Informasjonsbrev uke 34/2024

Innhold: 

  • Utlysning av kandidater til Kulturlandskapsprisen 2024
  • Konsesjon avslått ved erverv av tilleggsareal fordi kommunen ville ha bosetting på konsesjonseiendommen
  • Fradeling av tillegg til boligtomt – ikke forenlig med jordloven § 12
  • Oppdatering angående tilskudd ved produksjonssvikt
  • Skogsamling i Skogsatsing Trøndelag og Fagsamling veg
  • Folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning på landbruksområdet
  • Inspirasjonstreff – ny næringsutvikling i Malvik
  • Infosak om landøyde

Info fra andre

  • Webinar 26. august – Moglegheiter for grønsaks- og potetproduksjon i fjellet
Publisert 20.08.2024

Snarveg til:

Informasjon fra andre: 

 

Utlysning av kandidater til Kulturlandskapsprisen 2024

Vi har sendt ut utlysning av kandidater til kulturlandskapsprisen for 2024. Se utlysningsteksten her. Vi håper dere i kommunal landbruksforvaltning sender inn mange gode forslag til kandidater. Beitebruk og innsats for biologisk mangfold vil bli prioritert i år. 

Kontaktperson: Anders Mona

 

Konsesjon avslått ved erverv av tilleggsareal fordi kommunen ville ha bosetting på konsesjonseiendommen

Landbruksdirektoratet avgjorde nylig en sak hvor det var søkt om konsesjon på erverv av tilleggsareal til en landbrukseiendom. Søknaden ble opprinnelig avslått fordi kommunen ville at konsesjonseiendommen burde beholdes som selvstendig eiendom med boplikt for eieren. Kommunen har egne retningslinjer som tilsa at boplikten i kommunen skal praktiseres strengt. Kommunens avslagsvedtak ble stadfestet av Statsforvalteren.

Landbruksdirektoratet tok imidlertid en begjæring om omgjøring til følge. Det ble lagt vekt på at ingen andre hadde vært interessert i eiendommen, og at det derfor ikke var saklig grunn til å avslå konsesjon med bosettingshensynet som begrunnelse.

De som har lyst til å lese hele vedtaket kan henvende seg til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Fradeling av tillegg til boligtomt – ikke forenlig med jordloven § 12

Fradeling av areal fra en landbrukseiendom for å utvide ei boligtomt er en relativt vanlig sakstype som må behandles etter bestemmelsen om deling i jordloven.

Landbruksdirektoratet har nylig avgjort en sak hvor det var søkt om fradeling 1,9 dekar produktiv skog fra en større skogeiendom. Arealet var marginalt i forhold til eiendommens totale arealgrunnlag, og det skulle legges til en boligeiendom som fra før var på 2,8 dekar. Landbruksdirektoratet fant at et samtykke til fradeling ikke ville være i tråd med jordlovens målsetting om en tjenlig og variert bruksstruktur. Fradelingen ville ikke ivareta hensynet til vernet av arealressursene, da det var lite sannsynlig at det omsøkte arealet ville bli brukt til skogproduksjon dersom det ble lagt til en boligeiendom.

De som har lyst til å lese hele vedtaket kan henvende seg til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

Oppdatering angående tilskudd ved produksjonssvikt

Alle vekstgrupper er nå over i Agros, og alle skjemaene er åpne. Det er gjort noen endringer og forenklinger av tekstene i melde- og søknadsskjemaene, samt endring av tekster på valg av skjema, slik at det ikke skal kunne oppstå misforståelser mellom melde- og søknadsskjema. Det vil ikke bli gitt dispensasjon fra søknadsfristen for en slik misforståelse.

Direktoratet har blitt gjort oppmerksom på at det er flere foretak som ikke benytter seg av meldeskjema i Agros ved mulig skade, men sender heller e-post til kommunene. Kommunene må dermed notere seg de e-postene som er innkommet om mulig produksjonssvikt. Kommunene har også anledning til å opprette melding i Agros på vegne av foretaket, men det oppfordres til å sende ut informasjon om dette, slik at foretakene kan gjøre dette selv.

Det vil også bli gjort en oppdatering av rundskrivet i høst.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Skogsamling i Skogsatsing Trøndelag og Fagsamling veg

Skogsatsing Trøndelag og Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer den årlige nettverkssamlinga ved Jegtvolden fjordhotel i Inderøy 15.-16. oktober. Sett av datoene nå så kommer det info om påmelding og program for samlinga utover høsten.

