Informasjonsbrev uke 46/2023

Innhold:

  • Deling etter jordloven § 12 – vern av arealressursene versus bosettingshensynet
  • Ringormsmitte i Trøndelag
  • Fagråd areal skal ha møte onsdag 22. november
  • INFO fra andre
    • Dyreprats hjemmeside er offisielt åpnet

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 15.11.2023

Snarvei til:

Deling etter jordloven § 12 – vern av arealressursene versus bosettingshensynet
Ringormsmitte i Trøndelag
Fagråd areal skal ha møte onsdag 22. november
INFO fra andre
Dyreprats hjemmeside er offisielt åpnet

Deling etter jordloven § 12 – vern av arealressursene versus bosettingshensynet

Landbruksdirektoratet avgjorde nylig en sak fra Hole kommune. Det var søkt om å få dele en driftsenhet i to, hvor jord og bygninger skulle selges mens skogteigen skulle beholdes av selger. Kommunen vektla bosettingshensynet og ga samtykke til deling. Statsforvalteren omgjorde delingstillatelsen ut fra hensynet til vern av arealressursene. Landbruksdirektoratet landet på samme konklusjon som Statsforvalteren.

Saken er illustrerende i forhold til hvordan disse hensynene skal vurderes. Ta kontakt dersom dere ønsker å få vedtaket tilsendt.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Ringormsmitte i Trøndelag

Se hjemmesiden til Mattilsynet, som oppdateres ukentlig. 

Status påvisninger og kontaktbesetninger per 10.11.23:
Det er påvist ringorm i 9 storfehold: Verdal (6), Ørland (1), Steinkjer (1), Inderøy (1).
32 besetninger er båndlagt: Verdal 17, Steinkjer 8, Levanger 3, Inderøy 2, Namsos 1, Grong 1.

Mattilsynet skriver på sin hjemmeside om smittevernråd til dyreholdere:
“Alle besøkende må bruke smittesluse. Sørg derfor for at smittesluse er reingjort og at det er rent overtrekkstøy og sko tilgjengelig ved nødvendig besøk. Det skal være mulig å vaske seg med såpe og varmt vann, og desinfeksjonssprit skal være tilgjengelig i smitteslusa. Det er fint om du har muligheter for desinfeksjon av fottøy for besøkende (fotbad/på sprayflaske) før de forlater gården. Virocid og Vircon S er desinfeksjonsmidler som er virksomt mot ringormsmitte.”

Mattilsynet skriver til en av kommunene som har båndlagte besetninger:
“Greit å forberede seg med godt smittevern, besøk en besetning per dag og fullt smittevernutstyr. Munnbind og briller trengs ikke, dette er ingen dråpesmitte. Det er hår og hud-flass med disse soppsporene som smitter. Dere trenger kanskje ikke ta med papir og penn inn, eller om det gjøres så ta et bilde i slusa av det dere skriver og la notatene og penna ligge igjen på gården eller kast det på gården. Gjør det samme med smittevernutstyret, bonden kaster dette. Sko bruker vi å vaske og spraye med virkso S mellom hver dag vi er ute. Matta i bilen vasker vi ved behov. Det skal ikke være noe problem å gå i fjøsene hvis smittevernet fungerer. Dere kan jo ta de påviste besetningene sist i uka hvis de er på lista.”

Om kommunen har plukket ut foretak til kontroll av produksjonstilskudd med dyretelling av storfe, informer om hvilke råd vi har fått fra Mattilsynet om smitte og smittevern. Om foretaket etter det ikke ønsker besøk pga. redsel for smitte – gjennomfør da kontrollen som en dokumentkontroll eller vent med å kontrollere foretaket til neste søknadsomgang.

Vi har fått spørsmål om erstatning etter offentlig pålegg kommer til anvendelse ved dette utbruddet. Det korte svaret er «nei». Erstatning etter offentlig pålegg kommer først ved anvendelse der Mattilsynet kommer fram til at det er nødvendig å avlive dyr for å få bukt med smitten. Det er med andre ord Mattilsynets pålegg som er førende, og pr. i dag har vi ikke fått signaler om at avliving av dyr er et aktuelt saneringsstiltak.

Kontaktperson: Odd Lutnes Sakshaug 

 

Fagråd areal skal ha møte onsdag 22. november

Det er opprettet ulike fagråd innenfor arbeidsområdene til landbruksavdelingen: fagråd jordbruk, fagråd skogbruk og fagråd areal. Fagrådene er rådgivende organ, som gir innspill til Landbruksforum Trøndelag og som utfører prosessarbeid av mer faglig karakter. Fagråd areal består av representanter fra Jordvern Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag (landbruk). I tillegg inviterer vi med representanter fra kommunene og eventuelt andre ut fra hva som er tema i møtet.

Saksliste for møtet 22. november:

  • Bruksstruktur og virkemidlene i forbindelse med dette - når er det ønskelig med bruksrasjonalisering og når ikke?
  • Saker der det er gitt konsesjon og delingssamtykke slik at det blir lang avstand mellom driftssenter og dyrkamark 
  • Praktiseres jordloven for strengt? 
  • Folkevalgtopplæring (også for administrasjonen)
  • KOSTRA-statistikken og det nye jordvernmålet
  • Aktuelle plan- og dispensasjonssaker
  • Kort om status for Veileder for matjordplaner i Trøndelag

Til dette møtet har vi invitert med representanter fra følgende kommuner: Steinkjer, Levanger, Inderøy, Holtålen, Heim, Oppdal og Indre Fosen.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

INFO fra andre

Dyreprats hjemmeside er offisielt åpnet www.dyreprat.no

Dyrevelferdsprosjektet DyrePrat er initiert av Trøndelag Bondelag, med en rekke samarbeidspartnere og bidragsytere fra husdyrnæringen og norsk landbruk.

God og kunnskapsbasert dyrevelferd er avgjørende for dyrene!

  • I tillegg er det en bærebjelke for mattrygghet, bønder, økonomi, verdiskaping, forbrukerønsker og samfunnsutvikling.
  • Dyrevelferd er i dag en vitenskap med flere fagområder og spesialiseringer. God dyrevelferd dyrkes i koblingen mellom forskning, erfaring, samarbeid og praktisk overføring av ny fagkunnskap.
  • DyrePrat.no skal bidra til synliggjøring og formidling av mengden tiltak, prosjekter, kompetanseheving og annen utvikling som er relevant for dyrevelferd i norsk husdyrproduksjon.
  • Tusen takk til alle som bidrar med bilder, innhold og viktig kunnskap – dette trenger vi for å spille hverandre gode!
  • Send oss gjerne saker av relevans til nettsiden, slik at omfanget og synligheten av dyrevelferdsarbeidet vokser og formidles.
    Følg oss gjerne også på Instagram for faglig påfyll om dyrene og deres behov.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.