Kunnskap gir grunnlag for god forvaltning

Laks i Saltdalselva
Laks i Saltdalselva Foto: Skandinavisk naturovervåking / Statsforvalteren.

De siste årene er det gjennomført en rekke undersøkelser som har gitt ny og oppdatert kunnskap om bestandene av laks, sjøørret og sjørøye i Nordland. Dette er kunnskap som er viktig for å sikre en best mulig forvaltning av bestandene.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 25.04.2016

I Nordland har det etter hvert blitt etablert en del undersøkelser av fiskebestander i vassdrag. Disse undersøkelsene har pågått over flere år, og gir i sum et ganske bra bilde av hvordan bestander utvikler seg. Undersøkelsene fra 2013 og 2014 ble oppsummert i egne nyhetssaker, se våre sider fra 30.04.14 og fra 14.07.2015.

De tidligere vurderingene av undersøkelsene i 2013 og 2014 er i stor grad dekkende også for situasjonen til laksen i 2015. Det grove bildet over statusen til laksebestandene er forholdsvis uendret vurdert ut fra størrelsen på gytebestandene. Fangsten av laks økte imidlertid i 2015, noe som nok i stor grad har sammenheng med gunstige forhold for fiske i en sommer med jevnt bra vannføring og temperatur. I de fleste av de større vassdragene er bestandene av sjøørret fortsatt betydelig redusert i forhold situasjonen for 10-15 år siden.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning  vurderte i 2015 at

«rømt oppdrettslaks og lakselus framstår generelt som de to ikke-stabiliserte bestandstruslene mot norsk villaks. Problemet med lakselus ser ut til å øke i utbredelse, og det er fare for at smittepress fra lakselus kan redusere lakseinnsiget i flere områder i årene som kommer».

Rådet publiserte i 2016 en vurdering av kvaliteten på 104 norske laksebestander ut fra vedtatt kvalitetsnorm for villaks. Av disse nådde ikke 78 % av bestandene kvalitetsnormens mål om minst god kvalitet, noe som i stor grad skyldes at de var genetisk påvirket av rømt oppdrettslaks og/eller ikke hadde et normalt høstbart overskudd.

Rapportene fra flere av de gjennomføre undersøkelsene i 2014 og 2015 kan lastes ned fra herfra (se i høyre marg). For Roksdalsvassdraget har vi tatt med rapporten fra 2013, siden rapporten herfra for 2014 og 2015 inntil videre ikke er helt klar. 

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning gjennomfører en årlig vurdering av laksebestandene i Norge. I følge den siste rapporten derfra har Nordland hatt en avvikende negativ trend i lakseinnsiget de senere årene (se også lenke i høyre marg). Som det går fram av figuren nedenfor var det høstbare overskuddet av laks i Nordland i 2014 lavere enn 20% av innsiget, mens det i Nord-Trøndelag var forsvarlig å fiske opp halvparten av laksen.,

Gjennomsnittlig høstbart overskudd (% av innsiget, veid mot gytebestandsmålene) for laksebestandene i fylkene Møre og Romsdal, Sør Trøndelad, Nord-Trøndelag og Nordland i årene 2011 til 2014 (Vitenskapelig råd for lakseforvaltning)


Havforskningsintituttet gjennomfører årlig en risikovurdering av norsk fiskeoppdrett. I "Risikovurdering norsk fiskeoppdrett 2016" går følgende fram:

«Det generelle bildet er derfor at vi ser en generell økning i smittepress på den utvandrende smolten i forhold til i 2014. Dataene tyder også på at en stor del av bestandene av sjøørret og sjørøye i oppdrettsintensive områder er negativt påvirket av lakselus i 2015..» 

Disse resultatene tyder på at lus fra oppdrettsanlegg kan ta livet av omkring halvparten av sjøørreten i de mest belasta områdene i fylket. En halvert oppgang av sjøørret har store konsekvenser for gytebestandene og mulighetene for fiske.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.