- Vi må ta høyde for "i verste fall"

I tillegg til helseminister og helsedirektør, var både fylkesleger, sykehusdirektører, beredskapsansvarlige samt representanter fra politi, samlet til konferanse i Bodø nylig.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.10.2013

Deltakere under helseberedskapskonferansen

Rundt 100 deltakere var med på den nasjonale beredskapskonferansen på Radisson Blu der tema blant annet var kommunikasjon. Helseminister Jonas Gahr Støre var blant innlederne/ foredragsholderne. Han snakket blant annet om den langsiktige beredskapen og om å flytte fokus fra smittevern over på andre beredskapsområder.

- Det handler om de langsomme tilfellene, «i sakte film», der blant annet klima og miljø kommer inn, sier Gahr Støre som også var innom viktigheten av å ha beredskap for overvektige barn.  

Helseministeren trakk også fram den store øvelsen i Troms nylig, Barents Rescue.

- Vi må trene og øve i det som er relevant. Faren med beredskap er at vi ikke tenker nok på det vi ikke kan. En lærdom er at vi må fortsette med å ta høyde for «i verste fall». Det bør vi kommunisere ut.

Både helseministeren og andre som holdt innlegg under konferansen, la vekt på viktigheten av å samhandle. Ikke minst å ha med frivilligheten når man tenker beredskap. Gang på gang under konferansen kom det opp hvor viktig det er å ha øvelser.

- I forbindelse med 22. juli var det helsesektoren som kom best ut. Det var det ingen tvil om, for de blir testet daglig. De tenker «worst case» hver dag. Det gjorde inntrykk på meg da jeg under et besøk fikk se og høre hvordan de tenker neste trekk hele tiden, fortsatte Gahr Støre som avsluttet med en oppfordring til deltakerne.

- Vi har mye god erfaring som ikke slipper ut og for mange erfaringer som ikke slipper inn.

Gruppearbeid 

Andre som hadde innlegg på konferansen var Lars Vorland fra Helse Nord og helsedirektør Bjørn Guldvåg. Også fylkesmann Hill-Marta Solberg hadde innelgg. Hennes vinkling var beredskap sett fra en fylkesmann der hun blant annet var innom sårbarheten rundt elektronisk kommunikasjon (ekom). I løpet av seks måneder i fjor hadde Nordland seks hendelser der ekom var berørt.

Karin Straume, som er fylkeslege i Finnmark, snakket om krisehåndtering mellom nødetatene som også fikk stor oppmerksomhet andre dag av konferansen. Da var representanter fra Sogndal kommune samt fra ambulansetjenesten som var berørt i forbindelse med brannen i Gudvangatunnellen. Kun ei  uke etter tunnellbrannen skjedde en kollisjon mellom to busser. Deltakerne fikk høre fra evalueringen som blant annet gikk ut på at det ikke var god nok koordingering mellom nødetatene.

Fylkesmannen i Nordland var utfordret på å lage gruppeoppgave. Sammen med Norconsult hadde de valgt et pågående prosjekt: "Lofoten henger i en kabel". Dette handlet om hva et langvarig bortfall av strøm, vil ha å si for helsevesenet. IKT, kritisk infrastruktur og nødnett var også eget tema under konferansen.

Som avslutning ble det orientert om erfaringer fra krisehåndteringen i In Amneas i Algerie. Konferansen ble arrangert av Helsedirektoratet i samarbeid med Fylkesmannen i Nordland og Helse Nord.  

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.