Endringer i vaksinestrategien
Folkehelseinstituttet (FHI) vil fremover gi flere vaksiner til spesielt smitteutsatte områder. Samtidig innføres en ny fordelingsnøkkel til kommunene, basert på antall personer over 18 år.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Det er regjeringen som har gitt FHI i oppdrag med å vurdere hvilken vaksinestrategi som er mest effektiv fremover. Den geografiske omfordelingen innebærer at Oslo og fire andre kommuner med særlig høyt smittepress over tid får en økning på 20 prosent flere doser.
-Nå som vaksineringen av sykehjemspasienter,de gamleste og de med høyest risiko nærmer seg slutten eller er sluttført i noen kommuner, er det naturlig at det blir gjort en vurdering av vaksinestrategien, sier fagdirektør Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.
Hun presiserer at Norge har valgt en dynamisk vaksinestrategi og at endringer derfor vil kunne skje.
Ny fordelingsnøkkel
Frem til nå har koronavaksinene blitt fordelt etter antall innbyggere over 65 år i kommunene. Fremover vil fordelingsnøkkelen være basert på antall personer i kommunen på over 18 år. Den nye fordelingsnøkkelen innebærer at flere større bykommuner vil få flere vaksiner, mens mindre kommuner med en større andel eldre vil få noe færre.
- Når mange av de eldste er ferdig vaksinert og beskyttet har planen vært å endre fordelingsnøkkelen, og vi mener det er tid for det nå, sier smitteverndirektør Geir Bukholmi FHI.
Han forklarer at spredning av en ny og mer smittsom variant av viruset er kommet langt, noe som underbygger at det må tas grep for at effekten av nye smittsomme virusvarianter ikke skal slå uheldig ut i de mest befolkningstette områdene.
For Trøndelag sin del betyr endringen at de fleste kommunene fremover får en mindre andel av vaksinene, mens kommunene Trondheim, Malvik, Skaun og Frøya får flere vaksinedoser.
Samtidig vurderes det nå å øke intervallene mellom den første og andre dosen for flere av vaksinene som leveres til Norge. Dette, sammen med økte vaksineleveranser til Norge, vil føre til at flere får tilgang til vaksine tidligere.
-I og med at mange kommuner har kommet langt i vaksineringen av personer med høy risiko for sykdom er det ikke uventet at FHI går fra en individbasert risikovurdering til en mer samfunnsbasert risikovurdering. Samtidig er det jo slik at vi fremover venter flere vaksiner og økte leveranser til Norge. Dette vil kunne veie opp leveransene også hit til Trøndelag og samtidig øke tempoet i vaksineringen, sier Kverkild.
I vedlegget til høyre finner du en tabell over hvilke kommuner som får flere doser, og hvilke som får færre doser.