Vernskogen i Trøndelag får nye bestemmelser

Etter hogst i vernskogen i Meråker Foto : Rune Saursaunet, Statsforvalteren i Trøndelag

De fleste har hørt om skogvern, som utgjør ca 8 % av skogarealet i fylket. Arealet med vernskog er langt større. Vernskogen har røtter tilbake til den første skogloven i 1893, og alle kommuner i Trøndelag har vernskog. Dagens vernskoggrenser med tilhørende bestemmelser ble vedtatt på begynnelsen av 1990-tallet av daværende fylkeslandbruksstyrer i Sør- og Nord- Trøndelag.

Publisert 26.09.2024

Hovedintensjonen bak etablering av vernskog er å sikre at skogen i klimatisk utsatte soner drives på en måte som gjør at ny skog kan etableres. Vernskogen i Trøndelag finner vi derfor ved kysten og opp mot fjellet. Andre verdier som naturmangfold og friluftsliv er også viktige, og generelt drives det et mer skånsomt og variert skogbruk i denne sonen. Lukkete hogster og generelt mindre hogstflater er stikkord i dette. Det er en meldeplikt til kommunene for hogst i vernskogen slik at en forsvarlig forvaltning kan sikres.
Det er bestemmelsene om vernskogen i Trøndelag som Statsforvalteren nå har modernisert i en forskrift, og sendt på høring. Kommuner som ønsker det vil få anledning til å revidere sine vernskoggrenser. Klimaendringene gjør at skogen kryper høyere mot fjellet og lenger ut mot kysten, og det kan være en grunn til at justeringer bør vurderes. Statsforvalteren vil framover koordinere en prosess for kommuner som ønsker revisjon av sine vernskoggrenser.
Klimaet blir som kjent villere og våtere, og på departements- og direktoratsnivå arbeides det nå også med noe helt nytt – vernskog mot naturfare. Det sentrale her er skogens betydning som sikringsskog for som vern mot skred i ulike former. Det gjenstår nasjonale avklaringer for ansvar og økonomi, men det er en nasjonal målsetting at det på sikt også etableres områder for vernskog mot naturfare - samt fylkesvise forskrifter som for den «vanlige» vernskogen.
Trøndelag er et ras og skredutsatt fylke så dette vil være et viktig element i beredskapen som skal sikre infrastruktur og boliger i framtiden. Det går trolig 2-3 år før et slikt arbeid kan igangsettes av Statsforvalteren.

Høringsfristen for forskrift om vernskog mot fjell og kyst er satt til 5. januar 2025.

Høringssvar sendes Statsforvalteren i Trøndelag sftlpost@statsforvalteren.no

Høringsbrev og forslag til forskrift er lagt ut i margen til høyre.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.