Desentralisert bachelorutdanning i sykepleie på Tynset
Mange kommuner i Innlandet har utfordringer med å rekruttere sykepleiere. Nå har Høgskolen i Innlandet og Os, Folldal, Alvdal, Rendalen, Tolga og Tynset inngått et samarbeid om å etablere en bachelorutdanning i sykepleie på Tynset.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Ekstra bevilgning over Statsbudsjettet
Etter dialog med Helsedirektoratet fikk Fylkesmannen i Innlandet i høst en ekstra bevilgning på 3 mill. kroner over Statsbudsjettet 2020, kompetanse- og innovasjonstilskuddet. Vi er svært glade for å kunne tildele kr. 2 970 000 til Høgskolen i Innlandet. Tilskuddet dekker merutgiftene høgskolen har hatt i forbindelse med etableringen, men også kommunenes økonomiske forpliktelser. Det siste er vi særlig glade for med tanke på den pressede økonomiske situasjonen kommunene er i.
Mangel på kvalifisert helepersonell
Norge står foran store utfordringer når det gjelder tilgang til kvalifisert helsepersonell i årene framover. Beregninger viser at vi i dag mangler godt over 5000 sykepleiere i Norge, og om 15 år kan det mangle så mange som 28 000. I Innlandet har mange kommuner utfordringer med å rekruttere sykepleiere, særlig gjelder dette i distriktene. Vi vet at sykepleiermangelen fører til dårligere pasientsikkerhet fordi pasienter ikke får den behandling og omsorgen de trenger på grunn av den manglende kompetansen.
Desentralisert sykepleierutdanning
Et tiltak som kan avhjelpe sykepleierdekningen i distriktene, er å få universitet og høgskoler til å ta et større ansvar ved å legge til rette for desentraliserte utdanninger. På denne måten kan voksne studenter studere og få arbeid i egen region.
Høgskolen i Innlandet har hatt desentralisert sykepleierutdanning i Kongsvinger i flere år. Kommunene Os, Folldal, Alvdal, Rendalen, Tolga og Tynset har forpliktet seg til å delfinansiere en stilling ved utdanningen, samtidig som høgskolen søkte og fikk grunnfinansiering fra Kunnskapsdepartementet.