Vi har gitt høringsuttale til kommunedelplan for klima- og miljøplan til Sola kommune

Sola kommune ønsker å ta en aktiv rolle i den grønne omstillingen. Klima- og energiplanen er lettlest og med en god struktur, med mange gode konkrete mål og tiltak i handlingsdelen. Kommunen har også gjennomført et bredt medvirkningsopplegg og sikret en godt forankra plan i egen organisasjon. Samarbeid og medvirkning fra næringsliv og innbyggerne for å nå 1,5 graders målet blir viktig.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.07.2021

Tettsted og transport

Fortetting er viktig for å gi rom til klima-, miljø- og naturverdier. Bygging innenfra og ut i hvert tettsted, og sikring av rett virksomhet på rett plass, gir store klima- og miljøgevinster. Tetthet og lokalisering er tatt opp som oppfølgingspunkt i handlingsplanen. I gjeldende kommuneplan er det føringer for lokaliseringsstyring. Vi anbefaler at kommunen ved rullering av kommende kommuneplan også legger inn retningslinjer for utbygging av boliger i samsvar med prinsippene innenfra og ut, som blir koblet opp mot områder med god kollektivdekning.

Gjenbruk i stedet for deponering av masser

Reduksjon og gjenbruk av masser er et viktig sirkulærøkonomisk prinsipp. I dag er dessverre en av de mest brukte løsningene å deponere masser på landbruksareal.  Dette er en kompleks problemstilling som krever gode regionale grep og ordninger for å løses. Det er imidlertid flere tiltak som kan gjøres kommunalt. Sola har i dag flere bestemmelser i kommuneplanen som gir føringer for massebalanse og krav om massedisponeringsplan. Vi minner om at det bør legges ved en livssyklusanalyse i disse planene, samt i dispensasjonssøknader. Det bør også legges inn et oppfølgingspunkt som sikrer en mer overordna tilnærming til gjenbruk av overskuddsmassene.

Økonomisk bærekraft og samarbeid

Klima- og miljøplanen legger mye vekt på samarbeid med næringslivet, noe som kan bidra godt til den grønne omstillingen i regionen. I denne sammenhengen kan en gjerne bruke begrepet klimarisiko, som kommunalbanken har en grei innføring i her: https://klimarisiko.kbn.com/regioner/rogaland/sola/. Her kan en se en vurdering av hvordan klimagassutslipp, klimaendringer, investeringer og næringssammensetning kan påvirke risikobildet for Sola i tida framover.

Statsforvalteren ga uttale til planen den 27. mai 2021. Her finner du både vår uttale og link til kommunens plan og handlingsplan.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.