Skolemåltidet - mer enn bare mat

Fylkesmannen i Trøndelag samlet fagfolk i kommuner, forskere, politikere og næringsliv til en fagdag om skolemåltid. Deltakerne fikk høre mer om skolemåltid i et kulturelt, sosialt og ernæringsmessig perspektiv.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.03.2019

Hensikten med samlingen var at deltakerne skulle få inspirasjon og mer kunnskap om skolemåltid og betydning den har for læring og skolemiljø.
– Måltidet innebærer noe relasjonelt og derfor snakker vi om skolemåltid for vi har stor tro på at måltidsituasjonen i seg selv tilfører en verdi i tillegg til nok og sunn mat, sa fylkeslege i Trøndelag Jan Vaage i sin innledning. Over 100 interesserte fra kommune, politikere, næringsliv og forskningssektoren deltok på fagdagen Matglede for barn og unge i Trøndelag.

Fem pilotkommuner

Da Fylkesmannen lyste ut skjønnsmidler i 2018 søkte flere kommuner. Nå er Verdal, Indre Fosen, Røros, Lierne og Vikna kommuner i gang med sine prosjekt. I kommunene testes det ut ulike modeller for innføring av skolemåltid for grunnskoleelevene. Målet er å få på plass en bærekraftig modell for skolemåltid for alle grunnskoleelevene i Trøndelag.

- Vi har frokost hver dag for elevene ved ungdomsskolen på Verdalsøra. Nå skal i gang med å få til lunsjtilbud to dager, fortalte Jannike Strugstad, Verdal kommune.I Lierne kommune prøver de en matordning til skolen og barnehagen.

- Det viktige for oss er å få i gang et varm-matprosjekt der lokale matvarer skal være basisen, sa Patrik Lundgren.
Skolemåltid handler om at elevene i trøndelagsskolene skal få bedre læringsmiljø, sosial utjamning og det er også forebyggende folkehelsearbeid.
Vikna kommune har et samarbeidsprosjekt med restaurant og matfag ved den videregående skolen. Elevene skaper rammen rundt måltidet og serverer mat på skolen.

- Dette er samtidig en fin rekrutteringsarena til Restaurant og matfagutdanningen, fortalte Trine Kvåle i Vikna kommune.
Hensikten med prøveprosjektene er å høste erfaringer fra de modellene som prøves ut, med tanke på erfaringsoverføring til andre kommuner.

Hva er skolemåltidsatsingen?


Som en del av vårt arbeid for aldersgruppen 0-24 år har Fylkesmannen i Trøndelag valgt å satse på skolemåltid. Dette for å bidra til å sikre at barn og unge får sunn og næringsrik mat i løpet av skoledagen.
Bak initiativet står vår helse- og omsorgsavdeling, landbruksavdeling og oppvekst- og velferdsavdeling. Prosjektet som startet opp våren 2018 vil fortsette fram til man finner en god bærekraftig modell som kan være til inspirasjon ved innføring av skolemåltid ved flere skoler i Trøndelag.



Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar