 dagseminar på ulike steder i Nordland. Seminarene skal være spisset mot målgruppa, som skal bidra med innspill på tema.
Aktuelle tema er:
- Markeds- og salgsforståelse,
- Finansieringsmuligheter
- Kvalitetssikring på ulike nivå
- Innovasjonsprosess
- Sirkulærøkonomi
Eksterne fagpersoner skal brukes som foredragsholdere. Aktiviteten er tenkt som et "midt-i-prosjektfase"-tiltak, og tar sikte på å tette de faglige hullene hos deltakerbedriftene etter hvert som prosjektet skrider fram. Det planlegges for å involvere universiteter/høyskoler, slik at næring og akademia kobles sammen. Aktuelle samarbeidspartene er prosjektet Tall-Wood og BGINN. Det legges til rette for en-til-en-møter mellom akademia og næring umiddelbart etter møtene.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Ettersom temaene på seminarene baserer seg på innspill fra bedriftene, er suksessfaktoren avhengig av et god samarbeid og dialog med mange ulike bedrifter/etablerere/gründere. Hver seminar må være aktuelt for deltakerne og de må også ha kapasitet til å delta. Koblinga mot akademia krever en god dialog, slik at forventningene til utbytte innfris.
Mobil innovasjons-lab
Hva er målet med aktiviteten?
Bistå gründere når de står fast i innovasjonsprosessen for å skape nye og markedsretta produkter.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
En treindustribedrift skal få besøk av en kompetanseperson (etter eget behov) inn i bedriften i inntil to dager. Kompetansepersonen skal informere om muligheter og sette i gang prosesser. Kompetansepersonen evaluerer prosessen skriftlig (1 A4-side) på vegne av seg selv og bedriften, der problemløsningen beskrives. Den enkelte bedrift må stille med overnatting og bevertning av den besøkende kompetansepersonen mens besøket varer. Vi skal fungere som en kompetansemegler, og formidler den riktige personen i hvert enkelt tilfelle. Prosjektet bekoster honorar og reise til/fra besøkspunktet for kompetansepersonen. Terskelen for å få tilgang til tiltaket skal være lav, men heves hvis det er behov for mer enn ett besøk. Det skal gjennomføres 10 besøk.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Målet er at etablerere i treindustrien skal løse problemer som hindrer dem i å utvikle, foredle og selge kvalitetsprodukter basert på lokalt/regionalt/nasjonalt skogsvirke. Denne ordningen har aldri vært prøvd før i slike sammenhenger og har derfor karakter av å være et pilot-tiltak. Det kan være utfordrende å finne "den riktige" bedriften, samt kompetansen som vil kunne bistå i prosessen. Virkemiddelapparatet bør gjennomføre en evaluering av nytten av tiltaket i etterkant, for å eventuelt videreføre eller modifisere aktiviteten som eget verktøy i industriutviklingen.
Studieturer for etablerere i treindustrien
Hva er målet med aktiviteten?
Inspirere målgruppen til å etablere videreforedling av trevirke og utnytte avfall fra treindustrien til nye og innovative produkter, gjennom kunnskapsoverføring fra etablerte bedrifter.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Utvikle, planlegge og gjennomføre en studietur på 5 dager. Tema på turen skal være ulike produksjoner innenfor videreforedling av trevirke, og avfallsprodukter fra treindustrien. Turen planlegges lagt til utlandet, i tilknytting til områder som er kjent for nyskaping og innovasjon på området. Turen skal inkludere forskning og utvikling av prosessen med å få fram nye produkter og ny industri. Turen skal inkludere bedriftsbesøk og faglige bidrag som skal inspirere og bidra til ny kunnskap. Det faglige innholdet skal dekke tre dager, mens to av dagene vil gå med til reise til/fra Norge. Det er ønskelig å involvere Innovasjon Norge, slik at det etableres kontakt mellom den enkelte etablerer og virkemiddelapparatet. Kostnadene for deltagelse fra Innovasjon Norge er ikke inkludert i budsjettet.
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
Studieturen skal ha et omfattende program i utlandet, og det vil være ressurskrevende å få på plass et kvalitetssikret program. Det vil ikke være mulig å gjøre fysiske undersøkelser av besøkspunktene i forkant. Et vellykket arrangement avhenger av at det etableres kontakt med aktuelle bedrifter og forskningsinstitusjoner. Deltakerne på turen må finne innholdet interessant nok til å sette av ressurser for deltakelse. For at turen skal sikre et godt utbytte for deltakerne, er det viktig å få fram diversiteten i hva som faktisk går an å få til som bedrift. Her vil det være nødvendig med et tett samarbeid med Innovasjon Norge.
Avslutningskonferanse
Hva er målet med aktiviteten?
Få fram resultatene av prosjektet. Vise fram det siste og beste som kan oppdrives innen det faglige området treindustri og sirkulær økonomi. Kombinere praksis og teori ved å vise fram et konkret resultat av en treindustrietablering til deltagerne og om mulig et bygg i nærheten i massivtre.
Hva skal du gjøre i denne aktiviteten?
Arrangere en todagers avslutningskonferanse. Tema på konferansen vil være prosjektets resultater, faglige foredrag om innovasjon og salg/markedskompetanse med sirkulærøkonomisk tenking i bunn, og forskningsresultater i Pecha-Kucha-format. Besøk på en treindustribedrift etablert i perioden, med omvisning og innføring i etableringsprosessen, og besøk på et massivtrebygg (om det finnes i området).
Hvilke utfordringer kan oppstå i gjennomføringen av aktiviteten?
For at det skal være interesse for arrangementet må det jobbes for å gjøre programmet interessant og underholdende for målgruppa. Arrangementet må være av interesse for forskere og treffe deres forskningsfelt. Eksterne foredragsholdere må ha kapasitet til å bidra. Det planlegges for bedriftsbesøk og byggeplassbesøk, hvilket avhenger av tilgang på en nyetablert eller videreutviklet treindustribedrift, samt et massivtrebygg eller byggeplass hvor det er prosjektert med bruk av tre.