Informasjonsbrev uke 37/2024

Innhold:

  • Driftsfellesskap – Landbruksdirektoratet opprettholder Statsforvalterens vedtak
  • Etablering av eggproduksjon på fradelt tomt
  • Økologiprogrammet Økomat 2024
Publisert 10.09.2024

Driftsfellesskap – Landbruksdirektoratet opprettholder Statsforvalterens vedtak

Sakene gjelder samarbeid om eggproduksjon i en slik grad at de må anses å ha økonomiske interesser i samme produksjon.

Fire foretak var varslet om kontroll av fjørfeproduksjon. Gjennom arbeidet med kontrollen fant ikke Statsforvalteren det bevist med klar sannsynlighetsovervekt at alle de fire foretakene hadde vært i et driftsfellesskap. Statsforvalteren fant det bevist, og fattet et vedtak om driftsfellesskap mellom foretakene 1 og 2, og et vedtak om driftsfellesskap mellom foretakene 3 og 4.

Landbruksdirektoratet har opprettholdt Statsforvalterens avgjørelse om å ilegge foretakene standardisert erstatning etter husdyrkonsesjonsloven og krav om tilbakebetaling av avkortingsbeløp av produksjon- og avløsertilskudd.

Landbruksdirektoratet mener at foretakenes økonomiske sammenblanding, er moment som i stor grad taler for at foreligger et ulovlig driftsfellesskap. Det er også lagt noe vekt på hvordan foretakene har organisert arbeidsinnsatsen, forhold ved driftsopplegget og geografisk nærhet mellom driftsbygningene.

De som har lyst til å lese hele vedtaket kan henvende seg til undertegnede.

Kontaktpersoner: Kjersti Alne Solberg og Trude Larsen

 

Etablering av eggproduksjon på fradelt tomt

Vi er kjent med at flere gårdbrukere i Trøndelag har fått tilbud om å starte opp med eggproduksjon. Vi har mottatt henvendelser fra kommuner og andre hvor det opplyses at det søkes om å få fradelt tomt til etablering av driftsbygning for denne produksjonen.

Vi minner om at vi i 2021 fikk nye retningslinjer for vurderingen av slike delingssaker etter jordloven § 12 som det er viktig at kommunene følger opp. Disse retningslinjene finnes i rundskriv M-2/2021. Her heter det bl.a.:

«Det kan se ut til at etablering av tomter til kraftforkrevende produksjoner som omfattes av husdyrkonsesjonsreglene10 har økt. Slik fradeling legger til rette for økte investeringer og økt produksjon. Fradelingen innebærer imidlertid at tomta blir en selvstendig landbruksenhet uten nødvendig grunnlag for spredeareal. Fradelingen innebærer videre at arealressursene svekkes på landbrukseiendommen tomta deles fra, og den fradelte tomta kan føre til arronderingsmessige ulemper for gjenværende eiendom. I praksis har det også vist seg at delingen kan legge til rette for samarbeid som kan være i strid med husdyrkonsesjonsloven. Fradeling av tomt for å etablere kraftforkrevende produksjoner kan etter dette som hovedregel ikke anses som tjenlig bruk sett i lys av nasjonale eller lokale mål, men det må foretas en konkret vurdering hvor også de øvrige momentene i jordlovens delingsbestemmelse trekkes inn.»

Det er grunn til å være oppmerksom på at etablering av kraftfôrkrevende produksjoner på fradelt tomt kan komme i strid med husdyrkonsesjonsloven og regelverket om driftsfelleskap både på husdyrkonsesjon og produksjonstilskudd. Denne loven har som målsetting å spre de kraftfôrbaserte produksjonene på flere enheter for å styrke familiejordbruket.

Ta gjerne kontakt med oss dersom dere ønsker en dialog rundt disse problemstillingene.

Kontaktpersoner: Kjersti Alne Solberg og Trine Gevingås

 

Økologiprogrammet Økomat 2024

Nofimas program ØkoMat gir støtte til kompetanseheving i norske virksomheter som driver produksjon eller foredling av økologiske produkter.

ØkoMat finansieres av Landbruksdirektoratet og omfatter følgende:

  • Produktutviklingsprosjekter
  • Veiledningsbesøk hos Nofima eller hos bedrift
  • Fagkurs
  • Veiledning/rådgivning, kompetanseoverføring og kunnskapsspredning

Fagkurs høsten 2024:

  • Økologisk bakekurs – surdeig
  • Foredling av økologiske grønnsaker fra markedshagen
  • Bruk av økologiske urter i spekematproduksjon
  • Nedskjæring – økt utbytte av slakteskrotten

Les mer om ØkoMat her og på Nofimas nettside.

Fint om dette kan videreformidles til aktuelle produsenter i deres kommune.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.