Matglede for eldre hjemmeboende
En del eldre hjemmeboende får ikke i seg nok og rett mat. Matgledekorpset i Rogaland jobber for mer matglede og bedre ernæringsstatus hos de eldre hjemmeboende. Matgledekorpset har laget oppskrifter til enkle, sunne og smakfulle retter.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Disse er samlet i en brosjyre, og i tillegg er matlagingen blitt filmet. Under vises oppskriftene med ingredienser og hvordan det skal gjøres. I filmene vises det også serveringstips til alle rettene.
Oppskriftene er laget av kokk Heidi Netland Berge og klinisk ernæringsfysiolog Nicole Tandrevold Næsheim. Brosjyren er produsert av Særpreg AS. Bilder: Victoria Bergort. Film: Morten Sivertsen.
Havregrøt
1 dl havregryn/byggryn
1,5 dl melk
1 ss rapsolje
Kok gryn og melk til grøt. Rør inn rapsolje før servering om du vil berike grøten. Ha i ett egg om ønskelig.
Brødvaffel
2 egg
1 1/2 dl grovt mel (hvete, rug, bygg)
1/2 dl havregryn
1/2 dl brødrasp (gammelt tørket grovt brød)
150 g kesam eller rømme
1,5 dl melk
1 ss rapsolje
Visp eggene lett sammen. Ha i mel, havregryn, brødrasp, kesam/rømme og rapsolje. Spe på med melk. Steik røren i vaffeljern til vaflene er gylne og fine.
Potetvaffel
ca. 3 poteter
1 ss rapsolje
1,5 dl kesam (eller rømme, yoghurt, kulturmelk)
100 g hvetemel
2 stk egg
1 ts bakepulver
1,5 dl melk/fløte
1,5 ts salt
Knus potetene og bland inn resten. Juster med melk til passe røre. Steik røren i vaffeljern til vaflene er gylne og fine.
Skjeva – smørbrød
Pålegg
Oster, kjøttpålegg, egg, sild, kylling, reker, makrell i tomat, sardiner, brunost
Pynt
Salat, tomat, agurk, paprika, persille, karse, eple, pære, rødbeter, nøtter i honning
Omelett
¼ løk
2 egg
1 liten kokt potet
30 g kokt skinke
1 ss rapsolje til steking
Litt salt og pepper
Varm oljen i pannen. Ha i løk og poteter og surr til det er litt gyllent. Ha i skinken, salt og pepper. Visp eggene lett sammen og tøm over i pannen. Bruk en tresleiv og dra langs bunnen til omeletten er stivnet.
Ostemuffins
50 g havregryn
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
100 g revet gulost
(bland gjerne ulike rester)
100 g skinke
(eller annet kjøttpålegg)
2 dl melk
5 stk soltørka tomater i olje
Sett ovnen på 160ºC. Bland alle ingredienser og ha røren i litt store muffinsformer. Sett inn nederst i ovnene og stek ca 25-30 min.
Grønnsakssuppe
4 ss rapsolje
2 gulrøtter
1 liten kålrabi
2 poteter
½ løk
1 sellerirot
1 purreløk
1 ½ liter vann
2 ts salt
1 ts pepper
1 ss finhakket persille
1 kyllingbryst eller 1 kjøttpølse
Røttene vaskes, skrelles, skjæres i terninger og småsurres i oljen ca. 15 min. Tilsett salt og pepper og ha på vann. Kok til alt er nesten mørt. Ha i purre og kok videre. Finhakket persille has i til slutt. Dette blir en stor porsjon som er grei å fryse i små porsjoner. Fjordland eller lignende ferdigretter kan tilsettes kjøtt/pølse for å bli mer næringsrike.
Tomatsuppe
1 stk løk
2 fedd hvitløk
½ rød chili
1 gulrot
2 godt modne tomater
(kan byttes med hermetiske)
1 boks hermetiske tomater
(kan byttes med godt modne ferske)
2 ss rapsolje
0,5 dl fløte
salt, pepper, sukker
Surr først løk og hvitløk i olje. Ha deretter i de andre grønnsakene før tomatene has i. La småkoke lenge, gjerne et par timer. Mos med stavmikser til ønsket konsistens. Spe eventuelt med vann. Smak til med salt, pepper og sukker. Sukkeret gjør at tomatsmaken kommer bedre frem.
Havremuffins
2 modne bananer
2 egg
100 g smør eller
50 g smør+50 g kesam eller
50 g kesam+ 50 g rapsolje
1,5 dl havremel
1,5 dl havregryn
1,5 ts bakepulver
2 dl blåbær (frosne eller ferske)
Sett ovnen på 200ºC. Pisk eggene godt sammen. Mos bananene med gaffel og bland med
eggene. Smelt smør og bland inn (eller bland inn kesam/smør/rapsolje). Bland alt det tørre og rør sammen med resten. Vend forsiktig inn blåbær til slutt. Fordel i muffinsformer og stek midt i ovn ca 30 min. Muffinsene er veldig gode med peanøttsmør på!