Om opplæringsprogrammet
Statsforvalteren i Innlandet har erfart at Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse og omsorgstjenester er lite kjent og i bruk i deler av helse og omsorgstjenesten i fylket. Dette er bakgrunnen for utviklingen av det modulbasert opplæringsprogrammet, God ledelse i praksis.
Forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse og omsorgstjenestene tydeliggjør blant annet lederens samfunnsansvar, medarbeidernes involvering, poengterer krav til brukermedvirkning, forsterker kravet til forbedring og fremmer krav om kvalitet, system og kultur.
Forskriften skal være et hjelpemiddel for lederne i alle nivåer i helsetjenestene til å sorter og strukturere arbeidet slik at arbeidshverdag til lederne blir bedre og pasientsikkerheten større.
Kvaliteten av helsetjenesten avhenger primært av systemer, og i mindre grad av ferdigheter til det enkelte helsepersonell.
Formålet med forskriften er å bidra til faglig forsvarlige helse- og omsorgstjenester, kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, og at øvrige krav i helse- og omsorgslovgivningen etterleves.
For å gjøre dette verktøyet kjent og tilgjengeliggjort for flere ledere har Statsforvalteren i samarbeid med Utviklingssentret i Innlandet (USHT) utarbeidet et opplæringsprogram med flere moduler som ble gjennomført for kull 1 2023/2024 og pågår for kull 2 2024/2025. Det er utarbeidet undervisningsmateriell som ligger tilgjengelig her for gjenbruk.
Slik ble opplæringsprogrammet til
Før oppstart av arbeidet ble det gjennomført en kartlegging av interesse for et opplæringsprogram om denne forskriften. Tilbakemeldingen viste at det var behov og ønsker for mer opplæring i de krav og forventninger som ligger i forskriften, og at det var stor interesse for å delta i et slik program.
Etter tilbakemelding har Statsforvalteren i Innlandet i samarbeid med USHT (Utviklingssenter for hjemmetjeneste og sykehjem) utarbeidet et opplæringsprogram om forskriften. Målet med dette opplæringsprogrammet «god ledelse i praksis», er at lederne nærmest pasienten skal få verktøy som er enkelt å bruke i sitt daglig arbeid.
Modul 1: Jurist Kari Elise Krohn har en gjennomgang av forskriftens §6 plikten til å planlegge, §7 plikten til å gjennomføre, §8 plikten til å evaluere og §9 plikten til å korrigere. Med i studio er Jurist Morten Slettmyr fra Helsedirektoratet, Forfatter og lege, Elisabeth Arntzen, og Kommunalsjef Toril Naustdal i fra Nordre-Land kommune. Tema i sofapraten er viktigheten av å bruke forskriften, og hvordan systematisk arbeid vil bidra til økt pasientsikkerhet.
Modul 2: Inneholder en verktøykasse, med en serie med aktuelle temaer knyttet til forskriften. Det er til sammen 6 webinarer som blir presentert gjennom samlinger på ca. 1.5 time på Teams, der deltagerne har mulighet for å stille spørsmål i chat. Følgende tema ble presentert av Elisabeth Arntzen, som er lege og kjent for sitt arbeide innenfor pasientsikkerhet: Lederens samfunnsansvar, ledelse og kvalitetsforbedring -orden i eget hus, roller ansvar og myndighet, forbedringsarbeid, risiko/fare for svikt og avviksbehandling, tema om dokumentasjon i helse og omsorgstjenesten ble presentert av jurist Kari Elise Krohn, seniorrådgiver Ellen Baukhol-Klidonas og leder i USHT Oppland Målfrid Schiager. Deltagerne har gjennom webinar fått presentert ulike type verktøy, som sjekklister og tips til hvordan man enkelt kan foreta en risikovurdering.
Modul 3: Kommunene som har deltatt i programmet inviteres til regionale samlinger, der det er refleksjon og erfaringsutveksling. Deltagerne får øve på å bruke forskriften i å jobbe systematisk med eget forbedringsarbeid.
Modul 4 Modulen omhandler etablering av nettverk, og prosessveiledning for deltagerne som har deltatt på opplæringsprogrammet.
Modul 5 E-læringskurs / digitalt verktøy i bruk av forskriften er under utvikling.
Målfrid Schiager og Åste Renolen fra USHT senteret i Oppland.
Kari Elise Krohn, Ellen Baukhol-Klidonas, Gro Opsahl Fallingen, Anja Kolbu Moe og Elin Amrud fra Statsforvalteren i Innlandet.
Hege Fosseng Johansen og Irene Røen fra USHT senteret i Hedmark.
Som foreleser i webinarene har vi hatt med oss Elisabeth Arntzen. Hun er utdannet lege, med mer enn 35 års erfaring fra spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, Statens Helsetilsyn, Helse Sør-Øst RHF, arbeidsmedisin med mer. Hun har også studert filosofi. Hun har i tillegg gitt ut bøker om ledelse.
Vi har fått støtte, råd og veiledning fra Helsedirektoratet.
Vi takker alle som bidrar i prossen med å utvikle et digitalt verktøy knyttet til programmet.
Takk til våre kollegaer i kommunikasjonsavdelingen hos Statsforvalteren i Innlandet for praktisk gjennomføring og produksjon av sendingene.
- Arntzen, Elisabeth (2024); «Trygg som leder», Gyldendahl.
- Krohn, Kari Elise (2023); forelesning om forskrift i ledelse og kvalitetsforbedring i helse og omsorgstjenetenen.
- Prosessledelse - Prosessverktøy Lent (xn--prosessverkty-mnb.no) hentet 3.2.24.
- Helse- og omsorgsdepartementet (2016); Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Lovdata. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten – Lovdata, hentet 1.2.24 kl 10.50.
- Helsedirektoratet (2017); Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 29. oktober 2018, lest 01. februar 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/ledelse-og-kvalitetsforbedring-i-helse-og-omsorgstjenesten
- Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten - Lovdata