Nytt liv i Vefsnvassdragene

Smålaks
Smålaks Foto: Tore Vatne / Statsforvalteren i Nordland.

I år blir det satt ut nærmere en million individer av laks, ørret og røye i elver og innsjøer i de behandla vassdragene i Vefsnaregionen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.06.2014

Utsettingene består av ulike stadier; rogn, yngel og settefisk av ulik alder og størrelse, samt laksesmolt som er klar til å vandre til havs. Planen for bevaring og reetablering av fiskebestandene, der de planlagte årlige utsettingene er beskrevet, finner du i høyre marg.

Avslutta utsettinger


Utsettingene av stasjonær ørret og røye i innsjøer og tilløpselver i Fustavassdraget blir avslutta i år. Det er nå satt ut over 100.000 yngel og settefisk totalt. Med årets utsett av 100.000 settefisk av sjøørret i Fusta og Fustvatnet, er også perioden med utsettinger av sjøørret avsluttet. 

Økende utsettinger


Det er satt ut mye rogn, yngel og smolt av laks i Vefsna, Fusta, Drevja og Halsanelvene i år. Utsettingene av lakserogn er fortsatt i startfasen, og vil være kraftig økende i årene som kommer. I år forventer vi at de første smålaksene fra smoltutsettet i Vefsna i 2013 kommer tilbake til elva. Fra neste år forventer vi en viss oppgang av laks i flere av vassdragene, men det vil fortsatt gå noen år før oppgangen blir betydelig og gir gode gytebestander.    

Mer om bevaringstiltakene


Sluttrapporten om den gjennomførte bekjempelsen av gyroen i Vefsnaregionen inneholder mye viktig informasjon om hvordan behandlingen ble planlagt og gjennomført, også når det gjelder bevaring av fiskebestandene. Rapporten finner du på nettsiden til Veterinærinstituttet, se  http://www.vetinst.no/Publikasjoner/Rapportserie/Rapportserie-2014/Bekjempelse-av-Gyrodactylus-salaris-i-Vefsnaregionen

Koordinering av tiltak


Arbeidet med gyrotiltak i Vefsnaregionen er ikke ferdig før regionen er friskmeldt og fiskebestandene er bygd opp. Det ulike arbeidsoppgavene i etterkant av behandlingene krever en betydelig innsats fra flere hold. Informasjon fra mye av det løpende arbeidet finner du i referatene fra møtene i Styringsgruppa/koordineringsgruppa. Referatene fra de siste møtene finner du i høyre marg.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.