Vedtatt forvaltningsplan og besøksstrategi for Tautra og Svaet

Vipe (CR - kritisk truet) på Tautra. Foto: Terje Kolaas.

Forvaltningsplaner med tilhørende besøksstrategi for Tautra og Svaet i Frosta kommune er nå vedtatt. Forvaltningsplanene skal være et styringsdokument for forvaltningen og brukere av området i hvordan verneforskriften skal forstås.

Publisert 02.09.2024

Forvaltningsplanene

Det er nå vedtatt én forvaltningsplan for Tautra naturreservat (A-området) og én forvaltningsplan for Svaet dyrefredningsområde (C-området). I tillegg er det vedtatt en besøksstrategi som gjelder for begge de nevnte områdene og Svaet fuglefredningsområde (B-området). Forvaltningsplanene og besøksstrategien ligger vedlagt, men du finner dem også på følgende lenker:

Hva er en forvaltningsplan, og hva har det å si for meg?

En forvaltningsplan skal være et styringsdokument som forvaltningsmyndigheten og brukere av området kan benytte seg av. Forvaltningsplanene skal sette føringer for hvordan verneområdet skal forvaltes innenfor verneforskriftens rammer.

Forvaltningen av verneområdene ved Tautra vil i stor grad fortsette som før, og forvaltningsplanene dokumenterer og konkretiserer hvordan verneverdiene skal ivaretas.

Fremdrift

Lokal medvirkning har vært viktig i prosessen frem til vedtatt forvaltningsplan, i form av høringsinnspill og åpne møter. Ettersom området har internasjonal Ramsar-status, må Miljødirektoratet formelt godkjenne forvaltningsplanene.

  • 23. februar 2016 sendte Statsforvalteren ut oppstartsmelding
  • 12. april 2016 ble det avholdt åpent møte om arbeidet som skulle gjøres
  • 11. april 2017 ble førsteutkast sendt ut til de som deltok på møtet i 2016
  • 21. august 2017 ble sammendrag av innspill og utkast sendt ut
  • 5. desember 2023 sendte Statsforvalteren utkast til forvaltningsplanene på høring, med høringsfrist 1. mars 2023
  • 9. februar 2023 ble det avholdt åpent møte om høringsutkastet
  • 12. august 2024 godkjente Miljødirektoratet forvaltningsplanene

Ramsar

Tautra og Svaet fikk internasjonal status som Ramsarområde i 1985. Kriteriet som Tautra med Svaet oppfylte og som lå til grunn for godkjenningen, var Ramsar-kriteriet 3 b: «Et våtmarkssystem er regnet som internasjonalt viktig dersom det innehar populasjoner av dyr (fugler) som bidrar til å opprettholde regionens biologiske mangfold.» Tautra var regnet som en av de viktigste hekkelokalitetene for sjøfugl i Midt-Norge, blant annet for de rødlistede artene ærfugl, hettemåke, fiskemåke og teist. Svaet var og er fortsatt viktig som myteområde og viktig for fuglearter under næringssøk hele året.

Fuglelivet

Fuglelivet på Tautra og Svaet er unikt. Det benyttes både til hekking, næringssøk og overvintring. Frem til i dag er det observert og registrert 273 forskjellige fuglearter i den nasjonale databasen Artsobservasjoner. Arter som er verdt å merke seg er hettemåke (CR - kritisk truet), vipe (CR - kritisk truet), fiskemåke (VU - sårbar) og ærfugl (VU - sårbar). De siste årene har Norges største hettemåkekoloni holdt til i Måsdammen på Tautra, og historisk sett har Tautra vært en av Norges største ærfuglkolonier.

Ferdsel på Tautra

På Tautra er det mange hensyn som skal etterfølges. I Tautra naturreservat (A-området) er det forbud mot ferdsel 1. april - 15. juli, av hensyn til hekkende fugl.

Mye av Tautra er dog innmark, og det er jf. friluftsloven kun lov til å ferdes på innmark nå marka er frosset eller snølagt (uansett ikke lov i tidsrommet fra 30. april til 14. oktober).

Det er også store områder der det går beitedyr, og der er ikke lov å ta med hund. Vær likevel oppmerksom på at flere av beiteområdene er innmarksbeite, og du (folk) kan kun ferdes på innmark mellom 15. oktober og 29. april så lenge marka er frosset eller snødekt.

Vi har forståelde for at dette kan være rotete. Ta kontakt med Statsforvalteren eller Frosta kommune om du er usikker.

Ferdsel_paa_Tautra.png

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.