TV-aksjonen 2022: Bidraget ditt er viktig, og hjelpen kommer frem!

Håkon Bolkan
Håkon Bolkan Foto: Tor Odd Iversen.

Håkon A. Bolkan er førsteamanuensis i global helse ved NTNU og kirurg ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 20 år har han i tillegg engasjert seg i Leger Uten Grenser, årets mottaker av midler fra TV-aksjonen. Hans oppfordring er klar.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.10.2022

Søndag 23. oktober går en av høstens viktigste begivenheter av stabelen: TV-aksjonen 2022 i regi av NRK. Årets aksjon skal samle inn penger til Leger Uten Grenser sitt arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest. En som til fulle vet hvor viktig et slikt bidrag er, er Håkon A. Bolkan. I tillegg til arbeidet på St. Olavs hospital, forsker han på globale kirurgiske helseutfordringer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Haakon Bolkan har flere bilder fra feltarbeidetHåkon Bolkan i felt for Leger Uten Grenser

Hans engasjement i arbeidet til Leger Uten Grenser startet i 2005. Det har gitt ham førstehånds erfaring fra arbeid etter jordskjelv, tsunamier og andre kriser. Det har blitt reiser for å bidra i både Indonesia, Pakistan og Sierra Leone for trønderen.  – Det vi kanskje ser er noe av det viktigste Leger Uten Grenser står for i en krise, er upartiskhet. Vi hjelper alle, uavhengig av religion, etnisitet, legning eller hvilken side du kjemper for i en konflikt – og det har gjort at vi stort sett alltid er blitt ønsket velkommen der det har vært behov for oss, forteller Håkon A. Bolkan.

Kirurgen, som også har vært leder av organisasjonen i Norge i to år, forteller om betydningen de har for lokalbefolkningen – ut over å bidra med livreddende helsehjelp. – Siden vi ofte ønsker å bygge kapasitet i lokalbefolkningen, ansetter vi mange lokale i prosjektene våre. Dette er billig arbeidskraft for oss, men en betydelig inntektskilde for de vi ansetter, som gjør at vi kan nå flere med hjelpen vi tilbyr. I en kaotisk situasjon, spesielt etter katastrofer, betyr vi derfor mye for mange, ikke bare pasientene i og med at vi som organisasjon kan gi en stabilitet i form av fast lønn, som kommer når den skal. For mange er det enormt viktig i en vanskelig situasjon, ikke bare for dem selv, men også for familien. Det er derfor viktig for meg å understreke at pengene vi samler inn blir brukt klokt og kommer frem til de som trenger det mest. Det har jeg selv sett, sier Håkon Bolkan.

Leger Uten Grensers historie startet med Biafrakrigen på slutten av 1960-tallet. Biafra, som er en provins sør i Nigeria, var styrt av en gruppe som ville løsrive provinsen fra resten av Nigeria. Den humanitære situasjonen var svært alvorlig, og det var svært utfordrende å få forhandlet frem tilgang til provinsen. Flere franske leger som hadde jobbet frivillig for Røde Kors befant seg plutselig i en situasjon der de måtte operere i sykehus som regelmessig ble skutt på av den nigerianske hæren. Dette var uhørt og noe de ønsket å varsle verdenssamfunnet om. Legene ønsket at behovene til de lidende menneskene skulle komme først, og at ikke politiske grenser skulle sette en stopper for nøytralt, uavhengig og upartisk hjelpearbeid.

Sammen med noen franske journalister grunnla disse legene derfor organisasjonen Medecins Sans Frontieres, eller Leger Uten Grenser som den ble hetende på norsk. Organisasjonen ble stiftet i Paris like før jul i 1971, og de første årene var det rundt 300 frivillige som utgjorde organisasjonen. Det var leger, sykepleiere og annet helsepersonell, inkludert journalistene og de opprinnelige legene som grunnla den. I Norge har organisasjonen vært etablert med eget kontor siden 1996.

- Det gjør noe med en, når man har vært sendt ut på oppdrag og sett hva mennesker tåler når krisen er som verst. Ofte må vi hasteoperere eller sågar gjøre mindre amputasjoner av for eksempel fingre eller tær, uten alle de hjelpemidlene vi normalt har på et moderne sykehus her hjemme. Da gir det litt perspektiv til oss her i Norge, der noen ønsker full narkose for å fjerne en tann eller føflekk, sier Håkon Bolkan og ler. – Der jeg synes Leger Uten Grenser er spesielt viktig er organisasjonens aktive rolle som endringsagent. Vi bidrar med å drive innføringen av nye diagnostiske verktøy eller nye og bedre medisiner i områder dette ikke har vært tilgjengelig tidligere. Det er noe som gir en varig verdi for samfunnet og befolkningen vi har bidratt i, også etter at organisasjonen avslutter arbeidet. Det er jeg stolt av, sier Håkon Bolkan.

Han har de siste årene i hovedsak engasjert seg i CapaCare hvor han er styreleder. CapaCare er en non-profittorganisasjon dedikert til å trene og utdanne helsearbeidere i utviklingsland. Det arbeidet viderefører hans sterke engasjement for å hjelpe mennesker i nød.

Statsforvalter Frank Jenssen er også i år leder for TV-aksjonens fylkesaksjonskomité, og han oppfordrer alle i Trøndelag til å bidra til årets aksjon. Selv skal han bidra under telefondugnaden der trøndersk næringsliv blir ringt opp med oppfordringer om å bidra til TV-aksjonen. – Som leder av fylkesaksjonskomiteen synes jeg det er hyggelig å kunne bidra til at aksjonen skal nå sine målsetninger, slår han fast.

Om du har lyst og mulighet til å bidra, kan du registrere deg som bøssebærer allerede nå på TV-aksjonen sin nettside Blimed.no.

Les mer:

  1. Bli med - TV-aksjonen 2022
  2. Om Leger Uten Grenser
  3. Malaria – en stille katastrofe (Artikkel fra Sierra Leone av Håkon A. Bolkan)
  4. Om CapaCare

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.