Samenes nasjonaldag markert i Stormen i Bådåddjo
Flere hundre personer møtte opp i Stormen biblioteket i Bodø – Bådåddjo - for å markere samenes nasjonaldag 6. februar. Statsforvalter Tom Cato Karlsen og ordfører Ida Pinnerød holdt taler for kvelden, mens sametingspresident Silje Muotka holdt en tale digitalt.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Statsforvalter Karlsen la vekt på alt det positive som har skjedd og skjer i Nordland rundt det samiske.
Det er flere ganger de siste årene satt rekorder i antall elever som får samiskopplæring i fylket. Flere vil også lære språket i barnehagen, på universitetet og gjennom de samiske språksentrene.
Karlsen la også vekt på den samiske rikdommen i Nordland, som det eneste fylket i landet med tradisjonell bosetting av både nordsamer, lulesamer, pitesamer, umesamer og sørsamer.
- Du kan lese hele talen i bunnen av artikkelen.
Feiring hele uken
6. februar markeres i hele Nordland, ofte med arrangementer over ei hel uke i forkant og etterkant av dagen.
I barnehager, på skoler, på museer og en rekke andre institusjoner kan man oppleve samiske konserter, utstillinger og foredrag.
I 2023 er det 30 år siden samenes nasjonaldag ble feiret for første gang. Gjennom årene har dagen blitt markert i stadig flere kommuner. Bodø feiret dagen for 15. gang i år.
Begynnelsen
Datoen for samenes nasjonaldag ble bestemt på bakgrunn av det første samiske landsmøtet som ble avholdt Trondheim 6. februar 1917.
Elsa Laula Renberg holdt åpningsinnlegget på dette landsmøtet. Hun var fra Nordland og også sentral i planleggingen av landsmøtet sammen med Brurskanken samiske kvinneforening på Helgeland.
Statsforvalter Tom Cato Karlsens tale på samenes nasjonaldag
Kjære alle sammen!
Vuorbbe sámi álmmukbiejvijn!
Som stáhtaháldadiddje - statsforvalter i Nordland er det en stor glede for meg å være med på feiringen av Samefolkets dag – samenes nasjonaldag her i Bådåddjo -Bodø.
Å være kongens og regjeringas øverste representant i det eneste fylket som tradisjonelt har hatt både lulesamisk, sørsamisk, nordsamisk, pitesamisk og umesamisk befolkning syns jeg som statsforvalter forplikter vårt embete ekstra for å ivareta samisk befolkning og samisk språk og kultur i Nordland.
6. februar er viktig av mange årsaker. Det er først og fremst viktig for å feire den samiske nasjonaldagen og markere at Kongeriket Norge er grunnlagt på territoriet til to folk, samer og nordmenn, slik det står i Grunnloven.
Men vi ser også at stadig flere kommuner avholder offentlige arrangementer på dagen, jeg er veldig glad for å se hvor mye som skjer i vårt fylke Nordland både i dag, men også ofte hele uker med et fullpakket samisk program i forkant eller etter 6. februar. Det gir den oppvoksende generasjonen helt nye muligheter til å lære om samiske forhold gjennom alt som gjøres i barnehager og skoler.
Heldigvis får samiske barn og unge som er en minoritet i samfunnet oppleve at storsamfunnet har ei annen tilnærming til samiske forhold enn i tidligere tider.
Statsforvalteren i Nordland er involvert i mange samiske tiltak i barnehagen og skolen og på stadig flere andre områder. Det er gledelig å se at samiske barnehagetilbud blir mer etterspurt blant foreldre og at vi de siste årene har satt ny rekord flere år på rad i antall skolelever som får samiskopplæring i Nordland.
Derfor er min klare oppfatning at samiske språk ikke er i ferd med å dø ut. Tvert imot ser vi at interessen for å lære samisk er større enn noen gang.
At elevene kan fortsette på universitetet her i byen med samisk lærerutdanning, bachelor i språket eller barnehagelærerutdanning med samisk profil, viser hvilken utvikling vi har hatt i Bodø og Nordland på det samiske de siste årene.
I og med at vi er i Bodø-Bådåddjo nå vil jeg benytte anledninga til å skryte litt ekstra av byen. Bodø har bygd opp et samiskspråklig barnehagetilbud ved Jentoftsletta barnehage og et grunnskoletilbud ved Grønnåsen skole som gir gode opplæringsforhold for barn i byen. Etter at vi fikk Stormen samiske senter tilbys det også samiskkurs for voksne. Heldigvis er det startet opp en ny lulesamisk barnehage, Viejega, i Hamarøy.
Om nesten nøyaktig ett år vil åpningsseremonien for Bodø 2024, Europeisk kulturhovedstad, avholdes her i byen. Det samiske perspektivet blir godt ivaretatt i Bodø 2024 og vi kommer til å oppleve mange fantastiske samiske og andre kulturarrangementet hele neste år.
Nok en gang gratulerer med dagen! Vuorbbe biejvijn!
Gijtto!