Krevende smittesituasjon- også i Trøndelag
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret over smitteutviklingen. I dag møtte han kommunedirektørene og fylkesberedskapsrådet i Trøndelag.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I sin innledning til det første fellesmøte med kommunedirektørene og fylkesberedskapsrådet i Trøndelag, sa Espen Rostrup Nakstad at Norge nå er i en vanskelig smittesituasjon. Han viste til at situasjonen er ganske lik over hele landet.
-Høsten har startet med høyt smittepress, ikke minst blant de unge. TISK-apparatet (testing, isolering, smittesporing og karantene) har fungert veldig godt under hele pandemien, men vi ser at dette nå strekkes veldig. Derfor har vi sagt til kommunene at massetesting f.eks. på skolene, der det er mye eller gjentagende smitte, kan avlaste det ressurskrevende tisk-arbeidet, sa Nakstad.
Han viste til at det nå er sendt ut tre millioner hurtigtester til kommunene rundt om i landet. Tanken er at massetesting, enten i form av hjemme- eller skoletesting, kan avlaste kommunene i en tidsbegrenset fase.
-Frem til at alle som skal vaksineres blir vaksinert, befinner vi oss i en litt vanskelig og kritisk situasjon. Klarer vi å holde smitten nede de neste fem til seks ukene så vil det være av stor betydning, understreket Nakstad.
Kommunene har flere verktøy
Helsedirektoratet forstår at mange av kommunene nå befinner seg i en krevende situasjon der de skal håndtere smitteutbrudd blant de unge, samtidig med at befolkningen for øvrig vaksineres. Han viste derfor til at kommunene må vurdere trafikklysmodellen i skolen.
-Skolene startet jo på grønt nivå ved skolestart nå i høst, men om smitten tilsier noe annet må kommunene vurdere om de skal gå til gult nivå i trafikklysmodellen, sa Nakstad under møtet.
I sitt innlegg minnet han om at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet nylig har sendt et brev til kommunene med anbefalte prioriteringer ved eventuelle kapasitetsutfordringer. (les mer om det her)
Anbefalingen er som følger:
1. Vaksinasjon
2. Testing
3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
4. Smittesporing av øvrige nærkontakter