Informasjonsbrev uke 4/2025

Innhold:

  • Prosjekt "omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjon" inviterer til dialogmøter for støtteapparatet til bønder i Trøndelag
  • Prosjekt “omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjon” inviterer til digitale gårdsbesøk for gårdbrukere som ønsker inspirasjon til gode løsninger for ombygging til løsdrift
  • Stimuleringstilskudd til veterinærdekning - 2025
  • Beløpsgrenseunntaket – når priskontroll ikke skal foretas
  • Foredrag fra Digital møteplass - forvaltning den 17. januar 2025
Publisert 22.01.2025

Snarveg til:

 

Prosjekt "omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjon" inviterer til dialogmøter for støtteapparatet til bønder i Trøndelag

Prosjektet "Omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjonen" ønsker å tilby dialogmøter for de som i ulike situasjoner jobber/er involvert innenfor støtteapparatet til bønder i Trøndelag. Med støtteapparatet mener vi alle som på en eller annen måte er involvert i bondens hverdag og som interesserer seg for tematikken omlegging til løsdrift. Intensjonen er å skape en arena for formidling, kunnskap, dialog og erfaringsutveksling knytta til omstillinga til løsdrift i Trøndelag, med fokus på mellomstore og små melkeku-/ammekubesetninger. Vi vil ha litt ulikt fokus på møtene, og denne gangen er det fokus på mobilisering og lokal tilrettelegging.

Første møte blir onsdag 29. januar kl. 13-14. Ta med en kaffe-/tekopp og bli med. Velkommen!

Du trenger ikke å melde deg på og du blir med i møtet via denne Teams-lenka.

Program
- Velkommen
- Informasjon

  • Webinarserie og kurstilbud i regi av prosjektet v/Ingrid G. Hårstad
  • Regionale tilskudd til næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving (RT) -søknadsfrist 15. februar v/ Jon Olav Veie (Trøndelag fylkeskommune) (Her er det muligheter for å søke midler til lokale tiltak!)

- Dialog og erfaringsdeling

  • Lokal tilrettelegging – hva kan Trønderbondens støtteapparat gjøre sammen?

Kontaktpersoner: 
Ingrid Gauslaa Hårstad, prosjektleder Grønt Kompetansesenter Mære - Skjetlein, 74 17 83 89/ 990 24 199
Eivind Vågø, medlem i styringsgruppe, fra Statsforvalteren i Trøndelag 74 16 81 33/ 920 55 949

 

Prosjekt "omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjon" inviterer til digitale gårdsbesøk for gårdbrukere som ønsker inspirasjon til gode løsninger for ombygging til løsdrift

Velkommen til webinarserien "Løsdriftsløsninger i små og mellomstore storfebesetninger - Digitale gårdsbesøk".

Har du melkekyr eller ammekyr på bås? Finnes det gode løsninger for omlegging til løsdrift, både for lommeboka og resten av hverdagen, selv om besetninga ikke er så stor? Bli med på digitale gårdsbesøk til bønder som deler sine erfaringer med omlegging til løsdrift i små og mellomstore besetninger. Det vil også delta rådgivere fra NLR, TINE, kommunal forvaltning, Folkefjøset og Innlandsfjøset. Møteserien er gratis. Det vil ikke være opptak under møtene, så sett av tirsdagskveldene! Denne møteserien er en del av Trøndelag Bondelag sitt prosjekt "Omstilling til løsdrift i melke- og storfekjøttproduksjonen".

Vi møtes på Teams 5 tirsdagskvelder i februar og mars fra kl. 20.00 til 21.00.

Påmelding via kursportalen til Grønt Kompetansesenter Mære-Skjetlein: www.gkms.no
Her finner du også informasjon om opplegget for de 5 tirsdagskveldene.
Du får tilsendt en epost med møtelenke på Teams, som kan brukes på alle møtene.

Hjelp oss med å spre denne informasjonen ut til gårdbrukerne.

Kontaktpersoner:
Ingrid Gauslaa Hårstad, prosjektleder Grønt Kompetansesenter Mære - Skjetlein, 74 17 83 89/ 990 24 199
Eivind Vågø, medlem i styringsgruppe, fra Statsforvalteren i Trøndelag 74 16 81 33/ 920 55 949

 

Stimuleringstilskudd til veterinærdekning - 2025

Søknadsfristen for 2025 er 17. februar. Det er sendt informasjon til alle postmottak i kommunene fredag 17. januar.

Kontaktperson: Lisbeth Kirkbakk

 

Beløpsgrenseunntaket – når priskontroll ikke skal foretas

Dersom en konsesjonseiendom har over 35 dekar fulldyrka eller overflatedyrka jord og er bebygd med en eller annen form for bygning, så skal det i utgangspunktet foretas priskontroll jf. konsesjonsloven § 9a første ledd – uavhengig av kjøpesummens størrelse.

Fra denne hovedregelen er det oppstilt et unntak – det såkalte beløpsgrenseunntaket – som sier at det likevel ikke skal foretas priskontroll på erverv når kjøpesummen er under 3 500 000 kroner og det er et brukbart bolighus på konsesjonseiendommen. Dette følger av konsesjonsloven § 9a annet ledd jf. konsesjonsforskriften § 6a.

Bakgrunnen for unntaket i konsesjonsforskriften § 6a er å legge til rette for omsetning av mindre landbrukseiendommer til boligformål. Beløpsgrenseunntaket får følgelig bare anvendelse hvor ervervet skjer til boligformål, jf. rundskriv M-1/2021 s. 31 – altså at kjøperen skal flytte til konsesjonseiendommen.

Hvis en eiendom med mer enn 35 dekar fulldyrket jord og overflatedyrket jord samt beboelig bolighus erverves som tilleggsjord – så er det ikke et erverv til boligformål. Beløpsgrenseunntaket kommer dermed ikke til anvendelse, og priskontroll skal gjennomføres.

Et annet aspekt, er at beløpsgrenseunntaket kun får anvendelse der overdragelsen gjelder et brukbart bolighus. Vurderingen av hva som er brukbart bolighus etter konsesjonsloven § 9a er noe annerledes enn vurderingen etter konsesjonsloven § 5. Det følger av nevnte rundskriv at bolighuset må ha tilfredsstillende løsninger for vei, vann og avløp, og være i en slik stand at kjøperen kan flytte dit, for at beløpsgrenseunntaket skal komme til anvendelse.

Kontaktpersoner: Linda Lilleenget og Trine Gevingås

 

Foredrag fra Digital møteplass - forvaltning den 17. januar 2025

Plansjene fra innlegget “Priskontroll etter konsesjonsloven” er lagt ut på kurs- og konferansekalenderen til Statsforvalteren. Direkte til presentasjonen.

Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Odd Lutnæs Sakshaug

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.