Skogkurs arrangerer i år sin Fagsamling veg i Trøndelag den 22.-23. oktober ved Scandic Hell. En av dagene blir det fagtema inne, mens den andre dagen blir buss til Verdal og Levanger for å se på skogsvegprosjekter i felt. Kommunale skogansvarlige i Trøndelag bes se nærmere på e-post av 10.07.24 fra undertegnede om kostnader og rabattkode for påmelding.

Kontaktperson: Rune Saursaunet

 

Folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning på landbruksområdet

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren har tidligere gått ut med et tilbud om folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning til kommunene på vår hjemmeside.

Vi opplever at det særlig er etterspørsel etter opplæring innen jord- og konsesjonslov, og til nå er dette gjennomført for 14 kommuner. Med bakgrunn i årets tildelingsbrev fra Kommunal- og distriktsdepartementet, der det står at Statsforvalteren skal bidra til at det blir orientert om ny jordvernstrategi i opplæringen for nye kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter etter valget i 2023, har vi også tilbudt påfyll av slik kompetanse. Til nå er dette gjennomført for 9 kommuner, samt at vi har hatt innlegg for kommunedirektører og ordførere i Værnesregionen om temaet. Kommunene er spesielt interessert i å vite mer om hva som er handlingsrommet deres innenfor ulike regelverk. Også for oss er det veldig nyttig å få spørsmål og tilbakemeldinger fra kommunene.

Det er fortsatt mulig å ta kontakt hvis det er interesse for folkevalgtopplæring om areal- og lovforvaltning i din kommune i høst.

Kontaktpersoner:Trine Gevingås og Laila Marie Sorte


Inspirasjonstreff – ny næringsutvikling i Malvik

4. september arrangeres Inspirasjonstreff for alle som er interessert i landbruk og næringsutvikling på Stabburet på Bjørnstad, Vikhammer.

Arrangør er Malvik kommune i samarbeid med kompetansenettverket for lokalmat og Statsforvalteren. Møtet er åpent og er lagt opp med orienteringer, erfaringsutveksling og dialog.

Se mer om program og påmelding (frist 1.september):

Påmelding inspirasjonstreff tilleggsnæring i landbruket – 4. sep. 2024

Kontaktpersoner: Liv Gystad og Siri Bruem

 

Infosak om landøyde

Vi har siste uke publisert en informasjonssak om planten landøyde som nå er er i spredning i Trøndelag. Planten kan være dødelig for hest og storfe. Vi oppfordrer til dugnad for å fjerne planten, særlig i nærhet av slåttemark. Du kan lese hele informasjonssaken her.

Del gjerne informasjonen i din kommune. 

Bilde: Anne Sissel Ness i Malvik viser frem eksemplarer av landøyda på markdag i Malvik denne uka.  Foto: Laila Marie Sorte, Statsforvalteren i Trøndelag

Tirsdag ettermiddag arrangerte Norsk landbruksrådgivning v/Atle Horn, Malvik kommune v/Anne Sissel Ness og gårdbrukerne på gården Karlslyst markdag om landøyda. Planten er nokså ny i Malvik, men har spredd seg mye de siste åra. På markdagen ble de ca. 20 frammøtte bedre kjent med landøydeproblemet og hva som bør gjøres for å hindre spredning. I tillegg til arrangørene bidro Mette Wanvik fra Rambøll. Hun orienterte om arbeidet Nye Veier har gjort i området med luking og sprøyting. Kommunen håper på videre samarbeid med Statsforvalteren med flere om bekjempingen.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen

   

Informasjon frå andre:

Webinar 26. august – Moglegheiter for grønsaks- og potetproduksjon i fjellet

Fjellnettverket og Nasjonalt senter for fjellandbruk inviterer til webinar om mogelegheiter for grønsak- og potetdyrking i fjellet.

Til webinaret er det invitert gode foredragshaldarar som vil gje deg inspirasjon, svar på spørsmål og tips og råd til korleis du kan drive produksjon av grønsaker og potet i fjellet. I tillegg får du lære meir om jordhelse og kva det eigentleg handlar om.

Webinaret rettar seg mot dei som vil drive grønsak- og potetproduksjon som tilleggsnæring i fjellet.

Dato: 26. august 2024 - Tidspunkt: 12.00 – 14.00

Webinaret er gratis og du melder deg på ved å gå inn på denne lenka

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.